top of page

Braking Marathon Limits - debatt om trening initiert på facebook og NRK podcast



31.august arrangeres NM Maraton i Stavanger. Erlend Aano og Eirik Skaale er blant kretsens ledende maratonløpere på herresiden hvor Skjalgs Marius Skeide Ruth så langt i år står som landets nestbeste norskfødte maratonløper etter ny superpers i København med tid 2.26.36


Årets foreløpige maratonstatistikk for menn toppes av Kristian Ulriksen fra Tromsø dersom vi kun fokuserte på norskfødte løpere. Ulriksen - en av foreløpig 41 påmeldte på 10.000m i NM - løp London Maraton på 2.23.48.


Sammen med den kjente friidrettskommentator på NRK Jann Post (som i 2017 løp New York Marathon på 2.32.53 og som ifjor løp Rotterdam 9 sek saktere) har Kristian Ulriksen med flere holdt igang et debattforum om trening langdistanseløp.


Etter at man nylig introduserte at Canada baserte tidligere norsk storløper John Halvorsen i neste uke har stilt seg disponibel for spørsmål om trening, så strømmer det på spørsmål fra kjente og ukjente løpere


Vi har sakset / kopiert Kristian Ulriksens intro samt en del av spørsmålene som stilles:


Som kanskje noen av dere vet har Jann og jeg startet et lite podcast-prosjekt. (Breaking Marathon Limits). Hovedformålet er å motivere Ola Nordmann til å komme seg ut døra, men vi håper også å kunne bidra til øke interessen rundt Norsk Friidrett.


Neste uke skal vi sette oss ned med «Årets gateløper i verden (1989)», John Halvorsen.

5000m 13.20,44 (1989). 10000m 27.43,34 (1990). 10km 28:01. (1989). 10-plass VM i terrengløp (1989).


Dersom noen av dere har interessante spørsmål skal vi prøve å få dem med! Fyr laus!


Kommentarer

Marius Vedvik Hvilke spesifikke 5000 og 10 000-økter løp han i sesong? Lengde, fart og pauser


·

Lasse Aleksander Finstad Hvor stor forskjell i treningen gjorde han på det som blir definert som «base, spesifikk og taper», eksempel på uker i de forskjellige periodene? Normal distanse i de ukene?

Spesifikke økter i konkurransesesong?

Hvor mye konkurrerte han i løpet av en sesong? Har et inntrykk av at dem ikke nødvendigvis formtoppet så mye på «den tiden», men at det var veldig mange konkurranser. Stemmer/stemte det for han?

Hva mener han var utslagsgivende i sin trening som gjorde at han kom på det nivået? (Kontinuitet, talent,treningsfilosofi, trener eller lignende)

Fulgte han samme filosofi hele karrieren, eller gjorde han noen drastiske endringer i treningen når han var aktiv?

Forhold til styrketrening?

Ble mange spørsmål😅 Fornøyd hvis et av dem stilles🙌

·

Christian Bie Hvilke typer intervall likte han best å kjøre? Kort eller lang-intervall? Varierte han mellom begge deler ofte, eller var det noe som var mer effektivt enn annet?

·

Arne Risa Ta kontakt med tidligere forbundstrener: Nils Teigland. Han var trener for J. "Tren med Nils", var en spalte i bladet Friidrett.

Kristian Ulriksen Arne Risa Takk! Skal prøve på det!

·

Einar Hvidsten Godt tiltak. John Halvorsen sitt VM løp på en regntung golfbane i Stavanger husker jeg godt. John framsto som en meget teknisk god løper på golfbanen som var svært tung. En glimrende løper. Runners World fikk med seg det.

·

Lars Bjørbæk Har alltid lurt på dette, kosthold og hvordan de beste jobber for å unngå skader

·

Sigrid Jervell Våg Jeg er nysgjerrig på den mentale biten: hadde han noen teknikker for å takle smerten underveis i løpene? Eventuelt på trening også? ☺️

·

Jonas Lurås Hammer📷 Hva tenker han om doping innenfor friidrett og spesielt langdistanseløping? EPO ble tilgjengelig som legemiddel i 1989, og gode tester var ikke tilgjengelig før på tidlig 2000-tallet. Var det mye snakk om EPO i miljøet ?

·

Sigrid Jervell Våg De som blir aller best gjør ofte ting som er litt utenom det «vanlige» for å lykkes: Sindre Buraas løp over 100km på mølla i uka, Sondre har flytta til Kenya og Grete Waitz løp i slagstøvler på vinteren. Kan han komme med noen lignende eksempler på ting han gjorde? Og et spørsmål i samme gate: hvilken egenskap hos seg selv vil han trekke fram som den viktigste for å lykkes, hvis han sammenligner seg med de han konkurrerte mot og slo? Hva mener han skiller de beste fra de nestbeste?

·

Øystein Madsen Og hva han mener om tiden mellom 1995 og 2005 da det eksploderte med tider under 7.30 på 3000 m, rundt 12.40 på 5000 m og under 26.40 på 10 000 m. Etter den tiden har nivået gått ned samtidig som det har blitt bedre EPO-tester.

·

Jan Stensson Tänker meg att han som "världens bästa road runner -89" hade ett ganska linjärt upplägg och system i sin träning för att vara konkurrense beredd året runt......Var det så? Eller var det trots allt mer periodiserat träningsupplägg vissa delar av året? :)

·

Marius Vedvik Rå podcast forresten. Kvalitet!

·

Sigve Andersen Treningsbakgrunn fra ung alder og stegene han tok for å komme dit han kom👍🏼

284 visninger

Comentários


bottom of page