top of page

Gode nyheter i lovens gråsoner

Oppdatert: 15. mar. 2021


Langs Kanalslettas grønne lunger befinner seg et treningseldorado. 12.mai er tentativ dato hvor Spirit i år som 20.mai i fjor finner kreative løsninger for å gjenåpne løpe Norge


Mer om Forus og Kanalsletta nederst i saken. NYHETSSAK OPPDATERT MANDAG


- Jonas Berggård Skåden fra Tananger og Sandnes IL tv. på arkivbilde fra Egersund i 2019 ble under kretstinget 28.februar annonsert som 2020 sesongens beste G-18 utøver. Hans 200m på 21.77 gir 1074 poeng på Tyrvingtabellen, en tabell som rangerer friidrettsøvelser opp mot hverandre fordelt etter klasser/alder.


- Kretstinget som ble avholdt som et Microsoft Teams møte presenterte en fyldig årsmelding hvor bredden i Rogalandsfriidretten representers av 49 lag pr 31.12.2020, et antall som blir til 48 idet Vindafjord IL slås sammen med Skjoldar IL.


- Fra regnskapstallene vises et overskudd på drift stort kr 173.318. Styret anser balansen som "svært sunn". Sandnes Sparebank gikk inn med kr 50.000 i støtte til "Jentebølgen" som ble avlyst fordi det ikke ble mulig å arrangere på en forsvarlig måte.


- Ingen nye lag innmeldt og heller ingen lag utmeldt ila. 2020. Innen nivåinndeling registrerer vi at Klepp og Mastra IL er listet på nivå 0 som normalt betyr 0 aktivitet barn/unge. 7 klubber rangeres på høyeste nivå gruppe 4 målt etter aktiviteter og antall resultater på bane. Disse 7 er Egersund, Gjesdal, GTI, HIL, Skjalg, Sola og Sandnes IL.


-Trond Lindanger, Bjørn Øglænd, Gro Hennestad Skjevrak, Sølvi Rabben og Alf Henrik Trøen er i kretsens årsmelding gitt honnør for arbeidet de gjør for å få gjennomført kretstreninger i regi av Rogaland Friidrettskrets- Skjalgs Sara Busic foran på bildet fra NM finale 1500m på Fana stadion har stått for fjorårets beste prestasjon for 18 åringer i Rogaland med 1119 poeng på Tyrvingtabellen for tid 2.48.1 på 1000m. På kretstinget som hvert år avholdes i februar tildeles tradisjonelt Friidrettens Venners æresbevisning til kretsenes beste 18 åring samt til årets trener/ildsjel. Prisene vil bli utdelt ved en senere anledning.


- I rekken av gode nyheter, her enda flere. Kåre Osnes som like før jul ble tildelt Haugesund idrettens Hederspris for lang og tro tjeneste for friidretten er en legende med en helt unik kompetanse. Når det fortsettende kretsting vil bli avholdt digitalt via Teams den 22.mars er Osnes innstilt av valgkomiteen som nytt medlem av kretsstyret. Haugalandet og dets enormt store nedslagsfelt vil dermed etter alt å dømme være representert for første gang på flere år.


- Også May Karin Mannes kommer fra nordfylket men er innstilt til nytt kretsstyre som trener og representant fra IL Skjalg. Trine Mithassel er også innstilt som nytt medlem kretsstyre og da representant for GTI. Tor Eiane fra GTI takker nå av etter to år som styreleder.


Valgkomiteen har innstilt Anders Tornensis fra Gjesdal IL som ny leder. Tornensis har tidligere leder verv på kretsnivå fra Finnmark krets og kommer opprinnelig fra Kautokeino.


- Rogaland har i kanskje altfor mange år vært kretsen hvor sprint, mellom-langdistanse løp har fått mye oppmerksomhet. Men friidretten er mye mye mer. Dersom friidrettslandskamper igjen ble innført slik Sverige og Finland hvert år veksler om å arrangere "Finkampen"og hvor alle lojalt representerer sin nasjon snakker vi om 20 friidrettsøvelser inkl stafetter. Mer i neste avsnitt hvorfor denne intro også leder til en ny gla'sak, et nytt treningstilbud for unge


Parti fra Holmen utenfor Stålverket på Jørpeland. Turløypa på Holmen er et ualminnelig flott turalternativ, ypperlig for rekreasjon, spaserturer men også for intervalltrening, bakkeløp etc.
BREAKING NEWS

- Sandnes IL arrangerte friidretts NM siste gang i 2017. Nå ligger Sandnes inne i bunken av søkere til et nytt friidretts NM på Sandnes stadion. Og klubben har likegodt søkt for to nye påfølgende år 2023 og 2024. Årets NM arrangeres i Kristiansand hvor det nylig ble kjent at Søgne IF inngår som medarrangør. Stjørdal skal arrangere hoved NM i 2022. Søknadsfrist gikk ut i februar og Jessheim og Trondheim er blant øvrige søkere.

Sandnes IL er den klart største også på arrangørsiden og gjennomførte 26 stevner sesongen 2020. Her under klargjøring Sandnesløpet i oktober hvor Barneløpet ble flyttet til Gisketjern og hvor foreldrelaget som for 100% av arrangementsoppgavene. Sandnesløpet trolig største en dags arrangement i fjor med vel 800 påmeldte deltakere

- "Lerøylekene"er en kretskamp for jenter og gutter 13/14 år hvor lag fra Agder, Hordaland, Sogn & Fjordane og Rogaland møtes hvert år i september. Forut for denne flotte mønstring innkaller kretsen til miljø/lagbygging samlinger i Haugesund og i Sandneshallen. Etter 1.dag ledet faktisk Rogaland poengkampen og har sjelden vært nærmere storfylket Hordaland enn slik det endte tilslutt med kun 23 poeng differanse.


- Som en følge av idrettsgleden som utvises, som følge av den store rekrutteringsbølge vi ser lagene opplever, har kretsen lykkes å få til et nytt spennende prosjekt tekniske øvelser hvor det kommende to år skal satses på sprangøvelser. En tidligere kvinnelig utøver fra London OL i 2012 med 14.20 i tresteg og 6.50 i lengde skal forsøke bidra til ny interesse for høyde, lengde og tresteg på tvers av klubbgrenser. I en årrekke har det pågått kretstrening sprint i Sandneshallen, nå er fokus også rettet mot tekniske øvelser


INVITASJON TIL ALLE KRETSENS FRIIDRETTSKLUBBER

Rogaland Friidrettskrets har inngått en spennende treneravtale med Anna Bråttvik de neste to årene. Se vedlagte invitasjon.

Rogaland Friidrettskrets ønsker at klubbene videresender denne mailen til trenere i klubben din og ber om tilbakemelding innen 15. mars 2021.

Dette er et unikt tilbud for utøverne i klubben din. Utøver må være 13+ (dvs født 2008 eller før) Foreløpig kan vi kun tilby trening til utøvere opptil 20 år. Dersom klubben din har utøver som oppfyller kravene som toppidrettsutøver vil disse også kunne søke. Dette unike tilbudet har som mål å gjennomføre fellestreninger på tvers av klubbgrensene. Og målet er at vi kan starte opp dette prosjektet i nær framtid.

Rogaland Friidrettskrets har som mål å gjennomføre fellestreninger, samt styrke trenerkompetansen i lengde, tresteg og høyde. I tillegg vil det være en arena for nettverksbygging mellom klubbene. Derfor er det også ønskelig at trenere er med slik at trenerkompetansen i klubbene kan styrkes.

Rogaland Friidrettskrets ser fram til å høre fra klubbene innen 15. mars. Derfor er det viktig at mailen distribueres til de aktuelle i klubben din

  1. Videresend mailen til trenere i de gruppene som er aktuelle for dette tiltaket

  2. Trenere i de gruppene som er aktuelle for dette tiltaket må videresende til aktuelle utøvere

  3. FRIST FOR TILBAKEMELDING ER SATT TIL MANDAG 15. MARS 2021.


Anna Bråttvik inngår i et profesjonelt trenernettverk i Norges Friidrettsforbund – et to-åring prosjekt som har som mål å styrke satsingen på profesjonelle trenere. Anna Bråttvik har en spennende CV med blant annet deltagelse under OL i London i 2012. Hun konkurrerte da for Ukraina og endte på 14. plass i tresteg.


For å få dette til ønsker vi at klubbene som har utøvere (13+) som ønsker å satse på hopp eller lengde/tresteg sender en mail til rogaland@friidrett.no innen 15. Mars 2021. Dersom smittesituasjonen ikke tillater å ha treninger på tvers av klubbgrenser vil vi forsøke å ha klubbbvise treninger. Dette vil kommuniseres ut til de som har sendt inn tilbakemelding samt klubbtilhørighet til de som har sendt inn.


Navn på utøver - Fødselsdato - Øvelse - Kontaktinfo utøver - Kontaktinfo trener


Rogaland Friidrettskrets vil deretter gå gjennom innkomne svar og legge opp en plan sammen med Anna Bråttvik. Det vil også bli lagt opp til kompetansehevende tiltak i klubb for trenere som trener hopp eller lengde/tresteg.


Deretter vil det bli lagt opp til samlinger/treninger àla kretstreninger.


Rogaland Friidrettskrets ser fram til et spennende prosjekt sammen med Anna Bråttvik.SPORT 1 SOLA SPORT & FRITID - 7.STØRST I LANDET PÅ HOKA

Butikksjef Cato Kroken studerer omsetningstall i bakgrunnen og med god grunn. HOKA den franske joggeskoen har bidratt til at sportskjeden Sport 1 har hatt en eventyrlig vekst. Tallene fra sportskjedenes omsetning forteller at mens XXL med 1/3 del av sportsmarkedet viste en økning fra 2019 til 2020 med 19,08% kan Sport 1 kjeden vise til en omsetningsøkning på 840' siste år, en økning på hele 28,6%.


De fire største Sport 1 butikker i region Oslo selger flest antall par HOKA sko, to storbutikker fra øvrige Norge følger deretter før Sport 1 Sola inntar 7.plass blant landets beste selgere av HOKA.


Det er hovedsakelig Gjelsten tilknyttede Sport 1 og Løplabbet samt en rekke frittstående sportsbutikker som selger HOKA i Norge.


XXL (34%), Sport 1 (26%) og Intersport (21%) er de store norske sportskjeder med tilsammen 81% markedsandel i Norge. Dette basert på omsetningstall fra 2020.


Ellers ser man på bildet over Solastranden halvmaratons deltakermedalje sentralt plassert ved kassaapparatet. Dette fordi butikken seneste tre år har tilrettelagt for nummer utdeling med gode tilbud tilknyttet løpsfestene ved Solastranden.


Nå ønsker Sport 1 sentralt å inngå et større utvidet samarbeid rundt ytterligere oppbygging av Spirits løpsarrangement. Alle Spirits massemønstringer har hvert år opplevet en eventyrlig vekst med nær 2000 påmeldte deltakere i 2019. Året 2020 ble spesielt for alle men alt skal bli bedre som det heter og ambisjonene for kommende år er såpass store at Spirit sikter mot å bli regionens største leverandør av mosjonsløp


For ett år siden holdt vi til her langs Mosvannet like ved Andedammen. Vinteren gjennom er regelverket fulgt strengt med meter avstand, antall fremmøtte jfr lokale nasjonale forskrifter - herunder blant 57 forskjellige idretters tolkning, følge eget særforbunds tolkning av hvordan man i praksis til enhver tid følge nye forskrifter.


Ved bruk av de gammeldags bombesikre manuelle stoppeklokker på trening slipper klubber også oppslag i avisen, noe friidretten dessverre så altfor sjelden oppleverNina Søndenå har trent godt en tid og krydret mandagstreningen med oppmøte på relativt fast basis. Vinterferien benyttet hun godt, så godt at hun kan bli Spirits neste NM løper. Ja, i tilfelle noen skulle ønske søke mulig oppsatte resultatlister for å få det til at lovlig organisert trening for voksne eventuelt ikke var tillatt, så kan vi berolige om at Nina løp sitt testløp helt alene fra start til mål.


Og om det var interesse for å gå ut med tider i det offentlige rom vil vi som alltid anbefale å møte oss på fellestrening. Vi har det ganske kjekt
- For å sjekke nivå, for å holde motivasjon for ytterligere treningsmil oppe, løpes treningsløp over det ganske land men også lokalt.


- Vinterløpseriens Gjesdal løype ble testet ut for noen uker siden. Vi fikk en virkelig topp tid levert av GTI løper Alexander Skurve som bekreftet NM nivå ved å notere tiden 14.58 på en kontrollmålt 5 kmJakob Ingebrigtsen rundet denne svingen i marsjfart 2.26/km da han dro med en "covid-19" tilrettelagt tet gruppe til sluttider hvor hele gruppa alle etter sesongslutt figurerte som topp 25 i verden på 5 km gateløp.


Når TV teamets video fra løpet har hatt over 2,7 mill visninger world wide sier dette noe om at ikke bare noen av klodens største friidrettsstjerner sesongdebuterte her men også noe om at svingen ovenfor ikke lengre blir den avgjørende faktor om hvem som vinner neste setting.


Hvordan det?


Jo, oppløpet er gjort rundt 60m lengre - fra ca. 160m til ca. 220m. Vi sier ca. fordi endringer foretatt må godkjennes av sertifisert oppmålerDa Frode Tjelta 17.mai løp helmaraton 5 min fortere enn tidligere pers fra København rekord løype og det til og med blåste en del, sier dette noe om at det i denne Forus trasé er mulig å løpe fort selv om man gjør dette som trening.


Bildet er fra løypas høyeste punkt like ved Forus Sportssenter. 4 mindre sving punkter ryddes bort når elitefeltet slippes avgårde. Dette har noe å gjøre med å plukke de siste 10 sekunder man manglet for å tangere gjeldende Europarekord (13.18) men også at TV bilder ut i norske og utenlandske hjem skal holde høyere kvalitet.FOTO: Ingolf Dale


Ny internasjonal trasé fortsetter rett fremover gjennom rundkjøring i 2021 traséen mens vi for mosjonsløpere og ungdomsklassene vil følge 2020 modell med start og mål på samme strekANDRE REKORDLØYPER

Rekordløpet.no er fra 2021 medarrangør av løpet på Forus som ifjor het "Forus Perseløp"


PERSELØPET er en annen løpsserie hvor det ble løpt fort i fjor. På Sand utenfor Jessheim ble en rekke oppsiktsvekkende gateløp tider oppnådd. Kondis.no skriver at arrangør Perseløpet ønsker å flytte sine løp til Eidsvoll kommune hvor også løpets profil søkes rettet mot bredde

mer enn kun nasjonale toppløpere innen gateløp


Det erbeides med et samarbeid med U-Kisa, arrangør av Norgesløpet og NM halvmaraton - for en fortsatt opprettholdelse av gode løp i Sand løypa
155 visninger

Comments


bottom of page