top of page

VM drama i Budapest og Narve Gilje Nordås vinner 1500 finalen - ref Spirit 24.juli artikkel


Er Jakob uovervinnelig? Mens Zerei avslørte svakheter i Jakob Ingebrigtsens 10km repetoar i Hytteplanmila 2020, mener vi ex. treningskompis Narve Gilje Nordås tar Jakob i 1500 finalen.


I påfølgende dags 5000m vil Jakob, Narve, Magnus Tuv Myhre (i rød singlet fra 2020 utgaven av Hytteplanmila) samt Henrik Ingebrigtsen løpe forsøksheat med Spirit og Sandnes ringsideNorsk friidrett svever høyt om dagen så også Karsten Warholm som her før NM finalen 400m hekk 2020 på Fana stadion. (Mathea Melberg og Silje Torsvik i bakgrunnen)

Men etter forsøk og semifinaler spør vi hvor høy forhåndsfavoritter er det mulig å bli før noe går galt med tidenes to største norske friidrettsutøvere?


Nøkternt vurdert skulle Karsten Warholm vært ute av VM etter at hans 2.hinderpassering ikke var reglementert under gårsdagens semifinale. Karsten tråkket utfor hekk med den ene foten noe han forøvrig i stressede situasjoner også har gjort under tidligere løp


Men Karsten ble reddet av gongongen. Italias protest ble presentert etter 30min protestfrist utløp. Hele den norske delegasjon selvfølgelig uenig, men flere tok til ordet for det motsatte


Her VG's oppslag:Er det virkelig mulig? Å i det hele tatt være i tvil hvorvidt Jakob Ingebrigtsen løper inn til VM gull på 1500m?


Eller blir det Narve Gilje Nordås som tar Sandnes ILs første VM gull på Team Ingebrigtsens yndlingsdistanse - klassikeren 1500m?


Vi mener ja, vi tror Narve vinner og skal nedenfor forklare hvorfor.....


Først kopieres temaets første artikkel skrevet 24.juli


«Narve Gilje Nordås kan utfordre Jakob om VM gull på 1500m»


Nok en sensasjonell sterk 1500m i London DL søndag vil få Jakob Ingebrigtsen til virkelig å skjelve i buksene i kamp om VM gull kl 21.15 onsdag 23.august i Budapest


Et fullsatt London (OL) stadium fikk oppleve en ny team Ingebrigtsen løpe fra verdenseliten


"Det er ikke tungt i det hele tatt" sa Narve Gilje Nordås til NRK etter sitt oppvisnings løp.


Etter å ha kommet på etterskudd fra start hvor han måtte ut i bane 4 i første sving startet han opphentingen. Passerte første 800m på 1.55.4 og avsluttet med 26.8 på siste 200m mot 27.2 på Bislett i en sisterunde hvor han løp 1.08 fortere enn Jakob.


I det fornøyelige NRK intervju etter London løpet sa Narve videre at "det er så mye mer digg å løpe 1500m enn 5000, eg kjenne det ikkje en plass!"


Videre om sisterunden "det er det samme som å springe forbi treningskameraten Per Svela på Sandnes stadion, ikke noe annerledes enn det!"


Etter å ha fulgt Narve Gilje Nordås fra innsiden i så vel stevner som på trening i en årrekke er det ikke fritt for at friidrettsentusiaster som oss virkelig sperrer øynene opp fra der Narve var for noen år siden som en uimotståelig sterk avslutter til gjennom enda sterkere bånd inn mot trener Gjert Ingebrigtsen har fått etablert nødvendig tøffhet på klassiker distansen 1500m


Vi var ikke tilstede med kamera under søndagens London løp og vil heller ikke være på plass under VM finalen 23.august hvor vi krysser fingre for at alle våre kommer seg helskinnet forbi forsøk og semifinale, slik at vi får et realt oppgjør mellom Narve og Jakob


Etter Narves overbevisende 1500m under DL Bislett Games utbasunerte vi for deler av norsk trenerekspertise at vi lener oss mot å gi favoritt stemplet ikke til Jakob men til Narve


Etter London løpet føler vi oss enda mer sikker:


Narve Gilje Nordås tar sensasjonelt Sandnes IL's første VM gull på 1500m og blir den første etter forrige VM til å slå regjerende OL gullvinner Jakob Ingebrigtsen i en mesterskapsfinale


Og her følger vår begrunnelse:

Jakob Ingebrigtsen vil før eller siden - uten fartsholder - forsøke kjøre fra hele feltet med sitt uimotståelige tempo og vil løpe fra alle med ett unntak. I en 1500m finale hvor Narve slipper å løpe i bane 3 eller 4 gjennom første sving, hvor han er like temposterk på løpets siste 800m vil han lime seg fast i ryggen på Jakob men aldri forsøke gå forbi før løpets siste 30m


Som i flere mesterskap opp gjennom tidene vil også årets 1500 VM finale handle om taktikk. Britiske Jake Wightman vant VM gull i Eugene i 2022 fordi han løp taktisk smartest og fordi han var en sterkere 800m løper.


Trener Gjert Ingebrigtsen har vært en mester til å finne det beste for sine utøvere til enhver tid og selv om han selv sier han ikke har noe med det taktiske opplegg å gjøre så nekter vi å tro ham på det. Dette har vi smertelig erfart og kan si vi faktisk vet ganske mye om.


Kan hende får HOKA oppleve sin første verdensmester ikke bare som en verdens leverandør av solide asfaltsko men har allerede bevist sin styrke gjennom løpere i verdenstoppen også med piggsko på bena. Narve forguder nemlig HOKA som utmerket utfordrer til Nike regime.


SITAT SLUTT 24.JULI ARTIKKEL
Jakob Ingebrigtsen vinner 800m finalen i NM 2020 på 1.48.72. En britisk 800m løper snappet VM gullet på 1500m foran Jakob i forrige VM. Jakob mente selv han var en bedre løper men måtte gi seg på oppløpet for en løper med gode taktiske egenskaperJakob har vært uovervinnelig i samtlige 1500m løp forut for VM. Det samme var kenyanske Timothy Cheruiyot før OL finalen 2021, han vant ikke.


I mesterskap skjer uventede ting og spesielt på mellomdistanse slik helt suverene Sebastian Coe på 80 tallet greidde å unngå å vinne 800m i OL samt hvordan heller ikke like suverene Steve Ovett på 1500m ikke greidde å vinne 1500m finalen.


Man kan bli blendet av Jakobs fenomenale opphenting i søndagens semifinale, men er man klar over hvilken ruslefart Jakob møtte på i sitt heat, kontra Narves heat


Jakob passerte 800m på 2.01.44 og var 5.50 sek bak Narves solide 1.55.94. Også på strekket fra 1000m til 1200m løp Narve fortere enn Jakob.


Begge lekte med sine konkurrenter de siste avgjørende 150m mot mål. Spørsmålet vi reiser er hvor sterk er Jakob de siste 200m mot en Narve Gilje Nordås som har bevist han er god for tider på 3.27-3.28 tallet.


Jakob skal forsvare. Narve er i angrepsposisjon. Narve har som Jakob 10 år på baken med strukturert trening. Narve har i motsetning til øvrige sesonger gjennomført en rekke høyde samlinger.


Og hvem har Gjert Ingebrigtsen som trener? Dette vil avgjøre 1500m finalen, Narve vil følge Jakob til døren, og kaste seg foran på målstreken - fordi han har full kontroll på Jakob løpet gjennom og er omtrent like sterk!


191 visninger

1 comentário


Dennis Ravndal
Dennis Ravndal
22 de ago. de 2023

Jakob vinner, Narve har ikke skjangs!

Curtir
bottom of page