Rekordløypa på Forus leverte igjen da de fleste blant 96 fullførende perset

Oppdatert: 8. sep. 2023

Kvalitetsfelt med bl.a. 8 NM løpere i kvinneklassene ut fra start med max 4 løpere i bredden. Dermed er bruttotider helt uaktuelt i løp som dette

Daniela Sorondo tok dugnadsjobb som løpets hoff fotograf og blant vel 1200 bilder vil vi ut over kvelden og morgendagen legge ut et representativt utvalg

Først til passering 2,5km klar vinner av 5km løpet (15.53) Stian Bråthen Johannessen foran Einar Kalland-Olsen som la opp til et stort løp på 10km

Sean David Monaghan, Sp.kl. Vidar satset på hard åpningsfart og passerer som 3.mann. Med kun 10 dager etter fullført helmaraton i Stavanger vil det normalt være umulig å prestere opp mot sitt beste på en såpass lang distanse som 5km.

Marsjfart gikk opp fra 3.19 til 3.40 pr km, i mål som nr 13 med tiden 17.12.

Bak løpsvinner Bråthen Johannessen fra Valdres skilte det kun 1 sek mellom 2. 3. og 4.mann til mål hhv. Hans Petter Aakre (16.37), ex. Spirit løper Francesco Tosi (16.38) og # 848 Peter Kornberger (16.38).

Vi antydet vel i vår reportasje fra Stavanger Maraton at man på sine oppnådde tider på 5km kunne trekke fra 25 sek +/- dersom man sammenlignet med en mer lettløpt trasé. Forus har en slik lettløpt trasé og Spirits Hans Petter Aakre løp 33 sek fortere på Forus

# 876 Elliot Aano fra Skjalg vant på suverent vis 5km under Stavanger Marathon på 18.53 og inntok 1.plass på Norgesstatistikk for gutter under 12år.

Etter et strålende 600m løp på Jørpeland sist torsdag var 10 åringen igjen på plass tirsdag på Forus. 24 sek forbedret pers til 18.29

Ellers noterte vi en sterk tid også i 12-års klassen hvor Sandnesløper Albert Askeland løp sin 5km pers fra Robustløpet i februar 18.58 ned til 17.42

Til passering 2,5km var det helt jevnt bak vinner i kvinneklassen Skjalgs Sara Busic (16.42) som hadde kun 4 herreløpere foran seg i mål.

Vår forhåndsfavoritt # 786 Silje Torsvik leverte et suverent løp kun tre sekunder bak Sara Busic med 11 sek forbedring av Kristin Vabøs klubbrekord og hennes tid 16.45 er hele 64 sekunder forbedring av tidligere årsbeste fra Solnedgangen i juni

Oda Andersen Lundeby kjente nok godt til det 4,5km lange gateløpet "Sluseløpet" 51 timer tilbake i tid. Men i superform synes hun være ustoppelig og setter nye perser i hvert eneste løp hun deltar i. Overrasket igjen med 3.plass i kvinneklassen på 17.00.

Kristoffer Ingebrigtsen i rød løpeshorts opplevet Forusløpet som en fin gjennomkjøring før København halv som følger 12 dager frem i tid. Også han fikk med seg ny pers med 16.46 på 5km

Lokomotivet Frode Tjelta 2.plass på 10km med 33.51 tre dager etter en 30km kvalitetsøkt i samme Forus løype. Tiden gir ham en foreløpig 5.plass på Norgesstatistikk klasse 45-49 år foran kjente distanseprofiler som Kristian Nedregård og maratonprofiler som Finn Kollstad, Jarle og Svein Ove Risa

Christina Toogood inn på 4.plass med 17.11, en forbedring årsbeste på hele 19 sekund mens Spirits Maria Wiig 10 dager etter sitt potensielle 1.15 løp i Stavanger halvmaraton nok kjente at et slikt storløp nok fortsatt satt i bena.

Maria må på denne bakgrunn se på sitt 17.19 løp (ny pers) som et nytt toppresultat og en fin gjennomkjøring før 10km i Oslo Maraton 11 dager fremover i tid.

Passering 3 runder for dagens 10km vinner Bjørn Langstein fra Tomrefjord IL og som endte opp som klar vinner med tiden 33.14 som han antok var ny pers.

14.juni var han også på plass på Solnedgangens 5km hvor han endte på 4.plass med 15.48.

Det strømmer på med gode løpere inn i Spirit og flere av nykommerne holder høyt nivå. Bak en utslitt 800m løper Hans Petter Aakre i knestående på 2.plass fulgte på 6.plass # 907 Espen Berget på tiden 16.52.

Espen tok NM gull på årets nyskapning hinderløp og vil kanskje sammen med Silje Torsvik kanskje bli stående som klubbens eneste medaljevinner i et norsk friidrettsmesterskap, men dette skrives før NM maraton arrangeres om halvannen uke i Oslo.

En annen nykommer med startnr 1448 er så ny at vi ikke har rukket å tildele ham oransje klær til denne store anledning, men henvender unge Ørjan Hviding seg til klubbens klesansvarlig Andrea Sætre har hun t-skjorte liggende i riktig størrelse. Klubbens nye Ørjan fikk tiden16.53 på 7.plass

Endelig satt den for Steven Acarregui som løp på 16 tallet for første gang, etter flere ganger å ha vært nær foreløpig drømmegrense. 17.07 under strålende løpsforhold i Solnedgangen, 16.55 på Forus ny pers med 12 sekunder.

Bjørn Kåre Høie ble med tiden 16.57 og 9.plass Spirits femte løper på 16 tallet. Hipp, hipp - Hurra!

40-44 veteran # 1442 Børge Harestad skulle forsøke noe så sjeldent som negativ split. Men heller ikke denne gang fikk han det til. 9.00 på første passering 2,5km, 18.27 i mål tilsier han bommet med 27 sek som dog er en anstendig innsats, men moden for forbedring.

# 1431 Terje Vatnamot Johansen fra GTI valgte en mer moderat åpningsfart og med tid 18.10 løp han 17 sek raskere på 2.runden og fire plasser høyere opp på resultatlista

# 1957 Jørgen Grønsund fra Sandnes IL passerte også første 2,5km på 9.00, valgte imidlertid negativ split metode gjennomføring av løp som nærmest uten unntak gir det beste resultat. Hans første 5km passert på 18.08, den neste på 17.45. Vi er helt sikker han ikke hadde greidd oppnå samme gode tid om hans første halvdel gikk på 17.45.

Norsk representasjonsutøver Sara Busic fra Skjalg leverte det perfekt gjennomførte 5km løp. Løp første 2,5km på 8.21, den andre på 8.21 og inn til 1.plass og fin pokal med 16.42. Snakk om fin kontroll da!

Over til avdeling NM mammaer

Spirit-friidrett.com har levert flere forhåndssaker for å skaffe publisitet rundt løpet. Forleden dag laget vi en sak med følgende tittel

"10km tilbake i Forusløpet, men 6 NM jenter velger 5 km, og ypperlig vær igjen"

Innen løpsstart fant hele 8 NM løpere veien til Forus. Her to mammaer Ingrid Kristiansen og i forgrunnen Sara Aarseth ta hvil etter gjennomført løp og etter å ha gjenopptatt treningen og forsåvidt har startet fra scratch

Sammen med hele fire løpere i samlet flokk fra Grødem Runners kommer Ingrid Kristiansen kontrollert inn til pasering 2,5km på 9.20 og med Sara Aarseth ikke veldig langt bak. Ingrid hadde masse å by på, økte farten til 8.50 på 2.runden og fullfører meget anstendig på 18.10

Vi ble så opprømt som Saras ex trener å se henne tilbake med startnummer at vi måtte gjøre et unntak å rett og slett gi henne en god klem etter løpet.

Men vi holdt oss på matta, ikke som den spanske fotballpresident Luis Rubiales - som kysset på munnen. Så vi påregner at vi slipper utestengelse og fortsatt kan få være hennes trener...

Stevnets hovedkomite samlet på et bilde midt under demob fasen. Fra høyre teknisk leder og tidtaker Steffen Thorsen, vår dynamitt Harry Gunnar Aarseth, sekretariat ansvarlig Jorunn Beate Randeberg, politimester Bastian Sindre Jørgensen som om nødvendig stoppet inntil to busser ad gangen og flaggbærer Einar (stevnespeaker med gjenglemte høyttaler kabler)

....."endelig et nedstrippet enkelt løparrangement uten musikk, skrik og skrål" som omtrent var hva han sa - veteranløperen med garantert gjennom alle tider flest deltakelser i regionale løp og stevner - den levende legende fra GTI Olav Hagland

Med 49.33 i Forusløpet inntar Olav (75) 4.plass på norsk gateløpstatistikk 10km i 75-79års vet. klasse 2 sek bak 3.plass

# 1916 Håvard Godeset fra Sandnes IL og Shell vinner 10km i klasse 55-59 år på fin tid 41.35. Like bak Christina Ingebrigtsen som testet formen før København halvmaraton, passerte 5km på 19.53 dvs marsjfart såvidt under 4.00, andre 5km varierende mellom 4.04 og 4.10/km - ned igjen til 4.02 før hun avsluttet i 3.40 tempo inn mot mål.

På de første resultatlister kom # 1927 Therese Skeie ut med DNF. Vi finner henne som fullført med tiden 39.25 og endret antall fullførende fra 96 til 97.

Nå viser dette bildet at antall 96 likevel må være det riktige idet Elisabeth Knudsen listet på 3.plass med 19.35 her heies frem mot mål av sin klubbkollega Skeie oppstilt med overtrekk og som følgelig må ha brutt i løpets 4.runde men likevel får oppgitt tid ved at mållinjen kan være passert

Ung Gjesdal løper i ensom majestet så ut til å kose seg på Forusløpet. Han også.

Grødem Runners fire løpere i samlet flokk til passering 2,5km. Utenom Mosvannsløpet neste onsdag er PB mila 30.september i regi av Grødem Runners en av høstens virkelige høydare

Og slik endte det i mål, minst to Grødem på 36 tallet forteller om at det trenes bra

Silje Milenkovic i fin utvikling. Rundt 50 sek fremgang på 5km veldig stas da for vår venn som ofte er å treffe på Løplabbet avd. Sandnes.

Og når en haug løpere stiller på 3000m i årets siste Jærcup stevne i Sandnes onsdag 20.sept ønsker Silje å utfordre en virkelig barriere: sub 12 min

Passering 1.runde for Einar Bredeli, Frol IL som endte på en fin 9.plass på 10km med 35.57

# 1910 Svein Erik Pettersen flink til å skryte av våre løp på sosiale medier og vi ønsker skryte tilbake ved å si at han er blant dem som også alltid deltar. Så dermed blant våre utvalgte.

Så er det sånn - med henvisning til den regionale podcast lavterskel.no - at dersom samtlige deltakere til vårt neste løp får med seg bare 1 extra debutant så blir vi dobbelt så mange og enda mer moro.

Vi vet ikke om nr 1924 Martha Rise fra Impulz Personlig Trening forbereder å løpe 10 eller 21 km neste gang vi møtes 13.januar på Hoka Solastranden halvmaraton men da vi torsdag var innom hotelldirektør Michael Holm hadde han nettopp gjennomført dagens løpetur m/ 1.50 som målsetting på halvmaraton.

Og han tilføyet - rombestillingene har allerede begynt å komme, så vi gleder oss...