top of page

Karmøy Maraton - rapport del 2

Oppdatert: 30. nov. 2020


Meteren ok, ingen premier, løpsgleden blomstrer lell. Karmøy M's 8.utgave meget vellykket


Silje Torsvik fra 16. til 13.plass på 2020 Norgesstatistikk halvmaraton. Skjalgs Elise Hay Opsahl nesten helt til topps i klasse 45-49. Helena Hope nr 3 og best blant mosjonisteneTopp 3 halvmaraton mennStart halvmaraton. 250m løpt. Ingen ønsker å gå frem for å bestemme fart. Presumptivt klart sterkeste løper Tedros Gebretensai Haile trekker utover, Ole Mikal Tørsdal blir overlatt jobb å ligge først. Slettes ikke noen drømmejobb.


I pulje bak de tre som alle er på nivå lavt 1.08 eller bedre i en lettløpt trasé uten bakker og vind, følger fem løpere som enten har løpt eller drømmer om tider +/- 1.15. Og spørsmålet er også her, hvem tørr å ta drajobben?

FOTO: Arrangør Facebook


I grålysningen har 1.gruppe blant de nær 140 løpere som startet på helmaraton kommet vel i gang 7-8km ut i løpet med Karmsundet og Bokn i bakgrunnen.Vi har tatt oppstilling ved 4 km skiltet i den kanskje lengste og tøffeste oppstigning på hele 21 km traséen. Johannes Thomsen hadde høyere ambisjoner enn å finne riktig fart til et 1.15 løp og trippet lett i fra forfølgerne som i mål endte som nr 5,6,7 og 8.Etter at de åtte første hadde passert fulgte resten av feltet som alle hadde planer å utfordre sub 1.20. Alle årene fra 2013-19 hadde 19 løpere løpt under 1.20. Her blir det moro idet vi på ett og samme år har 15 løpere som jakter tider som definerer dem som løper eller mosjonist - om vi da snakker herreløpere.


Duellen Odd Einar Tveit og John Nicolaysen blant flere spennende å følge....

Mens vi lot topp 15 feltet dra sin kos mot vending i Åkrehamn påtraff vi flere stilige damer på vei tilbake til bilen for neste foto seanse. Denne vakre dame med ordentlig god strekk røper startnummeret å være unge Bente Hellevik fra Husnes

Stiller man i oransje kan man nesten ikke unngå å bli inkludert i ethvert løps fotogalleri. Her en typisk "midt på treet" Spirit mosjonsløper Shezad Inayat. Relativt fast på felles pizzaen etter større løp enten vi er på Tau eller i Egersund.Steffen Thorsen tok løpet som en fin treningstur. Steffen liker også å løpe maraton. Karmøy er blant svært få arrangør miljø som greier tilby et helmaraton.


I likhet med Shezad og Steffen på bildet over som typiske Spirit mosjonsløpere er også #289 Pål Isaksen samt Lars Christian Blåsternes mosjonsløpere som liker å ta seg rundt til ulike løp

Lars Christian Blåsternes smatt forbi oss ute i løypa uten at vi fikk avbildet stilfoto. Her vel til mål til tiden 1.30.41. Storfornøyd ettersom det har vært noe mindre med trening seneste år.

Sistnevnte fire bor alle i Sandnes kommune.


Spirit friidrett har løpegrupper. En klubb for alle fra topp nasjonalt og internasjonalt nivå til lavterskel mosjon. Ingen pålegg å måtte møte på alle fellestreninger, i stedet frihet til selv å velge hva som best motiverer.


Spirit friidrett anses som "Stavangerklubb" klubben er registrert i Stavanger kommune med et navn ingen medlemmer har noe utstrakt forhold til. Solastranden 10km og halvmaraton i januar samt Hålandsvannet halvmaraton i april og "Solnedgangen" i september er klubbens etablerte massemønstringer. Forus Perseløp har kommet som tillegg og til neste år vil noen mindre løp følge.


Ingen av Spirits massemønstringer og kun en liten del øvrig aktivitet avvikles i Stavanger. Fellestrening mandager ved Stokkavannet.


Som relativt fast innslag i vår rapportering fra større massemønstringer i Rogaland følger sak om Idrettsbyråkratiet og dets omgang med norsk navnelov for idrettslag. Viktigere enn noen klubbers idealisme og dets målgrupper rundt om i hele fylket, er idretts jus. Hindre utvikling og heller se til at tid og ressurser svis av for noe som kan tilpasses en håpløs norsk navnelov for idrettslag


FOTO: Grethe Nygaard, fra løpssponsor Haugesunds Avis


Som det alltid er når noen gjør litt ekstra, er kreativ får til noe og ting går bra, ja så må alltid noen klage. Løpsleder Geir Olsen svarte godt for seg på spørsmål fra TV Haugaland om han og hans arrangør team hadde kontroll på mulig smitte under avvikling med så mye folk.


Iflg EQ Timing som har håndtert over 600 norske mosjonsløp i år, er det ikke meldt om ett eneste smitte tilfelle ifm løpsgjennomføring. Dette svarte løpsentusiasten Geir i et intervju ellers krydret live bilder fra ulike steder i arrangementet hvor meteren til fulle ble respektert


I år ble det ingen "afterrun" i Kopervik. Det er alltid hyggelig sånn når vi er litt utenfor på tur. Oppvartning nesten ubegrenset. Men i år var et annet år. Og da ser man bare frem til at alt er tilbake igjen ved det gamle

Bjarne Danielsen på hjemmebane. Han bor kun en kjapp liten langintervall unna.Roy André Erland (208) med halvmaraton pers på 1.35.30 da pandemien satte en midlertidig stopp for all idrettsaktivitet i mars måned. En av mange som ble tvunget å bytte fra fotball til noe annet meningsfullt hvor kun fantasien var begrensning.


Endringen som korona ledet til ble til en idrettslig opptur. 1.15.22 i årets formodentlig siste halvmaraton er sykt mye bedre - faktisk litt over 20 minutter forbedring er bare helt utrolig!


Etter ca. 14 km drar han til kanskje i overkant? Er her på 6.plass

Etter ca. 14 km drar Roy André til kanskje i overkant? Er her på 6.plass og øyner mulighet å kanskje få heng på Stord løper Martin Schei. Det gikk ikke. Schei ble nr 5 med tiden 1.14.11Anders Kjærevik fra BFG Bergen viste seg være mest rutinert eller tøffest med seg selv idet 500m av løpet gjenstod. Beregnet gjennomføringen best og her etter siste motbakke opp til Åsebøen stadion har han rykket fra Lutcherath/Erland som han lå bak gjennom hele løpet.


6.plass med tiden 1.15.14En hjelm inngår i løpets logo. "Et løp for ekte vikinger" er løpets slogan. FOTO: Arrangør


Vel i mål. En tøff duell om en mulig 5. og 6.plass på halvmaraton ble med forsøket.


Well done

Jan Gunnar Lutcherath nærmest Erland er blant flere GTI løpere i flott utvikling. På Karmøy ny pers med halvannet minutt til 1.15.24


Vi har sett det før og vi så det igjen denne siste lørdag i november. Lett kuperte bakker her og der betyr ikke all verden, det er de kilometer-lange rett fremover partier som bidrar til at løpere tiltrekkes av KarmøyUtenom Haugalandet og kontingenter løpere fra region Stavanger, Sandnes og Jæren har Karmøy oppnådd respekt og tiltalenhet også over fylkesgrensene.


Stords Martin Schei (20) og ung veteran Johannes Thomsen leverte begge ypperlige løp. Og at 1000 lappene henger løst blant de fleste som har kastet seg på løperbølgen er det jo liten tvil om. Mercedes Benz type sko med innlagt motor, hva vet vi?


Så godt som samtlige vi kjenner løper i hvertfall en god del fortere enn i fjor. Vi kan vel ikke skylde alt på koronaens nye muligheter til å løpe litt lengre og litt mer enn før ?
Johannes Thomsen, Stord i klasse 35-39 har 8.57.37 i år på 3000m og stod med 1.14.05 som bestetid på Karmøy halv. Når man er på dette nivå som veteran er hans 1.12.23 lørdag en tid som tyder på at mye godt treningsarbeid er utført

3.45 tempo opplevet Arne André Vetrhus og Eivind Fjelde som i overant fort og la seg til litt bak gruppen som løp for en mulig tid på 1.18 tallet

226 Richard Gallow, 233 Rune Solvang og 229 Niklas Rasmussen

Det er ingen hvem som helst Ole Mikal Tørsdal trekker på opp bakken etter 4km. 203 Tedros Gebretensai Haile løp 3000m ifjor på 8.24.04 og har i år 14.49.31 på 5000. Thomas Asgautsen har enda ikke tatt NM kravet 31.59.99 på 10.000m men har 31.06 på kontrollmålt 10k gateløpAvgjørelsen. Et lengre strekk ved ca 14km og Tedros fra Haugesund er i ferd med å sikre seg nødvendig overtak på halvmaratonForspranget øket betraktelig de siste kneikene opp til Åsebøen stadion

Ut på tur, aldri sur

Så heier vi litt, og så alt glemt at det er litt vondt her og der - når over to 2,1 mil på asfalt skal gjennomføres


Niklas Rasmussen foran Elise Hay Opsahl og nr 223 Stian Moldestad Helgesen som viste seg være blant de raskeste blant flere startende fra Åsebøen Løpegruppe.Rune Boge, GTI flott løp 1.24.32 som er temmeliog nøyaktig 4,00 pr kmGeir Lindtner. Vi mener vi så en tid på 1.31 tallet i hans forrige halvmaraton. Lørdag suste han inn på 1.27.43Geir Lindtner og Tommy JohnsenOdd Einar Tveit blant Spirit løperne som overrasket oss mest. Fikk tilsynelatene null drahjelp - offensiv løping fremst i en gruppe fra start til mål

Etter det vi hører ble det lettet en god del på antall timer ukentlig trening fordi tiden ikke strakk til. Om det kan kalles oppladning, vi vet ikke?Med en kraftanstrengelse klarte John Nicolaysen å få kontakt og etterhvert forbi offensivt løpende Odd Einar Tveit i siste motbakke opp til mål.

Da Arne André Vetrhus fikk kontakt med Silje Torsvik - "jeg kan jo ikke bli slått av en dame" - osv. Dette skal vi bli to om tenkte Silje.

Og de siste 7 kilometer mot mål ble en evig kamp.Kampen hardner seg til, Silje forsøker et bakholdsangrepArne André holdt unnaTakk for kampen og takk for drahjelpen, lik tid på begge 1.19.35


475 visninger

Comentarios


bottom of page