OCR-sesongen 2024
Etter en god vinter med mye og solid kvalitetstrening på hjemmebane i Rogaland, samt et par gode treningsleirer i Spania, var det lagt et godt grunnlag for sesongen.
På vårparten var hovedmålet EM i de italienske Dolomittene. På kortdistansen (3km) ble det en fatal hinderfeil, som sørget for en 30 plass istedenfor noe som ellers hadde blitt en topp 20-plassering.
Dagen etter stod øvelsen som passet aller best på programmet, 15km i røft, alpint terreng, med mange krevende hinder. Der ble det nesten fullklaff. Nærme en topp 10-plassering, men det holdt akkurat ikke. En 14 plass er det beste en norsk herreutøver har levert i et internasjonalt OCR-mesterskap noensinne.
Etter EM fulgte en treningsleir i Dolomittene, med fokus på mengdetrening, før det utover sommeren ble rettet fokus mot formtopping mot NM og andre store skandinaviske løp.
Navy Race i starten av august endte med seier. Her var størsteparten av den norske eliten med. Et par orienteringsløpere (Jørgen Baklid og Ulrik Astrup Arnesen), som har representert orienteringslandslaget, kastet seg også med på løpet. Selv om de var godt rustet for løpingen og også løping i terrenget, så fikk de det heldigvis tøft på hindrene. Dette til tross for at løpet ikke var av de mest krevende hva gjelder vanskelighetsgrad på hinder. De ble henholdsvis nr 3 og 5 i løpet. Det var tydelig at de var veldig løpssterke, men falt naturlignok litt gjennom på hinder. Et hinderløp som hadde holdt internasjonal standard på vanskelighetsgrad, ville de ikke ha klart å ta seg gjennom uten en del spesialtrening. Uansett moro når utøvere fra andre løpegrener stiller opp, og særs viktig å sette dem på plass.
I midten av august var det høstens store mål, nemlig NM i OCR. Gullet fra 2023 skulle forsvares og alt tydet på god form. På startstreken stod også en helt ny konkurrent. Nemlig Ånung Viken. Viken deltok på et av de største OCR-løpene i Sverige tidligere på sesongen. Der imponerte han stort og vant foran tre kronors beste OCR-løper, nemlig Martin Bäckström. Martin har en rekke internasjonale toppresultater og er ranket blant de aller beste utøverne i Europa. Ånung Viken har tidligere solide tider på mellomdistanse (800m - 1.50 og 1500m 3.48). I de senere år har han seiere og andre toppresultater fra store terrengultraløp i inn- og utland. I tillegg er klatring hans store hobby og lidenskap ved siden av løping. Dermed er han meget godt rustet for OCR, der mange av hindrene er grepshinder, som i stor grad kan relateres til klatring. Navy Race ga et svar på at Espens form var bra.
OCR NM - hvor arrangørtabbe og omstart kostet Espen nok et NM gull....
På selve NM-løpet viste det seg at frykten for Viken var reell. Han opparbeidet seg en ledelse et par km ut i det 8km lange løpet. Etter at Viken ledet med nesten et halvt minutt 2 km før mål, så kneppet Espen inn på ledelsen et par av hindrene, før han løp inn de siste sekundene. Den siste delen av løpet ble en tøff duell, side om side. Etter stor spenning, klarer Espen å gjennomføre de siste krevende grepshindrene noen sekunder raskere enn Viken. Espen løper derfor først inn mot målområdet og har i grunn sikret seieren. Det er bare et problem. Inne ved mål har det skjedd en arrangørtabbe. Det er ikke merket godt nok i skille mellom målgang og strafferunde. I OCR løper man nemlig strafferunde rett før målgang hvis det er et hinder man ikke har klart underveis. Espen løper dermed feil. Viken løper også feil. Så der står de begge på feil plass og tror de er i mål. De tar hverandre i hendene og gratulerer hverandre. Foreløpig har ikke noen av funksjonærene i området sagt noe om at de ikke er i mål. Like etter handshaken oppdager de begge at målseilet er et annet sted. Begge velger å spurte mot mål. De må gjennom en 90 graders sving der de krasjer i hverandre. Som følge av dette faller Espen. Der røyk NM-gullet. Ikke det mest sportslige fra motstander? -Muligens ikke, men ting skjer i kampens hete. Den eneste å skylde på er arrangør, som ikke makter å organisere på en god nok måte. Det ender altså med et sølv, som i denne settingen ble særs skuffende.
En uke senere var det nye muligheter. Tough Viking i Djurgården, Stockholm. En løpsserie som er en av skandinavias største. I batalje med en rekke sterke svensker ble det seier med godt over minuttets margin på det 15 km lange løpet. Stort med den første seieren i Tough Viking.
I starten av september var det Toughest i Holmenkollen. Toughest er også en stor OCR-serie i Skandinavia. Her var flere av de beste svenskene og de aller fleste av Norges beste på plass. Espen leder det 8 km lange løpet i nesten 4 km. Rett bak seg har han svenskenes store stjerne, Martin Bäckström. Etter en trøblete hinderforsering, der Espen taper 20 sekunder til svensken, mister han grepet om ledelsen. Resten av løpet gjør han også noen småfeil, som koster dyrebare sekunder. Det blir derfor en kamp mot Kristoffer Gertz (bronsemedaljør fra NM) om 2 plassen. Det blir en tett duell hele veien inn til oppløpet. Oppløpet i dette løpet er ikke et hvilket som helst oppløp. Det går nemlig opp unnarennet i Holmenkollbakken. Målgang er rett under hoppet. Etter en ordentlig syrefest opp bakken, sikrer Espen andreplassen med 5 sekunders margin. Det er til slutt 27 sekunder opp til vinneren fra Sverige.
En veldig vellykket sesong, der Espen for alvor har tatt steg mot å etablere seg blant de beste i Europa. Resultatene nasjonalt viser også at han jevnt over har vært landets beste i år og også er i stand til å hevde seg mot de aller beste løperne fra våre naboland.
Espen har valgt å forlenge sesongen noe og reiser til sørkysten av Frankrike, i oktober, for å delta på sine første Spartan Race. Spartan Race er verdens største løpsserie innen OCR. Her skal han konkurrere i Beast (21km) lørdag og Super (10km) søndag.
STAVANGER MARATHON - BESTE LØPER BAK NM KVALIFISERTE & ELITELØPERE
I fjor rakk Espen Bergetå få med seg Forusløpet som gikk på 16.53, mens det i år ble 5km i Stavanger Marathon som passet innimellom OCR konkurransene. Med 16.39 var han inne på 8. plass
Comments