1.mai: Arnestad, Bua og Vedøy viste fin form i Sabbaløpet, Lundeby og Løvås seiret i Strandamilå

Oppdatert: 2. mai 2023

Henning Mæhle fra Bjørheimsbygd og Sp.kl. Vidar med 10.000 PB på 30.49 vant Strandamilå på 33.06, mens 15 år gamle Tuva Alme fra Frøyland og Sandnes IL imponerte kolossalt ved å vinne kvinneklassen i lei motvind på 38.24

Svein Magne Løvås vant trippelen i Strandamilå etter 1.plass på halvmaraton med 1.26.04 og 2.plass på 5km på 19.42.

Oda Andersen Lundeby eneste NM kvalifiserte blant Strandamilås deltakere viste gryende storform med en råsterk 5km på 18.14 som er pers med 29 sek i en kupert løype og ikke helt enkle løpsforhold.

Sabbaløpet med 164 fullførende, Strandamilå med 147 fullførende men hvor ytterligere 402 deltok i ulike trimløp tilknyttet arrangementet.

Nils Haktor Bua (bildet over) løp sine 8,3km på 29.01.9 fortere enn noen gang, Mari Arnestad vant Sabbaløpets kvinneklasse og også Ole Martin Vedøy bekreftet med tiden 28.40.5 solid form før Holmenkollstafetten.

Spirit valgte å følge Strandamilå i delikat nytt arrangementskonsept og deltakelse opp mot det aller beste gjennom løpets historie.

Mange gode krefter hos arrangør Midtbygden IL har bidratt til at Strandamilå i år virkelig har fått en ansiktsløftning. Idrettslagets daglige leder Oddbjørn Mihle Strand er en av disse. Han har bidratt med sponsorer og sørget for å gi løpet en helproff oversiktlig hjemmeside.

Stevneleder Beate Langeland har levert betydelige bidrag og stevnets fornøyelige speaker er et funn for ethvert arrangement.

Speaker: "Så, klart for ny premieutdeling og frem på dansegulvet vil jeg ha......"

Serveringstelt selvfølgelig på plass med hjemmebakst, kaffe, brus og pølser hvor man for en 70 lapp kunne bli dandert med pølse i brød med løk, kaffe og kake.

Her et knippe meritterte utøvere. Til høyre ses Tuva Alme fra Sandnes IL som tokRogalands eneste individuelle mesterskapsgull under NM terrengløp (vant 2km i klasse J-15 under det Direktesport sendte mesterskapet i Grimstad).

Idag løp hun en gnistrende 10km i motvind hele veien fra Jørpeland til Tau på 38.24, en betydelig bedre prestasjon enn hennes 10km pers 38.00 fra Oslo maraton.

I midten Mia Austevik Bø fra Gular som viste fin fremgang med 18.53 på den kontrollmålte løypa som gikk fra Tau stadion og ned til Tau-ferge kaia og tilbake igjen via en runde langs vannet nedenfor skolen.

Til venstre Oda Andersen Lundeby som ved siden av jus studier i Stavanger utover våren og sommeren blir å treffe som butikkmedarbeider på Løplabbet i Klubbgata i sentrum

Mens racerne løp i kortbukse og singlet var baktroppen godt kledd da starten gikk kl 13.00

Disse hadde et lite forsprang på baktroppen

Og disse lå enda litt foran....

Og enda litt foran kanskje litt mer lettkledd og litt mer lettbent?

Store utbedringer med tilnærmet ferdig bygget gang/sykkelsti hele veien fra Jørpeland til Tau har gjort Strandamilå langt mer tiltalende spesielt for løpere men også for bilister og kø dannelser ifm løpsavviking er nå historie

Henning Mæhle har konkurrert lite seneste sesonger. Med unntak en 5000m på Bislett og en 10.000 på bane under stadionmila Kristiansand begge i 2021 har han ikke løpt baneløp siden han 25.juni 2019 deltok i Långløparnas Kvãll i Enskede, Sverige hvor han løp på 30.49.97

I fjor løp han Hytteplanmila på 32.20, idag 46 sek saktere hvorav det meste trolig skyldes vind ettersom Mæhle meldes å ha trent godt i vinter

Henning Tjøstheim som her passerer på 4.plass løp i fjor Solastrandens relativt lettløpte 10k på 33.04 mens Richard Kverneland på 3.plass bak Henning Mæhle og André Pereira i år løp Drammen 10k på 33.12. André Pereiras 33.38 fra Robustløpet på Bryne tilsvarer nok identisk nivå med Richards 33.12 fra Drammen palmesøndag.

Henning Tjøstheim løp fra Pereira med 30m opp den siste lange bakken ca. 1km før mål og endte på 34.11 mens Pereira endte på 34.31. Richard Kverneland måtte avlegge et do besøk underveis, fikk det således ikke til å stemme i dag og endte 2,25 min bak sin tid i Drammen

Mye Spirit oransje fremst til passering. Her kommer Kristian Seljeskog

Rolf Jegervatn 3.beste Skjalg løper i Siddisløpet på 29.plass med 29.28 og beste Skjalgløper med 6.plass i Strandamila og sterk tid 37.04 som vinner i klasse 45-49 år

Bak Jegervatn fulgte en offensiv Odd Einar Tveit til passering på 7.plass i første tredjedel av løpet tett fulgt av Einar Gjelsvik fra Skjalg og Erik Rundell, Grødem runners. Gjelsvik avsluttet sterkest med 37.12 på 7.plass, Erik Rundell på 9.plass 39.17 og Odd Einar Tveit 10.plass 37.35

som er 11 sek bak fjorårets tid

Marie Kloster løp ikke Strandamilå i fjor men vant løpet i 2021 på solide 37.48. Vi husker ikke om det den gang blåste medvind eller motvind som under årets løp men Marie løper stadig gode løp uansett og endte med 38.54 på 2.plass halvminuttet bak Sandnesløper Tuva Alme

Ingar Årvik har vært blant de flittigste å møte opp på Spirits intervalltrening hver tirsdag på Tau og opplevet fin fremgang. 11.plass blant 107 fullførende på 10km med tiden 37.40 tror vi han skal være særdeles fornøyd med.

Mathias Petersen, Stavanger inn til 13.plass med tiden 38.26

127 Adrian Bolsøy og 131 Elias Aslaksen løper begge i klasse 14-15 år. Elias var en av Spirits virkelig talentfulle unge som imidlertid gikk litt lei av løping og som vi bare ønsket lykke til i valg som kunne inspirere ham enda bedre. Og vi klarte ikke unngå å nevne at når han neste år fyller 15, har vi litt av en gulrot - å bidra til å vinne Holmenkollstafettens juniorklasse

Strandamilå har så langt hatt mest apell blant voksne mosjonsløpere men noen unge dukker opp nå og da. Her vinner i klasse 18-19år Julian Holta Pedersen som med 39.58 såvidt smøyg seg under under 40 minutters grensa

Ytterligere tre sub 40 løpere. Simon Bjørheim 39.11 på 15.plass, #162 Marius Aarskog 39.24 på 16.plass og Andres Jøssang 39.41 på 20.plass

Det meste var på stell på Tau stadion. Selvfølgelig skal det brytes en målsnor når også vinner av Strandamilås kvinneklasse passerer målstreken. Og det er det sannelig mange arrangører med sitt overtall menn i de fremste arrangør roller viser liten respekt for.

Tuva Alme gjør med tiden 38.24 en av dagens absolutt topp prestasjoner.

Seierspall 5km kvinner med Oda Andersen Lundeby i midten som vinner med 18.14, nr 2 Mia Austevik Bø til venstre med 18.53 og vinner av trippelen Mette Fredriksen til høyre på 3.plass med 21.47