top of page

Høstlekene i strålende vær igjen. Spirit rekrutter i full spirit...NYE KLÆR ? - du kan bestille nå!

Oppdatert: 27. sep. 2020


Farmor Randi Hope tok de første initiativ, unge Spirit'er med sesongavslutning i SandnesOBS. NYE KLUBB KLÆR - SE NEDERST I SAKEN....

Sandnes IL har gjennomført rundt 20 stevner i denne helt spesielle friidrettssesong. Likevel, i et år hvor ballidrettene er møtt med stengte arenaer for normal treningsaktivitet, er friidrett kanskje mer populær enn noen gang. Et år hvor mosjonsløpene ble tapere og tilstrømming til bane friidretten skjøt ny fartEt kanskje historisk bilde. Her skulle jo Aftenbladet og dets profesjonelle fotografer så klart vært tilstede med vidvinkel kamera. I stedet ble det igjen klubbenes egne som foreviget en del øyeblikk i en idrett hvor Norge hevder seg langt høyere enn til en første kvalik runde for å prøve vinne noe i Europa.


Det historiske er at en av landets ledende arrangørklubber har egne sprintere i alle 8 baner på en 100m. Nesten perfekt vind +1.1. Tre av de åtte stod uten SB (season best) og dermed årsbeste for halvparten ettersom Gaute Humstad Aasmo (16) flyttet pers fra 11.98 til 11.9012.11 på 43 år gamle Øystein Paulsen. 11.52 på en 15 åring enda bedre, ikke sant vel? Jonas Fjordholm er landets 4.beste 15 åring på 100m, øvelsen som tradisjonelt samler flest til start.


I all idrett handler det om hvem som beveger seg raskest. Gir umåtelige konkurranse fortrinn uansett fremtidig idrett man lander på. Velger man friidrett og man hopper over det viktigste nemlig å skaffe seg en solid motor, ender man etterhvert opp som motbakkeløper, ultraløper eller man løper sammenhengende i dagevis.


Eller skiløp, en idrett hvor kun et fåtall nasjoner holder på og hvor det etter man sluttet med intervall start aldri får vite hvem som egentlig er gode utøvereThimon (10) til venstre og Lucas (11) med solbriller løp 600m i hver sitt heat. Tiden ble 2.01.17 på begge. Identisk tid. Er det mulig? Ja, i friidrett er alt mulig....Elias Aslaksen (11) som sensommers sluttet seg til ungdomsgruppa i Spirit. Å løpe langt helt klart kjekkest. Mosvannsløpet gikk unna så det suste. Idag sesongslutt løp på bane. Suveren i sitt heat til tiden 1.52.99. Og stilen er upåklageligLucas Andreas sikter alt han kan på å treffe mål på nøyaktig samme tid som treningskompis Thimon som løp i et tidligere heat. Bingo! Han klarte det. 2.01.17 samme tid begge to...For Dennis (13) og Magnus (14, bildet) ble 1500m løpene et sololøp fra start til mål. Det gikk fortere enn noen gang før for begge.Friidretten er gjerne idretten hvor individuell innsats i treningen gis best betaling. Friidretten er idretten hvor ingen sitter på reserve benken. Fra skibygda Sauda har vi i år sett flere helt unge gutter som innen distanseløp ligger langt fremmeMens ungdom flest og kanskje enda mer etablerte mosjonister velger bort marka hvor man finner alt man trenger for å unngå idrettsskader, så antar vi at ungdommer i Sauda naturlig velger å løpe langt og kupert som del av trening for å bli gode skiløpere.


To av regionens største langdistanse profiler Ørjan Grønnevig og Zerei Kbrom Mezngi har så langt ikke vært skadet årene de har vært medlem i Spirit. Beklager fysioterapi bransjen....


Og, hvor mange O-løpere har egentlig vært skadet? Eg berre spør? Nei, å løpe utenom de faste trygge stiene i Sørmarka er nok ikke mulig? Og å løpe ekstremt sakte på turene langs Jærstrendene er nok ikke mulig? For det gjør jo ikke Ingebrigtsen. Og det er jo helt der helt i verdenstoppen vi er, alle vi unge lovende, eller?


Karen og Mathea i debutløpet på 400m. Beskjeden var å skyte fart fra utgangen av første sving. Aldri tidligere startet fra en startblokk, men med en økt praktisk trening gikk det helt greitt. 17 jenter fra Rogalandsklubbene har løpt 400m i år. Tidene hhv 60.29 og 63.65 holder til 4. og 10.plass på årets kretsstatistikk. Strålende gjennomført.Karen og Mathea tar nå sesongpause. Iveren til å trene helt upåklagelig. Begge spennende emner å bygge videre på, etter bare en sesong med friidrettBerre lækkert!Og medaljene i Høstlekene er holdt uforandret i en årrekke og er veldig fineZerei til Høstlekene på kort varsel for å være fartsholder til 3.50 fart på 1500m for NM finalist Eldar Thomassen Fagerbakke. Plan var å løpe i jevn fart til 1000 evt. 1200m. For Fagerbakke satt NM løpene fortsatt i kroppen og med en runde igjen lå Zerei 2 sek bak skjema i håp om å få med seg Gular løperen til en god tid. Tempoet ble skrudd kraftig opp på sisterunden og Zerei perset med 9,44 sek til 3.49.22Etter Zerei flyttet til Stavanger før 2017 sesongen rakk han å løpe kun ett 1500m løp, 3.58.66 i 2019.


Sesongen går mot slutten. Av 11 gjennomførte løp på/utenfor bane i år har han forbedret sin pers i 10. Ingen løpere på høyere nivå var i nærheten pers på 5000m i NM, heller ikke Zerei.


Sesongens klart beste prestasjon er utvilsomt hans 11km "Langs Åkrafjorden" 22.august. Et løp som forøvrig aldri ble omtalt på Friidrettsforbundets offisielle nyhetsorgan Friidrett.no. Selv om maraton er en Olympisk øvelse, vil prestasjoner oppnådd i gateløp uansett nivå bli ansett som mosjon.


Det aktuelle løps løyperekord tilhørende Okubamichael Fissehatsion satt i et år med NM gull 10.000m og 29.09 på Hytteplanmila - slått med 1,41 min.


OL deltakere og en rekke av landets beste gateløpere har løpt samme løp. Eliteløpere som selv har deltatt har antydet at Zereis prestasjon tilsier en 10km tid anslått til noe i nærheten 27.18 - 27.40.Leif Johannes Omland i Spirit oransje løp i likhet med alle lagets øvrige deltakere inn til pers da han et stykke bak de beste forbedret årsbeste 4.53.84 og fjorårspers 4.50.53 til 4.46.75.Svein Olav Krakstad skal neste sesong konkurrere i veteranklasse 40-44. Lørdagens nye pers 4.29.13 er en forbedring av forrige årsbeste med 2,62 sekunder, og på årets norske veteran statistikk klasse 35-39 inntar Svein Olav 3.plass blant klassens 12 løpere.I samme 1500m heat som Svein Olav var hovedfokus å guide Zerei til riktig 100, 300 og 400m passeringer mm. som fartsholder til Thomassen Fagerbakkes bestilte fart 3.50. Men da alt var avgjort fikk vi tid til fotografering.


Svein Olav ser vi få ypperlig pes fra delvis skjult SI løper på oppløpetMathias Sandvik (20) med solbriller (som gir langt bedre fart) - formodentlig stevnets eneste som satte ny pers i to øvelser. Først overraskende sterk 3.plass i det historiske 100m heat m/ 11.91.


Her er Mathias i gang med sin 400m hvor det ble pers med 15/100 dels sek til 52.43. Som 18 åring i Sola friidrett løp Mathias på 54.28 og var også under 2 min på 800. Skader har hindret Mathias å delta i første del av 2020 sesongen. Til neste sesong tror vi Mathias løper alle sine 800m løp på sub 2.00. Grunnfarten er forbedret. Høst sesongen har vært til inspirasjon


ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo


Pirat-taxi øvelser og annen logistikkmessige utfordringer hindret oss å følge stevnets mange tekniske øvelser tett. Dermed fikk vi ikke foreviget den andre av sesongens mesterskaps gull vinnere.


Inga Rabben Reimers (15) tok UM gull med 500 gr spyd på Jessheim siste helgen i august med 44,79m. Sandnes jenta har håndball (keeper) som adspredelse idrett og kanskje derfor har hun rukket bli landets kanskje beste eller nestlandets allrounder innen kast øvelsene.


I godværet lørdag nest beste spydkast i år med gode 44.04. I sommer tok Inga turen innom NM arenaen fra 2018 i Byrkjelo og vant diskos med årsbeste 38.75. Inga bekreftet nivå også i diskos med vinnerresultatet 37.79.Sandnes utøverne er ekstrem lojal mhp klubb tilhørighet når det kommer til spørsmålet om man skal kle seg privat eller være en del av klubben. Nå er Sandnes, Gjesdal, Skjalg, HIL m.fl. blant klubbene med så stor pågang av unge som ønsker starte med friidrett, at man tvinges operere med ventelister. Fordi det ikke er nok innendørs flater til å drive helårsidrett også for sommeridrettsutøvere, men enda viktigere at vi ikke finner nok unge gamle som kunne tenke seg starte som trener. Selv uten Forbundets 45+45 timers grunnkurs i hvordan små barn skal leke riktig, vil det være mulig å være viktige bidragsytere.


De selvlærte uten grunnkurs (som om alle som ønsket å starte friidrett samtlige var under 10 år) har vist seg mer enn gode nok til å løfte norsk friidrett til noe nær tidenes idrettskjendiserBESTILLE NYE KLÆR NÅ, FREM TIL 4.OKTOBER PÅ NETT...

Spirit var pilot klubb friidrett i Rogaland hva angår å velge tekstil produsent villig å designe klær slik kunde ønsker, ikke hva som for leverandør var mest moteriktig gjerne kommersielt mest praktisk...penger penger, selge mer mer....


Fargelegging friidretts Rogaland i oransje ledet til at også Skjalg og Sandnes noen år senere valgte Trimtex som sin super leverandør av friidrett tekstiler.


Det er 7-8 ukers leveringstid. Plaggene syes i en mer kost rimelig del av Europa og i Spirit er ordningen at klubben legger ut tilbud om å henge seg på årets to faste leveringer, samt at plagg tenkt brukt i konkurranser skal profilere lagets sponsorer, dem som gjør det mulig å få driftet en klubb.


Et annet forhold er at Trimtex krever minimums antall satt til 5 eksemplarer av hvert produkt for å kunne starte produksjon. Enhetskost ville i motsatt fall blitt så høy at man ikke hadde råd å betale. Klubben tjener ikke en krone på å skaffe fellesskap klær, vi bare dekker tapet for mulige feil bestillinger eller om vi evt turde handle inn plagg vi ikke hadde kjøpere til?


Kristin Vabø er Spirits ansvarlige for fellesbestilling klær. På klubbens lukkede facebook gr. for medlemmer ligger all informasjon om hvordan man går frem for å kjøpe seg nye klær


408 visninger

Comments


bottom of page