top of page

Sterke resultater på hinder og 800m under bane sesongåpning i Sandnes

Oppdatert: 4. mai 2022


Dobbel NM sølvvinner på hinder Sara Aarsvoll Svarstad og Svein Olav Krakstad (40) på bildet viste fin teknikk på type hinderpasseringer hvor det er mulig å øve.


Og sub 2.00 på 800m uten fartsholdere er ikke hverdagskost på kretsstevner i Rogaland


FOTO: Rogaland Friidrettskrets ved Signe Emilsen
Vinner 10km i Sandnesløpet 2020 (bildet) og 2021 Sara Aarsvoll Svarstad var stevnets mest meritterte utøver under det første Coop Jærcup på Sandnes stadion tirsdag


Vi valgte dette arkivbilde av Sara som er Sandnesjente men som har representert sp.kl. Vidar siden hun startet med friidrett for tre år siden. Sett i ettertid ville nok Sara ha foretrukket en bekledning som vist på bildet under sitt hinderløp hvor det ble bikkjekaldt utpå kvelden og aldri har vi vel sett en friidrettsutøver så gjennomfrosset etter målpassering?


2000m hinder er da 5 runder tilsammen 24 hindere og denne kvelden så løperne slettes ikke frem til de fem turene ned i vanngraven, en grav arrangører bruker 2-3 timer for å få fylt opp med vann og som representerer en del av friidretten hvor øving kun er mulig under stevnerHundretalls deltakere da 1.stevne i årets Coop Jærcup innledet den lokale friidrettssesong utendørs på Sandnes stadion tirsdag. Vi fulgte 15+ del av stevnet med varighet 4,5 timer.


Det er til å forstå at det på norsk jord aldri er mulig å finne hinderløp stevner overbefolket av utøvere. Som antydet av stevnespeaker under et norsk senior mesterskap - unge jenter bør frarådes å løpe hinder. Belastningen det er å gjennomføre et hinderløp, hva vi ser av scener blant utøvere uten en lengre treningsperiode for nettopp dette, kan være så dramatiske at man rett og slett bare slutter å løpe mer


Svein Olav Krakstad bildet over løp som stevnets øvrige to hinderløpere fullstendig alene fra start til mål. Men Krakstad har gjennom vinter og vår rukket å få øvet noen uker hvilket hans hinderpasseringer vitnet om. Vi har ikke tilgang til statistikker men Krakstad som fyller 41 i år og som skal delta i årets VM for veteraner, tror vi har levert en helt ok prestasjon med tiden 6.43.35.


Under innendørs NM for veteraner var han et uhell unna å knuse en over 30 år gammel norsk veteranrekord (4.11) på 1500m for klasse 40-44. Om det føres offisielle veteran statistikker på 2000m hinder er noe vi ikke har oversikt over men om vi ikke er helt på bærtur skal det ikke være løpt like fort i denne klassen i Norge på godt over 20 år.


At løpet måtte startes påny de fem ganger man måtte over vanngrava får vi føre på konto for at det kun er mulig å øve hver gang hinder blir del av et stevneprogram, og det er jammen ikke ofte.....


Løplabbet butikksjef Jan Erik Christiansen er imidlertid ex NM medaljevinner på 3000 hinder fra tiden da mange løp også hinder i Norge. Selvfølgelig blir det mer hinderløping i sommer bare spør Jan Erik neste gang du handler løpesko på Løplabbet


FOTO: Signe EmilsenFriidrett er idretten hvor resultater i eksplosive øvelser som sprint, langsprint og de tekniske øvelser best eksponeres i temperaturer fra +25 og oppover. Det var ikke så varmt 26.sept for 1,5 år siden da Undheims unge Bjørnar Risa Taksdal løp 600m på 1.45.66 under Høstlekene på samme bane.


Bjørnar var blant enkelte unge vi merket oss med flott løpssteg og suveren vinnerttid i klasse G14 med tiden 1.39.39. Litt bedre enn Saudaløper Torben Søftings 1.39.71 (8.plass på årets innendørsstatistikk G-14). Men tirsdag handlet det da om utendørsløping.


Publikum, tette jevne felt innen spesielt løpsøvelsene er en forutsetning dersom utøvere skal utfordre sitt høyeste prestasjonsnivå. Vi tror likevel tross det etterhvert guffne kalde været at mange skal si seg svært godt fornøyd over å ha kommet igangAstrid Cecilie Berntsen her fremst på vårt arkivbilde fra Mailekene 2021 var en av flere Skjalg jenter som løp 800m hvor det var 14 + 1 påmeldt totalt i 15+ jenter og gutter men hvor bare 9 møtte til start. Om det var været eller at start gikk såpass sent som kl 21 vet vi ikke men har tidligere sett at samtlige påmeldte stiller når det løpes 800m innendørs


Astrid som fyller 15 i år fikk til en flott 800m med tiden 2.23.62. Hun har løpt fortere men vi tror hun er rimelig fornøyd. Enda bedre gikk det med Lene Myredal Johansson som løp 800 på 2.20.37 i Grimstad men som denne tirsdagkvelden med solid drahjelp fra en mannlig ISS løper fikk opp 2.19.84, ny pers og oppmuntrende sesongstart.


I stevnerapporteringen til forbundets statistikk ansvarlige skal alle jente tider da merkes mx som betyr at man har oppnådd sin tid i et mix felt


Vi har fortsatt et stykke vei å gå i vår krets dersom vi skal få de litt eldre ungdoms- og senior utøvere til start i lokale stevner. På Fana stadion finnes ikke lengre stevner å oppdrive uten at det er ordnet med pacemaker, hare eller fartsholder på norsk. På Jessheim eller på Bislett og i samtlige stevner vi har besøkt utenlands, har vi sjelden sett en mellomdistanse uten at hare er oppsatt. Tirsdag var det mer enn nok påmeldte til å sette opp to separate mellomdistanse heat, men uten fartsholdere ender dette bare med feig løping, som betyr at samtlige løpere får beskjed av sine trenere å legge seg bak. Da skapes ikke utvikling, da oppnås ikke resultat representativt for utøvers egentlige nivåCoop Jærcup er først og fremst et stevnetilbud for de unge, men den lille familie som lokal friidrett egentlig består av har ikke flere utøvere enn at også senior og veteranutøvere er gitt mulighet å konkurrere.


En digresjon i så måte:

Mellom 12-13 funksjonærer fikk hver sin helt nødvendige oppgave for at det i det hele tatt ville være mulig å avvikle hinderløping med fem meget tunge flyttbare hindere installert for hver runde. I første heat 1 deltaker, i andre heat 2 deltakere.


Lucas Andreas Bøen-Hope bildet over løp 600m under Høstlekene den 26.september 2020. Om vel tre uker fyller Lucas 13 år. Lucas var slettes ikke fornøyd med egen innsats tirsdag på Sandnes stadion. "Det var så uvant at vi skulle løpe i mål et nytt sted på banen at jeg rett og slett bommet på når jeg skulle starte spurten"


Nå vel, stevner er noe man gjør for å lære og vi forsøkte trøste det vi kunne med at når det settes pers med flere sekunder, da er vi alle fornøyd og ser bare fremover til neste stevne....Så til rosinen i pølsa. Vårt neste bilde fra Solastranden - 5km start under HOKA Solastranden halvmaraton 19.mars. Onsdag 15.juni med start kl 2130 er det igjen klart for en usannsynlig rask 5km i mosjonsløpet med tittelen "Solnedgangen". Selve solnedgangen skjer kl 2250, vi er nesten midtsommers og vi har fått delt ut alle deltakermedaljer og pokaler, og kanskje har vi satt nok en ny pers på 5km....i en ny løype og i god tid før solnedgangen.


To av seneste dagers helter var poenget med dette bildet. Filip Oanes med startnr 2018 vant søndag løpklassikeren STRANDAMILA langs riksvei 13 fra Jørpeland til Tau stadion.


Vel blåst i motvind også i år.


Skjult bak Filip og helt til venstre to av tre Spirit gutter alle 19 år som tok tredobbelt på 800m tirsdag på Sandnes stadion. Vi har mer om krumtappene i en spennende stall U23 unggutter som fredag neste uke setter seg på Oslo flyet for å utfordre Norges juniorelite i HK stafetten.

KM i friidrett er av uforståelige grunner lagt til samme helg, det får så være


23. og 24.april løp fra venstre Vetle Farbu-Solbakken og Johannes Dalland NM terrengløp.Fire dager etter på tur igjen. Torsdag forrige uke Ålgårdstafetten, lørdag ny baneøkt, tirsdag 800m i Sandnes før guttene neste uke løper 3000m på Fana stadion.


Sesongen er i gang. 800m og lek med fartsgenene viktig del av oppkjøring mot de litt lengre mellomdistanser som er guttenes hovedmål.


Som vi skrev innledningsvis er sub 2.00 på 800m ikke hverdagskost blant utøvere i Rogaland. Simon Østreng Veland fra Haugesund, samt Skjalgs unge super talentfulle Salim Bukari som nå har lagt piggskoene på hylla, var sammen med tirsdagens løpsvinner Johannes Dalland de eneste herreløpere fra Rogaland som i fjor løp under 2.00 utendørs.


Når Johannes Dalland etter en moderat åpning uten fartsholdere sesongåpner med 1.58.63 synes vi dette er en spennende sesongstart. Og Vetle-Farbu Solbakken med 2.01.30 kun 76 hundredels sekund bak fjorårets bestetid synes vi også lover godt for fortsettelsen.


Martin Aske sluttet med friidrett 15 år gammel i 2018. Han ønsket utfordre også annen idrett andre sysler i ungdomsårene. Ingen løpetrening i årene som fulgte før Spirits junior og U23 satsing fikk skutt ny fart. Trivsel på trening, alltid engasjerte trenere og støtteapparat i team Albert, at spesifikke lagmål tidlig ble annonsert, tror vi har ledet til å få Martin tilbake på en friidrettsbane hvor han virkelig hører hjemme.


På oppvarmingen merket Martin noe kleint bak på leggen og det lå en stund an til en DNS. Men Martin kastet seg uti dette med krum hals. Åpnet styggfort og fikk det litt etterhvert ut i løpet. Når effekten av et par måneders ytterligere god trening slår ut tror vi litt av hvert kan forventes og vi bare gleder oss til fortsettelsen.


Mens vi oppover ti års bolkene egentlig har holdt oss hjemme ved teltet i weekends for å istedet gi alt til idretten på ukas resterende dager, har Trond Solbakkens alltid godt sukrede te blitt for fristende. Vi bare greier ikke sitte hjemme når vi opplever så flotte ungdommer få boltre seg fritt på bakkeløpingen ved Mosvannet hver lørdag kl 10. En bakkeløping som vi nå nettopp forøvrig har erstattet med banetrening

374 visninger

Comentários


bottom of page