Løyperekorder smadret i vellykket Karmøy Maraton

Oppdatert: 1. des. 2020

Råsterk løping på Karmøy. Maryna Noviks 2.49.41 er norsk årsbeste og løyperekord kvinner. Fv. Stian Vestbø 2.33.56, Fredrik Fang Viland 2.33.19 (løype rek) og Lucas Marechet 2.35.52

Tidl. maraton NM gull vinner Anne Jorunn Hodne (2.47.15 / Tromsø) løp maraton for 1.gang på fire år. Ikke rart Anne Jorunn gleder seg over 3.plass og 3.03.28 - en foreløpig topp 10 pl. på årets Norgesstatistikk kvinner senior.

Karmøy Maraton er en klassiker. En runde Karmøy rundt fra Kopervik via Skudeneshavn og tilbake til Åsebøen hvor dyktige arrangører tok vel i mot. 349 påmeldte. Som alltid, noen var ikke klar til start men hele 302 løpere fullførte hel eller halvmaraton

Halvmaraton. Vel 200m etter første start. Kl 09.10. Et 20 talls løpere med planer om sakte løp rundt Karmøy startet kl 0830. Vi knipset feltet og løpere enkeltvis, amatørfotografers bilder i et morgenmørke ikke presentabel. God tur.

Etter at halvmaraton var avviklet opptok vi jakten på årets helmaraton felt. Hovedfeltet med start kl 10.00. Løperen som tok det mest med ro holdt et åpningstempo på 7min/km da 8km merket ble kontrollert. Etter det vi kunne se på våre mange stopp underveis tok ingen sjans på å innlede samtale med den mest lettkledde i feltet

I Skudeneshavn er nesten alle hus hvitmalte, så også her i nedoverbakkene mot sentrum

Halvmaraton. Tet trio 4 km etter start. Som vi tippet i vår Karmøy Maraton forhåndssak - HILs Ole Mikal Tørsdal ville gå i tet fra start (bildet over) og han ville ligge i tet et stykke ut i løpet før realitetene innhentes.

Vi er i halvmaratonløypa ved rundt 14-15km dvs 3-4 km etter vending lengst syd i Åkrehamn. Her i oppoverbakker faller avgjørelsen. Thomas Asgautsen må gi meter til HILs Tedros Haile og som ventet Ole Mikal Tørsdal må gi meter til begge

Heisann. Tor Harald Bringedal, jammen.

Fra IL Trio først veteranløper Gunnar Vaage. Han er stadig på reisefot. Har flere ganger løpt Rallarvegsløpet. Og mulig vi tar feil men man skal ikke se bort fra at han har fullført samtlige Stavanger Maraton arrangert etter at løpet ble gjenåpnet i 2002.

Syv løpere noenlunde samlet idet Odd Einar Tveit passerer 4km merket fremst. Alle med mål om å løpe under 1.20 selvom ikke stort noen hadde slike noteringer på Karmøy tidligere.

GTI trener John Nicolaysen løper i klasse 50-54 og imponerte på Karmøy i dag. I kamp med et godt knippe ungfoler oppnådde John 1.18.48 og hadde kun 10 løpere foran seg i mål.

Silje Torsvik sørget for Spirits eneste 1.plass i år. Som de fleste bak ny pers med gode 1.19.35

Arne André Vetrhus er blant de ville lettbente fjell løver fra Strandalandet. Å løpe langt og helst i krevende terreng har frem til sist sommer vært hans greie. Så ble en ny oransje singlet tryllet frem og han ble med gjengen også i rett fremover løp.

Blant løpere på noenIunde anstendig nivå var han i dag trolig blant dem med mest knusing av tidligere halvmaraton pers. Rundt åtte minutter mener vi overhørt på Åsebøen. Tid 1.19.35 ville på løpets adelskalender før dagens løp gitt en 18.plass foran Alexander Skurves 1.19.40.

Arne André har startnummer 222.

Fra start 42km. I våre forhåndsrapporter holdt vi nr 6 Frode Tjelta som favoritt i herreklassen og nr 5 Maryna Novik som enda klarere favoritt i kvinneklassens 42km

I frapperende flott driv og effektiv løpsstil Maryna Novik fra IF Klypetussen 150m før mål

Ann Kristin Mosbron som selv har maraton NM bronse og en 2.plass i Oslo Maraton gir seg ende over i det Maryna Novik kommer mot mål. En enorm prestasjon 2.49.41. Den tidligere løyperekord til Marthe Katrine Myhre forbedret med hele 8,20 min !

Dagen bød på et hav av overraskende resultater kanskje spesielt på helmaraton. Holmfridur Adalsteinsdottir 45 år fra Island og fra IL Trio slo til med 2.59.25. I en relativt krevende trasé som Karmøys 42km er dette en ypperlig prestasjon.

Før løpet idag har kun Marthe Katrine Myhre med flere maraton NM gull løpt fortere. Marthe hadde den tidligere løyperekorden 2.58.01 satt i 2016. Holmfridur inntar en flott 6.plass på årets norske maraton statistikk

Meget imponerende løping også av Anja Hoffmann fra Egersund. Med tiden 3.09.29 nr 4 i dagens løp og 2.plass på Norgesstatistikkens klasse 50-54.

To ganger tidligere i år har vi sett 400m løper Kristoffer Nordhus i aksjon på friidrettsbanen - begge da han løp 800m på Fana stadion på tider like over 2.00. Han sjokkerte da han i Spirit oransje i fjor løp Karmøy halvmaraton på 1.15.54 og 10.plass på Adelskalender for 2013-2019.

Når vi på Syre påtreffer Kristoffer - i år som medlem i HIL - i meget godt driv på maraton, ble vi kanskje enda mer sjokkert. I sitt første løp på konge distansen maraton suser Kristoffer inn til 4.plass på meget anstendige 2.38.19

Stålbygger Martin Dahl fra Åkra smiler hele løypa rundt og gjennomfører på knall tid 3.13.36

Kondis redaktør Runar Gilberg har tidligere løpt 10km på Karmøy. Etter mange års fravær fra maraton konkurranser ble runden rundt Karmøy for fristende til å ikke prøve. Det gikk godt

Det ble startet i mange puljer grunnet korona smittevern bestemmelser. Da er det greitt å ta også egen klokke i bruk. Tid for Runar 3.17.02

Med 18 påmeldte ble Spirit Karmøy Maratons største klubb målt i antall løpere såvidt foran Haugesund Triathlonklubb. Thomas Asgautsen på 2.plass 43 sek bak distanse sterke Tedros Haile fra HIL (Haugesund IL)

Unge Martin Schei fra Stord på 5.plass med tiden 1.14.11. På plassen foran løp klubbkollega Johannes Thomsen på 1.12.23, men Spirits Roy Andre Erland i bakgrunnen perset med rundt halvminuttet til 1.15.22 på 7.plass.

Odd Einar Tveit åpner som oftest steinhardt og i dag holdt han tempoet jevnt høyt helt inn til mål. Med 1.18.57 super pers nok en gang.

I del 2 av rapporteringen fra Karmøy som følger søndag serveres mer om hvordan løperne kjempet seg opp den siste motbakken opp til mål på Åsebøen. Vi har plukket ut noen ansikt til å representere den nye Åsebøen Løpegruppe

Fra Statens Vegvesen påtraff vi to meget meget stødige trafikkdirigenter til å ordne sikkerhet og god flyt for så vel bilister som løpere. At hovedløpet halvmaraton i år startet såpass tidlig som kl 0910 synes vi absolutt kan friste til gjentakelse.

Fordi i tillegg til dette punkt hvor løpere krysser en sterkt trafikkert riksvei, følger ytterligere 2 kryssinger i Åkrehamn. Frem og tilbake vil dermed halvmaratonfeltet måtte krysse bilvei hele seks ganger. Lengre ut på dagen en lørdag formiddag har vi tidligere sett heftige situasjoner hvor trafikkanter slåss om hvem som har rett til å nå tiltenkt tid i tide.

Beundrende blikk for Silje Torsvik - halvmaraton vinner kvinner. Herrene helt bak er til høyre løpsleder Geir Olsen i hyggelig passiar med stevnespeaker