top of page

3 x Ingebrigtsen pluss Ørjan til EM terrengløp

Oppdatert: 29. nov. 2018

Nordisk mester 2016 med klar margin, individuell 6.plass og 9.plass i EM terrengløp U23.

Foruten forventninger som stilles rundt brødrene Ingebrigtsen i internasjonale mesterskap, kan det være sjanser for norsk medalje også i lagkampen. De 3 beste er tellende, om Ørjan igjen finner sitt toppnivå, er sjansene relativt gode

obs. i første pressemelding rakk ikke Friidrettsforbundet tidsnok å rette opp sin juniorfeil overfor Ørjan - som med 37 mesterskapsmedaljer på jr/seniornivå er en av norsk friidretts mestvinnende

Her laguttak hvor (også) klubbnavn er riktig satt opp

Ørjan har vunnet såpass mye i norsk friidrett fra han i april 2011 tok sin første individuelle NM medalje på seniornivå, at en pallplass er det eneste som gjelder. Løper langdistanse og i alle stevner, nasjonalt og internasjonalt går han for å vinne. Han ser ikke det helt store poeng i å fullføre ressurskrevende konkurranser, fordi dette viser god sportsånd. Ørjans ambisjoner er såpass høye at dersom forsøk på å vinne mislykkes, slås motoren av og løp ender med lett nedjogg.

Til Rogalands Avis før årets friidretts NM sa en alltid optimistisk Ørjan at han gikk for å vinne, at han ville utfordre Henrik Ingebrigtsen om NM gullet på 5000m. Nettopp dette skjedde og hans NM oppvisning i Byrkjelo, et 4 min langt sololøp foran samtlige norske konkurrenter ble

første stevnedags store snakkis. Henrik tok forskriftsmessig NM gullet, avstanden til resten av landets mellom- og langdistanse elite var solid

Men det er terrengløp som er Ørjans spesialitet. Denne høsten har han fulgt sin konkurranse plan og trening som kun handler om hardt grundig arbeid, dag ut og dag inn. Ørjan er i rute og gleder seg til avreise Nederland og Tilburg hvor EM terrengløp avvikles

UNFAIR PLAY

Mens mange av Ørjans konkurrenter i EM bor og trener på +/- 2000m i Afrika evt USA, så blir Ørjans treningsopphold lagt til rundt omkring i Norge eller dalstroka innafor.

Enda har ikke det europeiske friidrettsforbund fått gjort noe med den hinsides "unfair play" ordningen som tillater at noen nasjoner på kortsiktig grunnlag legger noen ekstra euros på bordet, og vipps så er et hav av afrikanske løpere klar for å plukke EM medaljer enda til man ikke engang har bostedsadresse i Europa

I fjorårets EM terrengløp var 5 av de 10 beste i mål klasse menn senior utøvere født utenfor Europa. Man vil finne utøvere som opplever at en 15.plass er som å ha tatt en finaleplass i et friidretts EM, såfremt da at alle europeiske nasjoner benyttet samme passport regler

LAGKAMPEN (menn senior)

Med junior U20, U23 og senior klassene består hele terreng EM tradisjonelt av 6 konkurranse klasser. I år stiller Norge i tre av klassene hvor klasse menn junior og menn senior synes være klassene med medaljemulighet

I klasse menn senior må alle 4 løpere ha full klaff i gjennomføring av sine løp dersom medalje skal være mulig. Det trenges to løpere blant topp 6 og helst en på rundt topp 20. Bak Henrik Ingebrigtsens 11.plass i fjor fulgte svenskenes Napoleon Solomon (ex Eritrea) på en 23.plass, mens danske Abdi Hakin Ulad ble 3.dje beste nordiske løper.

Tom Erling Kårbø ble nest beste norske på 31.plass

Da Tyrkia stakk av med laggull under fjorårets terreng EM, ble Kaan Kigen Özbilen nr 1, Aras Kaya nr 7 og Polat Kemboi Arikan nr 9. Alle tre født, oppvokst og bosatt i Kenya. Det er de 3 beste pr lag som er tellende og plass siffer gir sum poeng i lagkampen. Bak Tyrkias 17 poeng fulgte i fjor Spania med 20, Storbritania 35 og Frankrike på 54

Vi er blitt vant til at Henrik Ingebrigtsen er bankers når det handler om større internasjonale mesterskap. Også Tom Erling Kårbø fra Stord er med sine 29 år blitt en løper å stole på.

Kald beregning da Tom Erling (bildet) meget imponerende løp seg opp til 11.plass i 3000m hinder finalen i Berlin EM.

På 12.plass fulgte svenskenes Napoleon Solomon, mens danske Ole Hesselbjerg ble nr 15. Hesselbjerg var 2 sek foran Ørjan under årets nordisk på Island og Solomon og Hesselbjerg ble henholdsvis nr 23 og 27 i fjorårets EM. I den flate EM løypa i Tilburg tror vi Kårbø på en god dag vil kunne slåss om en topp 20 plassering.

Sist søndag ble EM løypa testet i det internasjonalt kjente "Warandeloop". Her tok nevnte Solomon en imponerende 3.plass, den nordiske mester Amanuel Gergis ble nr 4

Dermed blir trolig det store spørsmålet om Filip Ingebrigtsen greier å holde seg frisk frem til start i EM neste søndag. Mye av Filip Ingebrigtsens karriere har vært preget av skader og sykdom. Før fjorårets terreng EM ble Filip igjen syk og måtte melde forfall. Ørjan på sin side har enda ikke vært syk eller skadet gjennom sin 9 år lange karriere

Hvis piggene holder og Ørjan treffer på gjennomføring kan han overraske. Defekte pigger hindret Ørjan å ta opp kampen på oppløpet da han i sitt beste EM løp var 2 sek bak en løper som samme sesong noterte 13.17 på 5000m

Ørjan har seneste uker prioritert løping i terreng og for å finne frem til formelen som oftest har gitt suksess i viktige mesterskap. Med doble intervall økter på lørdager eller søndager vil midtuke intervall kjøres også på onsdager. Derfor vil det bli feil å løpe torsdagens 2 x (8x600) - standard basis grunntrening vinterhalvår - denne uka sammen med laget

Reaksjoner på EM uttaket:

Lindesnes Avis

VG

SPIRIT PÅ PLASS I NEDERLAND

I tillegg til Gjert Ingebrigtsen som assisterende landslagstrener, vil formodentlig Stavanger Aftenblad også være på plass i Nederland. I tillegg vil Ørjan trener Einar og Ørjans familie alle være på plass i Tilburg.

For Ørjans Spirit fans hjemme er det nå slik bl.a. som følge av Ingebrigtsen brødrene og Karoline Bjerkeli Grøvdals markeringer i Europatoppen, at NRK2 innimellom de veldig smale vinteridrettene - har funnet plass til å sende direkte fra Nederland.

Henrik, Filip, Tom Erling og Ørjan skal starte sitt 10,3km løp kl 1410, mens gulljagende Jakob Ingebrigtsen løper sin 6,3 km kl 1105. Løpsdag søndag 9.desember