Ørjan 2018: beste norske 13 av 17 konkurranser

Oppdatert: 14. nov. 2018

Blant løpere som kan representere Norge internasjonalt i klasse menn senior var Ørjan beste norske i NM halvmaraton, terreng-nordisk, nr 2 bak Henrik 5000m i NM, samt nr 3 bak Henrik og Filip i landets mest prestisjefulle gateløp Hytteplanmila

Ørjan har to ganger satt norsk årsbeste på 5km gateløp. Høy luftfuktighet hindret Ørjan fikse kvalik krav til EM 10.000m i Berlin.

Da Ørjan sist lørdag ikke maktet forsvare sitt nordiske mesterskap i terrengløp, var det ingen hvem som helst som løp fra ham

Etter halvløpt distanse forsøkte Ørjan på 2.plass ta opp jakten på gullvinner Amanuel Gergis. Peter Glans dansk sølvvinner som her ses like bak kloret seg fast i ryggen på Ørjan sammen med svenske David Nilsson som tok sin 4.individuelle pallplass i nordisk.

Ole Hesselbjerg utenfor bildet endte på 4.plass kun 2 sek foran Ørjan i mål. Hesselbjerg ble i fjor nest beste danske løper i EM på 27.plass. Utenlands er det prestisje å løpe terreng EM. For å vinne medalje i lagkampen kan hver nasjon velge mellom sine beste løpere på 1500 og oppover til 10.000m. Videre deltar Europas beste hinderløpere og sterke gateløpere.

Under fjoårets EM i terrengløp var 5 av de 10 beste til mål i herreklassen av ikke europeisk opprinnelse. Det jobbes i EAA med ordningen hvor noen nasjoner har en veldig lettsluppen holdning til å tildele pass til afrikanske løpere som bor og trener i høyden i Afrika men som likevel får konkurrere for andre nasjoner i Europa

4.februar i Apeldoorn, Nederland ble et av nord Europas større internasjonale gateløp (8km) avviklet. Den nordiske terrengmester svenske Amanuel Gergis vant løpet med 1 sek margin til belgiske Koen Naert. Naert er en klasseløper med 2.09.51 på maraton i år og med 1.01.42 på halvmaraton 7 uker etter duellen i Apeldoorn.

Ørjan har en helt enestående evne til på egenhånd å få gjennomført ukas mellom 17-21 mil med trening, slik hans treningshverdag har vært uten skadeavbrekk i 9 år med friidrett. Men når klubben inviterer til felles løpeturer i herlig lettløpt skogsterreng på grusunderlag lengst nord på Tenerife eller på norske fjellvidder, så er Ørjan den første til å stille opp

Start ny sesong vil for Ørjans vedkommende som oftest være i juli måned. Dersom NM faller litt sent på sommeren kan det være aktuelt å stille opp også på baneløp. Da Ørjan løp 5000 i Byrkjelo NM sjokkerte han alle "Team Ingebrigtsen fans" i de norske hjem som "live" kunne følge Ørjans 1600m lange superavslutning hvor han knuste hele landets langdistanse elite med ett unntak - EM bronsevinner Henrik Ingebrigtsen

Ørjans sesongpause varer mellom 3-4 uker og følger etter EM terrengløp som hver sesong vil være Ørjans hovedmålsetting. 10km i Egersund halvmaraton ble Ørjans 2.konkurranse i 2018

Ørjan løper løp hvis han konkurrerer, han jogger ikke. Det er ikke noe som heter treningsløp for løpere som satser. Enten løper man fort, eller så trener man. Første konkurranse kan ofte være klubbens eget arrangement Solastranden halvmaraton, selv om dette tradisjonelt alltid avvikles 2.helga i januar og derfor er i hans sesongpause. Men mest fordi dette sosialt er en flott avveksling, så slenger man seg med

Da Ørjan 1.mai hadde vunnet Strandamila var dette hans 6.løp sesongen 2018. Nær samtlige som løper i et tempo på under 3.00 pr km og som ligger i tet på et mosjonsløp greier nesten bare unntaksvis å komme seg til mål uten å løpe feil. Inn til Tau stadion ble det mulig å finne frem etter bare noen få 10 meters feilløping takket være en alltid engasjert personlig trener som prøver være tilstede når mulighet for feilløping er åpenbar

Under Ålgårdstafetten 6 dager før Strandamila skulle Ørjan løpe lengste etappe. Selvfølgelig løp han feil også her, men takket være solid grunnform leverte Ørjan til beste etappetid på sine 1700m 4 sek foran Frew Z. Brkineh i Sandnes og 5 sek foran Lars Erik Malde i Skjalg

Bislett Boysen Memorial 5000m - Ørjan setter ny pers med nesten 10 sekunder. Hvis vi legger veldig mye godvilje til og finner at Ørjan hadde beste etappetid på Holmenkollstafettens 10. og lengste etappe (2840m) og i tillegg får det til at Okubamichael Fissehatsion (bildet over) enda ikke kan representere Norge i mesterskap og at Sigurd Ruud Skjeseth i internasjonale mesterskap løper i en annen konkurranse klasse (U23) så står Ørjan som fortsatt ubeseiret i noe løp sesongen 2018 frem til han må melde pass for Henrik Ingebrigtsen på 5000m i NM

Hvis vi ser bort fra hans to ganger DNF (10.000m i NM og 10km i NM terrengløp) samt et løp hvor han prøvde å vinne men bare tok en nedjogg til mål (Knarvik mila 14.plass) så er Ørjan å anse som ubeseiret i dueller med norske menn senior representasjonsutøvere i 2018.

For å få dette helt snekret til må vi da følge Gjert Ingebrigtsens uttalelse til NRK under EM i Berlin (gull + bronse til Jakob og Henrik) : "dere vet jo vi er fra en annen nasjon"

Kvalik løp mot (28.50 tempo) og mulig start i Berlin EM:

Frew Zenebe Brkineh løp sterkt men klarte ikke pacemaker jobben opp til 4000m. Bjørnar S. Lillefosse - også han med ambisjoner om EM start - brøt løpet like etter bildet ble tatt, Ørjan løp til mål men sjanseløs til å ta EM kravet

På samme vis som da Sondre Nordstad Moen var hinsides langt unna tempo for norsk rekord på 10.000 under Diamond League Bislett Games i juni ble også Ørjan offer for krevende ytre forhold. Mens det var nær + 30 i skyggen da Sondre løp i juni var det høy luftfuktighet som i juli gjorde det umulig å tenke rekordløping

Studerer man ansiktsuttrykk og blikket til løperne på bildet ovenfor kan man skjønne at både dagsform, et tett og godt felt samt dette å løpe i 10-15 grader kaldere vær er avgjørende for å løpe på gode tider. Ikke på sprint og mellomdistanse, men på langdistanseløp