top of page

Asgautsen: var det et 2.23 løp Thomas leverte i Bergen City Marathon?


18 løpere figurerer på fjorårets Norgesstatistikk med bedre tid enn Asgautsens 2.29.34 løp i Bergen sentrum lørdag. Alle tider oppnådd utenlands med 2 unntak - Ebrahim Abdulaziz og Frew Zenebe Brkineh, de har ikke norsk pass.


Thomas løper på hjemmebane langs Mosvannet under fjorårets Stavanger Maraton. Kampen om 1.plass skulle stå mellom Undheims Jarle Risa med uttallige løp på fra 2.26 og oppover i Berlin samt danske Klaus Hagensen.


I 2017 og 2016 løp Hagensen Hamburg Maraton på 2.27.50 dvs. identisk tid begge år. I 2015 løp Hagensen Berlin på 2.24.52. Så i 2018 skulle en norsk maraton arena prøves.


Thomas aner ingenting hva han møter av motstand i Stavanger i august 2018, bare at fansen hans venter spent på ham i målOg for en hjemkomst, mor og venninna til mor og bare en liten brøkdel av hans uttallige fans ble elleville over hva Thomas fikk til denne august dagen i Stavanger da han egentlig fikk sitt gjennombrudd. Den del av sportsekspertisen som kun ser på resultat og putter prestasjoner i idretten under teppet, vil nå etterhvert få øynene opp for hvilken løpermaskin Spirit Thomas har utviklet seg til


Nå er det noen år siden hans nærmeste konkurrenter var helt der oppe, og hinsides uvante bakker kan ta motet fra noen og hver, men høye pengebonuser lå nå der og fristet....


- 2.25 løper Hagensen fra Danmark ble slått med 4,33 min i samløp av ukjente Thomas

- 2.26 løper Jarle Risa fra Undheim ble slått med 4,48 min i samløp av ukjente Thomas


I friidrettsbyen Haugesund har også Thomas gjort seg bemerket. Da han i 2017 første gang tok turen nordover for å løpe et halvmaraton, oppdaget Thomas at det også var en 5km på programmet. Fin oppvarming til halvmaraton sa Thomas og vant likegodt begge.


For noen år siden da Urige Buta herjet i toppen av norske statistikker på gateløp spurte vi en gang Buta om hvor mye mertid han mente halvmaraton løypa i Oslo krevet sammenlignet de superraske banene han hadde løpt på utenlands. Tett oppunder 2 min tyngre i Oslo var hans svar. Så vet man dessuten at differansen blir mer når man er på halvtrent mosjonsnivå kontra veltrent topputøver. På et maraton blir dette ikke usannsynlig 2x2min pluss noe til i mertid


Vi har bedt flere løpere som har løpt Bergen, Oslo og Stavanger Maraton om å differansiere hvilke traséer som er lettest, og får bekreftet samme som vi fikk fra Thomas etter hans 2.29 løp i Bergen City lørdag.


- Stavanger Maraton er lettest av de 3 fordi siste halvmaraton er rimelig lettløpt

- Oslo Maraton er tyngre enn Stavanger

- Bergen City Maraton er helt klart den tyngste


Konklusjon:

- som i nesten alle tabloidiserte overskrifter med spørsmålstegn bak - er svaret trolig nei. Når Thomas lørdag sier han egentlig er litt skuffet over at han ikke klarte 2.25 og plass i Valencia Maratons elitefelt, så deler vi ikke denne vurderingen. Løpet i Bergen er en kanonprestasjon!

123 visninger

Comments


bottom of page