top of page

Tur og løper eldoratet Rogaland Arboret


Sammen med 109 løpere i Arborettrimmens 2.løp begeistres vi av hvilke herlige løpsforhold vi har i vårt nærmiljø. Helt ubegripelig at ikke enda flere skjønner hva man går glipp av


Med få unntak er det kun folk fra Sandnes og nærmeste omegn som tar turen. Blant ca. 200 medlemmer i løpeklubben Spirit var det eksempelvis kun 3 stk som greidde å legge lørdags treningen utenom sine kjedelige meningsløse asfalt strekk.


Jo da, vi vet at noen maratonløp der ute fortsatt gjenstår på årets meny, men er du egentlig sikker på at denne rett fremover trampingen på asfalt er beste medisin for en ok maraton?


Rundløypa i Arboretet er oppmålt til nøyaktig 2684m og ble stukket ut av undertegnede for 45 år siden som leder av friidrettsgruppa i Norsea bil. At løypa er beholdt uendret "after all these years"forteller om ny og gammel suksess og om et Sandnes IL som har valgt å holde på tradisjoner.


Neppe sammenlignbart med Nordmarka i Oslo men det ligner. Når vår tidligere skidronning Therese Johaug gjennom hele karrieren hver eneste morgen løp sin morgentur med varighet 3 timer eller mer løp hun i Nordmarka eller hjemme i Dalsbygda. Dette før frokost, før selve hardtreningen fortsatte utover dagen og hun løp aldri fortere enn 5 min pr km. Therese har fortalt bl.a. i intervju "i det lange løp" at hun alltid gledet seg til disse lange morgenturene.


Dette heter robustgjøring av kroppen. Dette er den - for løpere på vinterstid - viktige aerobe treningen, dette å bygge opp skroget til å tåle sommerens harde belastninger via intervaller og konkurranser.


Løpere som aldri blir skikkelig bra til å løpe er dem som sluntrer unna på den aerobe andel av treningen dem som på død og liv må løpe fort hele tiden uten tanke på all nedbrytning man da utsettes for.

Spirits 12 åring Melodie Holgersen som her varmer opp før sitt 2.løp i årets Arborettrim har aldri vært skadet og nesten aldri vært syk enda til hun kun har drevet med løping siden hun var 6 år. Hun er blant klubbens dedikerte som førstkommende torsdag i Sandneshallen skal bli med på en markering av at Spirit har drevet spisset ungdomssatsing løp i nøyaktig 5 år.

Vi traff forresten på en del størrelser i friidrett på vår ferd rundt om i Arboretet lørdag. Her er det Erling Askeland som speider etter sitt barnebarn Albert Askeland som er blant regionens mest lovende unge gutter og som fornuftig nok har valgt å delta.


Senere i vår reportasje skal vi vise unge Alberts spennende siste 100meter mot mål. Bestefar Erling har vært en trenerlegende i norsk friidrett. Da han var trener for Urige Buta ex. nordisk rekordholder maraton, fungerte han også som landslagsansvarlig mellom- og lang sammen med avdøde Leif Inge Tjelta.

Baktroppen i Barnas Arborettrim med start kl 14. Andel som ikke velger mentalitet bånn gass så ser vi hvor lenge det holder men såvisst folle folle fart her også...

Ikke perfekt armføring foreløpig for årets norske J-15 terrengløpsmester Tuva Alme, Sandnes IL. Likevel dette er fremtiden i Sandnes på jentesiden og hun er i de beste hender med Eric Toogood som trener.


Spirit løper Einar Sande egentlig sjanseløs til å holde følge med lokomotivet Tuva Alme som tar en klar seier i langløypa på 8,1km med 30.03 mens Einar Sande med 30.24 får allverdens mulige honnør for at han stiller og kaprer 3.plass på herrepallen

Det minst skarpe bildet vi tok av Tuvas flotte løp var bildet vi oversendte til Kondis som tidlig rapport fra Arboret trimmen lørdag. Vi valgte dette fordi Tuva her leverer teknisk bra løping - noe som følger av de mange ukentlige kilometer hun legger ned i sin trening

Mens det i barneløpet ble tildelt premier uttrukket på startnummer, er det vel neppe premier som er det viktigste i de voksnes rekker. Her vinner av 5,4km løypa Lars Røttingen fra Fana IL som i klasse 40-44 løp inn til 21.19.

Fin natur og fin 2.plass til Andreas Soleng fra Sandnes i 5,4km løypa med tid 23.08. Andreas løper i klasse 13-14 år og hadde 14 løpere bak seg i mål.

Hedda Eritsland, Sandnes vinner 5,4km i kvinneklassen med 23.20

Vi kunne sikkert valgt en annen bakgrunn men forgrunnen er bra. Asbjørn Eritsland vinner av klasse 50-54 i langløype 8,1km med tiden 33.47.


Olav Meling fra Stayer løpeklubb representerer en gruppe løpere hvor det er plass til langt flere. Men man må liksom ta steget og forsøke for å oppdage velværen det gir å løpe her på alle tiders verdens beste underlag for løp vinterstid. 32.56 ble Melings tid i langløypa.


Alfred Lauvsnes Hovdet fra Rennesøy løper i klasse 15-16år og gir alt med 100m igjen til mål.

Det handler 2. og 3.plass i 2,7km løypa vunnet av Jan Erik Wergeland med tiden 8.56 og det er pur unge Albert Askeland som nærmer seg bakfra

Albert Askeland løper i klasse 11-12 år og forsøker komme forbi

Sannsynligvis må # 29 Albert Askeland ha stilt seg opp langt bak fra start fordi han med kun 50m til mål neppe greier å løpe 5 sekunder fortere. Dette fordi Askeland fikk 2.plassen med tid 9.38 mens Alfred Lauvsnes Hovdet fikk 9.43 på 3.plass.

Torstein Tengsareid, Egersund Friidrettsklubb gledelig tilbake i lokalt konkurransemiljø. Vant langløypa 8,1km med tiden 27.53

228 visninger

Comments


bottom of page