top of page

Vinterferie med løpenyheter her og der

Oppdatert: 6. mar. 2021


Nyhetsredaksjonen på vinterferie i innbydende fjell mellom Ål og Hemsedal.


Utover mot helgen vil vi under denne fane oppdatere lokale og nasjonale nyheter fra denne og forrige uke. I egen sak følger spennende siste nytt hva angår Solastranden halvmaraton


Drama under 2.dag av innendørs EM. Jakob Ingebrigtsen løp inn til klart EM gull på 1500m for deretter bli disket få minutter etter målpassering. Landslagsledelsen la umiddelbart inn protest. Den norske protesten tatt til følge. Jakob er Europamester på 1500m!


Torsdag startet innendørs EM i Torun i Polen. Jakob Ingebrigtsen gikk overbevisende videre til 1500m finale fredag. Jakobs 3.39.89 ble nestbeste tid i de fire forsøksheatene.


Vårt bilde viser i front Jacob Boutera som løp taktisk meget klokt i sitt forsøksheat uforstyrret helt bak før han avanserte flott fremover i feltet til 3.41.69. Innendørs pers med over to sek.


Filip Ingebrigtsen i 1.heat virket ikke bekvem med plan om for all del ikke havne bak fra start. Løpet til Filip virket stressende fra start til mål. Fredag bestemte Filip seg for å dra hjem uten 3000m start lørdag.


Hedda Hynne - verdens nest beste 800m løper utendørs i fjor - utslått i sitt forsøksheat på en moderat tid. I heat hvor åpningstempoet er svakt forteller dette om hvor tøft det kan være å slå seg videre frem i innendørsmesterskap


2.dag av innendørs EM ble ellers en stor dag for våre nordiske naboer. I hopp øvelsene stav, høyde og lengde har Sverige ligget i verdenstoppen i en årrekke. I lengde finalen for menn fredag merket vi oss en frapperende treffsikkerhet hva angår overtramp eller cm fra planken. En gresk hopper satte standard med perfekt planke og 8.35 i første forsøk. Thobias Monther perset med 9 cm til ny svensk rekord 8.31 og EM sølv. Ny nasjonsrekord også til Finland hvor Kristian Pulli sikret bronse på gode 8.24. Svenske Andreas Kramer fortsetter å imponere med kveldens mest overbevisende løping i 800m forsøksheat. Andreas med norsk mor og norsk klubb Ullensaker Kisa best tid i forsøksheatene med 1.47.55


LØRDAG

Så har Skjalgs Mathias Hove Johansen gjort det igjen. Best når det gjelder. I det femte av ni heat på 60m i innendørs EM lørdag smelte Mathias til med ypperlige 6.73. Ny PB igjen med 3/100 dels sekund og 4.plass i heatet er strålende levert! Kun de to beste går videre til semi.


Unge Jacob Vaula fra Gular stod med pers 6.72 og leverte også bra. Heller ikke Vaula videre til semi men dette var heller ikke ventet. 6.75 er etter det vi husker sesongens nestbeste tid og 5.plass i heat nr 6. Even Meinseth også han med pers 6.72 ble nr 6 i heat nr 9 på 6.80 som viser at alle tre norske sprintere har skjerpet seg til sine EM starter, på ny pers eller like bak.


Narve Gilje Nordås løp - som vanlig - helt strålende kontrollert 3000m i første forsøksheat. Etter rolige første 1000 passert på 2.50.67 gikk neste på 2.39.45 før det virkelig gikk unna da finaleplassene skulle avgjøres. Med vanvittige 2.24.91 tok Narve 2.plass med tiden 7.55.03 og klar for finale.


Bjørnar Sandnes Lillefosse løp 2.heat. Ble liggende bak fra start til mål, endte på 10.plass med tiden 8.02.00 etter passering 1500 på 4.00.62


Jakob Ingebrigtsen i 3.dje og siste heat fikk virkelig kvalifisert motstand. 2.39.30 på første 1000, neste på 2.41.59 mens siste 1000 gikk på 2.28.63. Siste 200m gikk unna på 26.97 og Jakob endte på klar 3.plass og klar for ny finale med tiden 7.49.52. Franske Jimmy Gressier med europarekord på 5km gateløp (13.18) vant med 7.48.93. Isaac Kimeli nr 2 med 7.49.46. Nederlandske Mike Foppen utslått på 4.plass med 7.49.99
SISTE AD SPIRIT PROFILER

Fra jubel til bekymring. Zerei er skadet. Fra januar 2020 til februar 2021 har alt gått på skinner - ingen skader, utrolig motivert, alt lovet det beste. Nivået han utviklet ble skremmende bra, så bra at vi internt snakket om å gå for en mulig OL medalje på maraton


Det ble vinter i Stavanger, ingen vanlig vinter hvor kulde og snøvær bruker å forsvinne nesten like fort som det kommer. Ukevolum som på det meste var oppe i 150km i Skjalg lå stabilt på mellom 220-230 km gjennom vintermånedene november, desember og januar.


Torsdag 4.februar bestod 2 timers økta i Sandneshallen av 4x800, 4x500, 4x400, 4x300, 4x200 progressiv fartsøkning i siste serie. Det gikk aldeles strålende, det kostet ingenting, lett ledig og i strålende humør.


Lørdag 6.februar løp Zerei 10 runder rundt Mosvannet i average 3.44 på et underlag hvor det var noenlunde feste, men ikke optimalt. Søndag fulgte standard 2 timers veldig rolig langtur, en uke hvor samlet volum stoppet på 227kmVi tok de forholdsregler som er mulig å ta. Helst skulle forberedelsene vært lagt til Kenya og løping på trygt underlag i høyden, men usikkerhet rundt Covid-19 ledet til at vi valgte alltid gode treningsforhold hjemme i region Stavanger. Trodde vi.


Tirsdag 9.februar ble planlagt 1,50 times morgenøkt flyttet til tredemølla i Sandneshallen. Vi måtte ta affære. Bort fra galskapen det var å løpe på stedvis svært glatte asfalt tilkomstveier for mulig høvelige turstier.


Foregående ukes anspente løping "ute på glattå" ble en sak vi dessverre for sent tok tak i. Siste uke har gått i Aquajogg, elipse, gå rolig tur samt hans 2.hver dags faste coretrening.Seier i Norgesløpets 10km med 28.10 og ny prestisjeseier i Hytteplanmila ble Zereis to siste konkurranser. 4-5 måneders trening i det uvisse rundt kansellerte mulige OL maraton kvalik satte humøret helt på topp da Zerei endelig fikk startplass til Belp Maraton utenfor Bern den 14.mars.


I det eksklusive maraton utenfor Bern hvor kun et 30 talls løpere fikk plass i herreklassen var det fra forbundshold ordnet med startplass for Zerei samt BUL's Weldu Negash Gebretsadik.

I dag kanselleres KLM flybilletter samt 3 dagers hotell opphold i Bern. Massasje, fysio, annen ekspertise samt svar på MR tillater ingen løping.


Fartsholdere til passering halv på 64.30 ville normalt vært enkelt overkommelig for Zerei. Alle hans konkurranser har gått med negativ splitt, hans første skade etter klubbskifte Spirit kom dessverre på et så ubeleilig tidspunkt.


Men vi er fortsatt ukuelige optimister. Formodentlig skal det være flere muligheter til å få seg startplass i et røverheat på en 5000 eller 10.000 på bane. Her skal kvalifiseringskrav oppnåes senest innen 29.juni.


OL krav 13.13.50 og 27.28.00 skal være innen rekkevidde hvis da den rette konkurranse tilbys


Høydeopphold Colorado juli 2019. Harper Lake på 1844 moh. Vi knipser joggere på morgen jogg rundt 100m høyere enn vår training camp beliggende i Louisville en snau times kjøring fra Denver Colorado. Runden rundt dette vannet er helt flat og på en snau engelsk milDen virkelig tiltalende idrett og friluftspark heter Davidson Mesa hvor høyde oppgis til 5644 fot eller 1852 moh. Vi ser inntegnet på kartet noen av de mange varianter turstier på grus i de herligste omgivelser ikke veldig langt fra foten av Rocky Mountains


Ørjan Grønnevig var i sin kanskje beste form "ever" da han først gjorde unna tilpasset høyde i norske fjell vel to uker i juni før vi dro direkte til USA for nye 16 dagers trening med vertskap Ben Zywicki som i dag for nøyaktig 7 år siden satte løyperekord i Egersund halvmaraton med 1.05.57.


FOTO: Arrangør The Woodlands Marathon


Ben Zywicki er som fjorårsvinner av Woodlands Marathon invitert fra Colorado til sør i Texas hvor reise og opphold dekkes av arrangør. Woodlands på størrelse litt mindre enn Stavanger Løpet gjelder som kvalik løp for Boston Marathon. Ben dro til Woodlands i håp om å kunne levere på et høyere nivå enn under fjorårets løp da en skade hindret å kunne løpe for fullt.


Rapport nettopp mottatt. Podium også i år. Ben endte på 3.plass i løpet med tiden 2.22.54. Uten å ha fått fullført en eneste konkurranse på nærmere ett år var målsettingen å fullføre og da helst med negativ splitt.


Ben meget fornøyd. Løpets nr 1 og 2 dro i fra tidlig i løpet og Ben ønsket ikke ta noen sjanse på et tempo han ikke følte seg komfortabel med. Frem til 28km løp han tålmodig alene. Fikk ny inspirasjon da han passerte løpets 5.mann. Etter 39 km ble så løpets 4.mann passert og til mål kunne han glede seg over samme fart på siste halvmaraton som løpets vinner 1.11.06. Løpets første halve gikk på 1.11.48, målsettingen om negativ splitt nådd. Gøy å igjen kunne konkurrere. Løpets vinner har pers på 2.12 tallet for 4-5 år siden, mens han løp på 2.14 for to år siden.


Ben ser nå bare frem til å få komme tilbake til sin andre hjemby Stavanger og mulige kjekke løp i Norge eller i Europa. Han opplevet deltakelse i Holmenkollstafetten som noe virkelig stort, så stort at når eventuelt avklaring foreligger om at stafetten igjen blir arrangert så vil han kaste seg på flyet fra Denver, Colorado sammen med løperkona SidneyFOTO: Trine Nessler Wichmann


Jan-Morten Ra blant utøvere i Spirit som trener mest av alle. Han har NM gull på seniornivå i langdistanse triathlon for noen år siden og da fjorårets triathlon sesong endelig åpnet sent i august sikret Jan-Morten NM bronse. Tre helger på rad ble NM lang, NM sprint samt normal og olympisk avviklet på senior elite nivå.


30.august var NM 70.3 Elite 2020 innlagt i Coastman Norways arrangement utenfor Bergen. Med tid 4.20.55 tok Jan-Morten NM bronse.Spirit friidrett etablerte fra 2018 egen avdeling for triathlon tilsluttet Norges Triathlonforbund


Her NM medaljevinnere i stafett da NM sprint i juni 2018 ble avviklet over to dager på Bryne

Hva vi ellers kanskje var uvitende om er at Spirit triathlon og team Ra har trenerkompetanse på høyere nivå så vel innen triathlon som i friidrett (løp)


Jan-Morten Ra er en tålmodig, merittert og usedvanlig seriøst satsende idrettsutøver. Som kontinuitetsbærer ble Jan-Morten nærmest et være eller ikke være i klubbens oppstart uker tilbake i 2013. I hovedtrenere friidretts feriefravær har Jan-Morten flere sommere ledet felles treningen rundt Gisketjern i Sandnes, ved Stokkavannet eller Vannassen


Håvard Andersen Bråthen til venstre på bildet fra Strandamila 2019 har treningsmessig tatt store steg siden den gang. Sammen med Filip Oanes løp Håvard 5000m på Tau stadion sist lørdagHer Håvard mot mål i Adventsløpet like før jul. Stedvis heftig vind ute langs kysten mens det her var gode forhold i den lettløpte 10km traséen. Det løpes langs Tysdalsvatnet hvor start er i Strand kommune rundt 10min kjøring fra Tau. Etter 5km opp til vendepunkt i Hjelmeland kommune har løypeprofil vist seg gi såpass anstendige tider at flere har sin årsbeste notering 2020 fra nettopp her


Adventsløpet fikk frem et nytt stjerneskudd som vi senhøstes fikk beskjed ville representere Spirit. Gabriel Ingebretsen vant Sandnesløpets 10km (24.okt.) med 33 sekunders margin til nr to, Simon Bø Sande. Bildet viser Ingebretsens overmann i Adventsløpet Filip Oanes som løp sin 10km på solide 32.42 og 7 sek foran Ingebretsen i mål.


Håvard Andersen Bråthen og Filip Oanes løp 5000m på hhv 15.50 og 15.52 forrige lørdag


Svein Olav Krakstad er blant flere som sliter med allergier sommerstid. Bildet fra Høstlekene viser innspurt 1500m til ny pers på 4.28 talletSvein Olav har vært blant klubbens ivrigste til allerede to dager før fellestrening å melde fra at han stiller på innendørstreningen i Sandneshallen i ukene dette var tillatt.


Mandag forrige uke 1500m på 4.25.87 (tidl pers 4.28). Vinterferie m/fin oppstart på Levermyr i Arendal - 3000m på 9.22.0
SPIRIT FELLES TRENING TORSDAG

Innendørs trening - ung mellomdistanse prosjekt - tidlig ettermiddag i Sandneshallen måtte utgå pga utenbys vinterferiering.


Utendørs trening voksne 20+ etter innendørstrening ikke lengre var tillatt. Sandnes stadion kl 1740 er ny oppmøte tid. Vidar Våge nå fast tilbake og som del av treningen torsdag fikk han gjennomført karrierens første 800m med tidtaking, selvsagt til ny pers. Dere som ikke var der vil aldri få vite hvor fort det gikk....Foto: Andrzej Grochocki (Solnedgangen 2019)


Alf Ante Idland Tornensis var landets nestbeste U20 halvmaraton løper i 2018 med 1.14.08 fra 3-sjøers. Året etter presset han 3-sjøers bestetid ned til 1.13.24 og toppet Norgesstatistikk i U20 klassen på halvmaraton.


Da han byttet til Spirit i 2020 ble apetitten på å løpe fort også på bane vekket. Nå er 800 og 1500m noe av det han ser frem til. 18 år gammel løp han 1500m på 4.24.34 året etter på 4.18 lavt mens det i fjor stoppet på 4.11.14.


Midtveis i treningen torsdag på Sandnes stadion tok vi en ad hoc endring av plan etter første 10x400 var gjennomført. Med såpass lite konkurranse tilbud fikk vi gjennomført en 1500 som et rent solo treningsløp, tid 4.18. Dette lover bra for kommende sesongParti fra Forus Perseløps rekordløype som 20.mai i fjor tryllet frem utrolig sterke 5 km tider. Løypa er en rundløype på nøyaktig 2,5km superlett og maratonløper Frode Tjelta i Sandnes IL har sammen med løpervenner benyttet løypa i trening i flere år.17.mai 2020. Frode Tjelta heies i mål etter fullført maraton på 2.37.28 i sin egen lekegrind på Forus. Treningsløpet var et erstatningsløp for København Maraton som skulle vært avviklet samme dag men som ble avlyst. At Tjelta forbedret sin maraton PB fra Københavns helt flate langstrakte traséer med over 5 minutter, sier nok mest om at Tjelta er i bedre form men også at Forus løypa kan fungere som maraton løypeEtter at Spirit nyhetsdesk gjennom flere oppslag har forhåndsannonsert nye mulige rekorder også i 2021 er nettopp denne løypa flittig besøkt av ulike treningsgrupper. Bildet tatt 13.juni 2020 under oppvarming før nok en "invitert til trening med tidtaking"


En del løpere fra ulike treningsmiljø benyttet anledningen å få testet sitt 5km nivå da Spirit inviterte til trening for voksne med tidtaking tirsdag forrige uke på Forus


"UTENDØRS kan voksne drive organisert trening dersom det er mulig å holde god avstand" Slik lyder nasjonale Covid-19 forskrifter fremsatt av Norsk Friidrett på Friidrett.no.


I ettertid har gode kolleger funnet det nødvendig å markere synspunkter i sakens anledning. Oppmerksomhet alltid hyggelig. Ønsker man kritisere kan det være fornuftig å sette seg inn i de faktiske forhold på forhåndAVLYSTE ARRANGEMENT

For et par uker siden ble førstkommende lørdags Egersund halvmaraton avlyst. Bekjentgjort tidligere at "Lysefjorden Inn" 5.juni ble besluttet avlyst allerede tidlig i februar. Flørlitrappene Opp 19.juni ble noe senere også besluttet avlyst. Det er på denne dato Solastranden halv og 10km har fått tilsagn om ledig kapasitet på og rundt målområdet ved Sola Strandhotell. Vi vil slik det foreløpig ser ut kollidere med ny etableringen "Robustløpet", Stavanger Triatlon og Frøylandsvannet rundt alle i samme region og mot tilnærmet samme målgruppe


HOLMENKOLLSTAFETTEN

melder at man i månedsskifte mars/april tar stilling til hvorvidt - "vårens vakreste eventyr" - landets største idrettsarrangement i mai kan arrangeres.


201 visninger

Comments


bottom of page