top of page

Første banetreninger i byen og på Tau, fart & konkurranseforberedelser på gang


Ypperlige forhold til første banetrening i byen og på Tau. Bildet fra Coop Jærcup 15.juni ifjor



Kr. Himmelfartsdag 2019 tok vi turen til "Fisterløpet" blant noen få utvalgte løp "med sjel".


Kortløype og eller stafett for de yngste, en flott rundløype for voksne og de eldre juniorer.



Svein Magne Løvås har noe så sjeldent som to NM gull i friidrett i de to løpsøvelser hvor flest antall løpere holder på - halvmaraton og maraton. Innvidde vil vite at vår veteran NM helt ble utsatt for en helt spesiell opplevelse etter sine erobrede NM gull.


I litt kaldt men ellers aldeles strålende vær løp Svein Magne i går sin første intervall økt på to år. "Jeg tror vel aldri jeg har vært i så god form ever som nå" sa han etter økta.


Og hvorfor det mon tro? Svar:

Som gjennomtrent mosjonsløper ble han tvunget å gjøre dette som mosjonister nesten uten unntak aldri får til - å løpe sakte når det heter sakte, ikke noe sånn der midt i mellom. Samme utfall enten man er mosjonsløper eller eliteløper. Just do it!




Ut fra meldt interesse/oppmøte til Spirits første fellestrening på Tau har vi mye spennende å se frem til. Noen skadet, noen forhindret men i takt med at landet nå vil bli gjenåpnet er det bare å gire seg opp til dyst


Haugesund frister med sin terrengløpskarusell på onsdager, og Gjesdal avvikler stafett siste uka i april hvor det til og med er etapper også for ikke-sprintere. I Spirit er det ikke gitt å bare måtte løpe kort fordi man er yngre enn i alderstrinnet de fleste slutter med friidrett

Herlig fighting Spirit idet målstreken nærmer seg under "Fisterløpet" som dessverre neppe vil bli mulig å få avviklet i år ettersom løpsdato tradisjonelt er Kr. Himmelfartsdag hvor et hav av hyttefolk og andre tilreisende møter lokale størrelser som Ryfylkes 2.løpermønstring etter "Strandamila" den 1.mai hvert år. "Strandamila" vil forøvrig bli avviklet i år - til høsten....

Destinasjon Ryfylke har ikke betalt oss for denne opphausing av hva man får til på landet. Vi bare var der og ble heftig begeistret. Bildet fra "Jørpeland rundt"

Ryfylke er så mye mer enn Prekestolen. Et oppkomme av tur opplevelser med engasjement og innlevelse. Elise Hay Opsahl gjennomførte aldeles råsterkt under det "once in a lifetime" legendariske "Ryfastløpet" med rundt 7000 påmeldte deltakere


Her ropes Elise frem som vinner av tinde bestigningene "Jørpeland rundt" den 15.mai i fjor. Til årets utgave om 10 dager ventes opp mot 200 deltakere dersom alle kohorter telles med. Det neste første store som skjer nå i april. Ingen tidtaking, det er gratis, alle tillatelser ordnet - det handler om å komme seg ut i naturen



Dersom skoen ligger lengre frem i banen enn en rett linje nedover fra skuldrene via hofta til løpebanen, da har ikke skoen nådd bakken. I motsatt fall har man enda utfordringer å jobbe med dersom man ønsker å utnytte sin kapasitet.


Om bildet var hentet ut fra en video ville man ellers sett et knippe utøvere som jobber med hofteleddsbøyere som del av treningen. Man ville sett at skuldre og hodet fulgte en vannrett rett fremover linje.


Hvorfor noen sliter med dette er at man enten jukser med tilstrekkelig antall timer trening av kjernemuskulatur eller man ikke orker å løpe 2-4 timer sammenhengende i ulent terreng. Da fikser kroppen egentlig dette helt selv, dette med en løpsøkonomisk god fremdrift


Kristin Vabø foran deltok på tirsdagens stadiontrening. Har gjennomført solid grunnlag vinter trening, flink å holde igjen på gjennomføring som da er langt viktigere enn hvordan program er komponert.


40 min rolig løping med 4x200m lette drag som avsluttet en nødvendig lang oppvarmingfase


1.serie: 4x200m i god fart. Pause 3 min veldig sakte sosial jogg. Klokkene viste absolutt bra.

Pause 1600m jogg på 13 minutter, dvs ualminnelig sakte

2.serie: 3x200m i god fart ++. Pause 3min rolig gange (de raskeste) og gang/jogg (de øvrige)


"Det gikk så fort at folk som så på var i tvil om det i det hele tatt var løpt"


Det ble nevnt i forbifarten at nå håper vi egentlig at NM i banestafetter går som planlagt på stadion helgen 22-23.mai



Filip til venstre løp sine 10x800 på Tau stadion tirsdag så kontrollert at vi ble fristet å tjuv titte litt i statistikker for å se på forholdet hva ganske fort på 3000 kan lede til av mulig 1500 tider?



Thomas Asgautsen har 8.44.20 på 3000m og 31.06 på 10km gateløp. Her like før målstreken i Adventsløpets 10km. Filip Oanes fra Jørpeland følger like bak.

Filip sluttet seg til Spirit sist høst. Nylig gikk 3000m på trening unna på 8.50.52. Imponerende på trening tirsdag


Blant norske løpere som sesongen 2019/2020 løp 3000m, finner vi 18 løpere på tider mellom 8.49 og 8.51. Det var 35 flere som løp sub 8.52 i 2020 enn i 2019. Trolig en sammenheng med effekt av skorevulosjonen. Det ble i 2020 mulig for nesten alle å få tak i typer sko som senere ble stemplet som ikke godkjent innen baneløp. Innført dagen før Stadionmila i Kristiansand i august.


Kun 7 av nevnte 18 som løp 3000m på mellom 8.49-8.51 siste to sesonger, står med notering på 1500m. Snitt tid på disse 7 løperes 1500m er 4.05.53. Utenom Zerei og Team Ingebrigtsen har kun 1 fra Sandnes, 1 fra Skjalg og 2 fra Haugesund løpt fortere enn nevnte snittid på 1500


Bestetid 3.57.90, dårligst 4.11.49 fra gruppe 8.49-8.51 på 3000m



Filip vil ikke usannsynlig løpe en 1500m noe midt i mellom ovennevnte tider dersom han fikk prøve seg i et tett felt, fikk samme gode forhold som løpere på statistikkene og dessuten løp like taktisk smart som i Adventsløpet samt under 3000 treningsløp nylig.



353 visninger
bottom of page