top of page

Alle tiders Spirit 10km statistikk - forskyvninger etter "Adventsløpet"


Håvard Andersen Bråthen tv. fra 14. til 8.plass, Filip Oanes på 5.plass etter strålende debut



3 musketerer fra Strandalandet. 3 dobbelt Spirit siste gang Strandamila ble arrangert i 2019


Kjell Harald Dalehaug i midten beholder 9.plass fra forrige ranking presentert 12.november. Håvard Andersen Bråthen tv. Etter enda en overbevisende duell seier 6 plasser opp på lista

Svein Magne Løvås th. super positiv veteran som først tok kontakt og bidro til Spirit Ryfylke


Løvås har med sitt initiativ høsten 2017 bidratt til treningsiver, brobygging og mulig hyggelig rivalisering i Spirit. Alt dette leder til at det løpes fortere og fortere.


Og når løpsarrangører sørger for at en valgt ny løype har nedover profil i den kritiske siste tredjedel, eller som i Egersund siste halvdel - da er det også mulig å få ut sitt maksimale.


Ja, om vinden holder seg borte da....



"Dalstroka innafor" nesten vindstille. Referanse røyk fra bålpanna. Førjulsstemning og løp.


Litt mer Løvås og løpereventyret i Ryfylke. Som den første blant flere primus motorer fikk han virkelig kjenne på hva tempoløping er da han løp Holmenkollstafettens 13.etappe på 1.laget


Uvant å løpe kort, er jo floskelen kun 2-3 min av ens liv - for å forflytte en stafettpinne. Men å kunne løpe for hverandre kjenne på en lagfølelse, prate enda mer om sin kjæreste hobby ble likevel å anbefale, og bølgen av Ryfylkinger bare strømmet på.



Mange vil vite at Svein Magne Løvås har vært gjennom et helt spesielt år. Men livet smiler til livets glade gutter. Og livet er da langt mer enn å løpe fort


FOTO: Ingolf Dale (første Rogalending som har fullført over 100 maratonløp)


Å vurdere 33 og 34 nivå løpere opp mot hverandre er en tilnærmet umulig oppgave grunnet ytre forhold som nedover profil i sluttfase samt om løp arrangeres i innlandet eller på kysten


7 mdr etter Eirik Dalva Skaale løp Hytteplanmila på 33.45 møtte han Strandamila vinner Kjell Harald Dalehaug i samløp på meget lettløpte Forus Perseløp. I likhet med HP mila har også Forus løypa en del motbakke men felles for begge, mye nedover i løpets siste fase. På Forus var Dalehaug 35 sek foran Skaale i samløp, da han endte på 33.59. Likefullt har Skaale løpt 14 sekunder fortere.


Vi landet på at 33.45 er en bedre prestasjon enn 33.59 og gir Skaale 7.plass dvs plassering lik forrige ranking.


Kjell Harald Dalehaug er i dag ikke i samme form som da samtlige i team Spirit Ryfylke i vår kom haltende bak. På Siddisløpets segmentløp var han 2,04 bak Tom Erik Halvorsen - mens han her på Adventsløpet endte 3,22 min bak Tom Erik. (1,9km lengre). Dalehaug ranket 9.pl.

FOTO: Synnøve Frantzen


Håvard Andersen Bråthen leverer etter vårt skjønn et heroisk sterkt løp i Adventsløpet. Vi har vurdert Håvards 34.06 som en prestasjon noe bedre enn 33.59 på Forus. Motvind og bakker tøffere enn på Forus er bakgrunnen for dette. Kjell Harald var 1,15min bak Håvard i samløp


På samme måte som Alf Ante Idland Tornensis inntar 4.plass med 33.12 i sterk vind i 2019 på Solastranden vurderes også 34.11 Erlend Aano oppnådde som en høyere prestasjon enn hva resultatlista forteller. Vi har stipulert Aanos tid til 33.34 og holder Aano på 6.plass i ny revidert ranking.


Hinnaløpet 31.oktober. Gode prestasjoner her ble i våre første rapporter sammenholdt med tider nær identisk med en reell 10km. Vi så videre på avstand mellom løpere tidligere ansett som jevnbyrdige


Basert på ny gjennomgang av oppnådde 10km tider i landets lettløpte traséer og hensyntatt at noen tider er oppnådd i sterk vind, har vi funnet å måtte forskyve på ranking som fremgår av en lengre artikkel publisert 12.november med tittelen:


"Spirits popstjerner satser videre. Ørjan er klar, Zerei fokus OL og jenter i rivende utvikling"


Jentene er alene om å representere klubben på elitenivå i Holmenkollstafetten. Stafetten er landets største idrettskonkurranse uansett idrett for voksne aktive.

Foruten vår superstar Zerei, deltok fire jenteutøvere i årets hoved NM i friidrett. Videre viser Kondis.no's ukentlig oppdaterte statistikker for løp utenfor bane at det er på jentesiden flest Spirit utøvere greier en plassering innen tidsgrense satt for hver enkelt konkurranse klasse


Bildet fra 1500m i NM hvor Mathea Melberg - fortsatt bare 17 da løpet pågikk - klarte noe så spesielt som å kvalifisere seg blant landets 12 beste kvinner på 1500m. Hun løp NM finale på en mellomdistanse. Hun er alene i Spirit om å ha greidd dette, siden vi startet opp i 2013.


MEN, DENNE SAKEN SKULLE HANDLE OM TOPP 10 FORSKYVNINGER - MENN SENIOR


Vi pleier å si under intervall trening at å lene seg fremover på lårene er aldeles forbudt. Fordi slike økter gir ingen mening i treningssammenheng. I løp er dette tillatt.


Filip Oanes (24) sittende på bommen i hvit t-skjorte løp halvmaraton på 1.15.06 og 36.48 på 10km i fjor.


Adventsløpets kontrollmålte 10km gjør Filip unna på 32.42. Det er "sinnsygt" mye bedre enn i fjor. Vi har sagt det mange ganger. I mosjonsløp starter nærmest samtlige løpere altfor fort. Dem som tørr å åpne kontrollert kan få bra uttelling.


Blant samtlige av 10km løpets 37 deltakere, løp han siste 5km på 15.55, to sekund raskere enn vinner Tom Erik Halvorsen som har 31.28 fra Forus og 31.48 på 10km gateløp fra samme løype 17.juli


Thomas Asgautsen med 31.05 fra oktober utgaven av Perseløpet var lørdag bare 6 sekunder foran Spirits nye løper komet.


FOTO: Synnøve Frantzen


Thomas Asgautsens kjempesesonger i 2018 og 2019 kunne man nesten ikke tenke seg ville være mulig å forbedre. Men Thomas bare fortsetter å utvikle seg. Fra 31.46 i fjor til vanvittige 31.05 er voldsom fremgang. Også i fjor løp Thomas på gode sko. Det er solid treningsinnsats som betaler seg.



Med fortsatt samme høye kvalitet i treningsarbeidet vil vi fra neste år se Thomas stabil på 30 tallet på 10km. Med forbedret fartsgrunnlag 40 sek + pr mil, vil også hans hovedmålsetting - helmaraton - være på kurs mot +/- 2.20, ut fra hans råsterke løp i Bergen og Oslo Maraton


Thomas har kun to løpere foran seg i Spirit. Begge er aktuelle for internasjonale mesterskap



Zerei har løpt fem løp på 10km eller lengre i år som alle er i verdensklasse. Dessverre fulgte ikke forbundsledelsen med i timen da neste sesongs mesterskapstropper ble nominert. Men dette betyr null niks, fordi Zerei lar bena snakke


Under Hytteplanmila møtte Zerei Team Ingebrigtsens tre sterkeste løpere. Alle tre sjanseløse å holde følge når Zerei skrudde på turboen. Zereis fem suverene milløp i 2020 var ikke nok til at en samlet norsk friidrettsekspertise, et samlet norsk pressekorps levnet Zerei muligheter å vinne når han i Hytteplanmila endelig skulle få møte også toppene i Team Ingebrigtsen.


Om man lærte noe?


Å ta opp kampen mens man såvidt har kommet seg ut av sesongpause, holder ikke. Vi har stipulert Zereis reelle 10km nivå til 27.38 når han løper solo fra start til mål uten pacemaker. Når det en gang gis mulighet til å få en i duell på samme vilkår som sine konkurrenter, vil vi få se milløps tider rundt 27.10-27.15.


Ønsker man å holde følge, bør man toppe formen....



I går mandag ved 11 tiden "snudde solen". En mulig symbolikk mot lysere tider så vi kanskje allerede i dag når vi gjorde unna tirsdagens faste langintervall på en noe morgenglatt Madla bane.


- 3x1600

- 3x1200

- 3x 800

- 3x 400



Fart som vanlig, pauser noe lengre enn vanlig siden Zerei hadde julebesøk fra løpervenner.


Zerei er tilnærmet perfeksjonist i alt han foretar seg. Også på skolen har det gått meget bra. Men en ting er irriterende. Når man skal forsøke å snakke flytende norsk, hvorfor er det ikke mulig å bruke språket slik som vi skriver?


Fra 21.desember er Zerei utøver på heltid. Nå handler alt om å finne noen som kan hjelpe med å finne et løp. Zerei er i kalas form og har vært det hele sesongen 2020.



Tedros Haile fra Haugesund besøker sitt søskenbarn på sørsida av Boknafjorden. Når man er tre Eritrea venner sammen og får snakke avslappet sammen på et språk man behersker 100% - da trives man godt i Norge.


10KM RANKING - SPIRIT TOPP 10 - MENN SENIOR, GJENNOM ALLE TIDER


1) Zerei Kbrom Mezngi

2) Ørjan Grønnevig

3) Thomas Asgautsen

4) Alf Ante Idland Tornensis

5) Filip Oanes

6) Erlend Aano

7) Eirik Dalva Skaale

8) Håvard Andersen Bråthen

9) Kjell Harald Dalehaug

10) Roy André Erland


144 visninger
bottom of page