Egersund er fra 2024 tildelt NFIFs høythengende anerkjennelse GULLSERTIFISERT gateløp som et av svært få norske gateløp.
I en større artikkel i Dalane Tidende forteller en stolt styreleder og løpsleder i EIK Friidrett Gunnar Kvassheim at løpet i år er oppgradert for å tilfredsstille Friidrettsforbudets høyeste kvalitetskrav
Med vestlandets raskeste løpstrasé strømmer mosjonister til Egersund hvert år første lørdag i mars måned fra Bergen i nord til Kristiansand i sør.
Enten forutsetningene tilsier det eller ei, mange tar sjansen på å følge "kongen av jevn fart" Frode Tjelta opp mot 3km merket under fjorårets Egersund halvmaraton.
Hytteplanmila har vist at det ikke nødvendigvis er en lett trasé men tette gode kvalitetsfelt som resulterer i rekordtider. Det kan også være gunstig for gode 10km løpere å følge Tjeltas jevne fart på langdistanseløp. I feltet ses vinner av dameklassens 10km Vienna Dahle (34.49) samt nr 1 og nr 2 i herreklassen Øystein Wergeland (33.58) og Tom Sanne (35.26)
Thomas Asgautsen (1.11.20), Ola Tjensvoll (1.11.30), André Pereira (1.11.45) og Frode Tjelta (1.12.17) fikk notert sitt årsbeste 2023 nettopp fra Egersund halvmaraton
Her sakset fra Dalane Tidenes oppslag datert 10.februar:
GULLSTATUS: Egersund halvmaraton har blitt en del av et fint selskap. Nå er løpet på listen over sertifiserte gulløp. Gunnar Kvassheim, styreleder i EIK friidretten, sier at det er en anerkjennelse av løpet og at det ikke er mange løp i landet som har fått det.
Av: Sondre Røhmen, 10.02.24 12:52 Sondre Røhmen
Egersund halvmaraton får en kraftig oppgradering og er nå sertifisert som gulløp.
– Det er en anerkjennelse av løpet. Det er ikke så mange løp i landet som har fått det. I EIK friidrett har vi tatt en styrebeslutning om å sette av penger for å få til dette, dette betyr at løpet får en økt status, forteller Gunnar Kvassheim til Dalane Tidende. Han er styreleder for EIK friidrett.
– Møysommelig prosess (Foto Erling Hiorth)
MØYSOMMELIG PROSESS: Autorisert oppmåler Erling Hiorth måler opp løypetraseen til Egersund halvmaraton. Gunnar Kvassheim sier at det hele var en lang prosess, da oppmåleren måtte sørge for at det ble helt riktig. Foto: Gunnar Kvassheim
Gullsertifikatet betyr at løpet blir satt på en nasjonal liste over godkjente løp. Deltakerne vet at tidene som settes, kan brukes som rekorder eller kvalifiseringer til ulike mesterskap.
Det har nemlig ikke vært mulig før, da løypa var for kort.
– Det var en møysommelig prosess med å måle opp løypa og sørge for at den innfridde kravene. Løypa var egentlig 140 meter for kort, til tross for at vi fikk godkjent løypelengden av Norsk Maratonklubb i 2007. Nå er lengden økt, og det er i tillegg lagt inn en sikkerhetsmargin på én meter per kilometer. Så nå er den hvert fall helt godkjent, sier Kvassheim.
– Betyr det at rekordene som ble satt i den gamle løypa, fjernes?
– De blir ikke fjernet. Det er noen personlige rekorder som er satt, men det er for eksempel ingen norgesrekorder å fjerne. Nå har vi et gulløp som det kan settes norgesrekord i. Da blir det slik som det er nå. Vi har hatt oppmålinger i regi av godkjente oppmålere tidligere, men det var ikke godt nok i forhold til hvilke krav som gjaldt for å få gulløpsertifikatet, svarer han og legger til at Egersund halvmaraton ikke er første løp som får lengden endret.
– Oppmålerne sa til oss at det samme skjer andre plasser også. Lengden blir oppjustert når man måler på denne måten.
Utstyr til 60.000 kroner
EIK friidrett fikk besøk av Erling Hiorth, som er en autorisert oppmåler. Først ble en distanse på 300 målt opp. Deretter syklet han distansen med spesialsykkel med måleinstrument, før han sjekket at det var riktig distanse som sto på sykkelen.
Så måtte det gjøres igjen, i tillegg til at temperaturen på målebåndet måtte sjekkes.
Friidrettsklubben har også kjøpt inn tidtakerutstyr til 60.000 kroner, da det er krav om en annen type tidtaking. Det vil også bli delt ut pengepremier, som også er satt av fra friidrettsklubben, til de beste løperne på kvinne- og herresiden.
– Pengepremiene var en av forutsetningene for å kunne innfri kravene til et gulløp.
Nasjonal markedsføring
I januar fikk klubben tilbakemelding om at alt var godkjent.
– Blant det som følger med gullstatusen, er pokal fra friidrettsforbundet for herre- og kvinneklassen, og løpet vil bli nasjonalt markedsført.
Se hvilke krav og forutsetninger som må oppfylles for å få gullstatus i faktaboksen:
Dette må til for å få gullstempel
Friidrettsklubb tilordnet Norges Friidrettsforbund står som teknisk arrangør
Arrangementet skal være approbert og terminfestet hos NFIF
Elektrisk tidtaking = bruttotid/gun shot
Kontrollmålt løype (A eller B) (Etterkontroll ved rekord)
Løpet skal startes ved avfyring av startpistol, kanon, lufthorn eller tilsvarende utstyr
Løypa må ikke falle mer enn gjennomsnittlig 1:1000, dvs. 1 m per km (0,1%) fra mål til start
Løypas start og mål må ikke være lengre fra hverandre enn 50% av løpsdistansen, målt i en rett linje mellom start og mål
Arrangementet skal ha medisinsk apparat til stede
Arrangementet må inneha en autorisert overdommer (forbundsdommer)
Minimum 95% av løypas underlag må bestå av fast dekke
Arrangementet skal tilby premiepenger*
*I de kriteriene der premiepenger er satt opp, skal det tilbys premiepenger til begge kjønn og til minimum 1., 2. og 3. plass. Følgende formel skal benyttes:
1. plass: Minimum 2.500 kroner
2. plass: Minimum 1.500 kroner
3. plass: Minimum 1.000 kroner
Til tross for investeringer i utstyr sier Kvassheim at klubben vil tjene på dette. Inntektene av startkontingenten på løpet vil øke, spår han.
GULLØP: Det synlige beviset på at Egersund halvmaraton er sertifisert som et gulløp.
Tradisjonsrikt løp
– Pengepremier og pokaler, samt at du kan bruke tidene som rekorder og til kvalifiseringer, vil gjøre det mer attraktivt å kjempe om de beste plassene. Vi er veldig fornøyde med dette. Egersund halvmaraton er et av de mest tradisjonsrike løpene i vår del av landet, sier han og fortsetter:
– Det har blitt avlyst bare én gang siden 1981. Det var på grunn av pandemiens restriksjoner i 2021. De som har meldt seg på til årets utgave, er fra Kristiansand i sør til Bergen i nord.
Egersundsmila, et annet løp under samme arrangement, har fått sølvstatus. Der har lengden blitt økt med 70 meter.
Så langt har til sammen 72 stykker meldt seg på løpene 2. mars, hvorav 12 er på Egersundsmila.
– Vi har store forventninger til at det blir mer attraktivt nå. I fjor fullførte totalt 172 personer de to løpene, og vi håper å kunne passere dét antallet i år. Vi er godt fornøyde om vi kan ligge på rundt 200 deltakere, sier Kvassheim.
Egersund halvmaraton arrangeres tradisjonen tro første lørdagen i mars.
SITAT SLUTT.
Etter nok en +1000 ord Spirit artikkel, til slutt en anbefaling. Og vi bruker bildet av Helena Hopes Egersund løp som illustrasjon. Glaløperen fra Haugesund som Kondis laget en større reportasje rundt tirsdag åpnet nemlig usedvanlig konservativt langt langt bak opp Bakkebø slettas første tre kilometer.
Vårt eneste råd for løpsgjennomføring av lengre distanseløp blir nesten uten unntak å anse som forgjeves og lyder så enkelt som "å ta en Jakob Ingebrigtsen"
Helena valgte å lytte til vårt råd
Hun løp siste halvdel anslagsvis 3-4 minutter fortere enn brorparten av mannfolka foran seg etter 3 km. Klubbkollega Hanne Sande som vi ser bak i feltet var 9,26 min. bak Helena i mål, og Helena koste seg tilsynelatende hele løpet gjennom
Comments