top of page

Gateløp Rogaland: ny rekordarena i den grønne landsbyen kontrollmålt


Bø maraton vil i godvær ikke usannsynlig fremstå som landets raskeste. Onsdag ble traséen godkjent for korrekt distanse av Kondis autorisert oppmåler.


Ragnar Stølsmark løp 10km på 30.43 i samme området før sykkel VM i Bergen tok kvelertak på sykkel & løpsarrangementet i Randaberg.

Når en normal situasjon forhåpentligvis etterhvert vil oppstå vil Spirit kunne tilby et sulteforet løpsmiljø løype så rask at man ikke lengre behøver søke utenlands for å løpe fort


Søndag 25.juli er tentativ dato. En rundløype nærmest uten høydeforskjell er målt til 4182m. 5 runder = halvmaraton, 10 runder = maraton. Et tillegg på hhv 187,5 og 375m tillegges før rundløypa påbegynnes. Drikkestasjon ved målpassering dvs. for hver drøye 4km.



Man må opp senest 04.30 på morgenen for å rekke start New York Maraton eller Hawaii M. Randaberg er en litt mindre destinasjon. Men å starte kl 07.00 for dermed å løpe i vindstille er ikke usannsynlig?



FOTO: Bjørn Hytjanstorp / Kondis.no


Uten stedvis sjenerende vind under Zereis sololøp i "Norgesløpet" ville Jakob Ingebrigtsens norske 10km rekord 27.54 ikke usannsynlig vært slettet fra listene. Hans 29.08 i Egersundmila i mars - også dette solo fra start til mål - ville vært et løp godt nede på 28 tallet i vindstille




LETTLØPTE GATELØP TRASÉER I ROGALAND

Jann Post har løpt gjennom noen av Europas raskere gateløp traséer. Da han løp gjennom Forus Perseløps 5km i mai i fjor, mente han Forus traséen sannsynligvis var mer lettløpt enn traséen i Monaco hvor Jimmy Gressier noterte gjeldende europarekord på 13.18



Egersund halvmaratons 10km er etter vårt skjønn kretsens raskeste 10km trasé. Rett fremover trasé i 5km før vending og nedoverbakke i sluttfasen er type profil som alltid har vist seg gi gode sluttider. Men vind vil alltid plukke mye sekunder dersom man løper alene


Likheten mellom "Hytteplanmila" ansett som landets raskeste og Egersund er slående. Lett fra start, siste halvdel i tilnærmet nedoverbakke og en tøff motbakke avslutning

Det helt avgjørende imidlertid i en sammenligning mellom Egersund og Hytteplanmila er at i gode tette felt vil verken evt. vind eller kneikene mellom 3-5km i Egersund og Hytteplanmila merkes i det hele tatt. Sentrumsløpet er et annet eksempel hvor et tett kvalitetsfelt tydeligvis visker bort alt man har av tidstap i bakker og svinger i denne løypa.


Å løpe alene i vindstyrke 5-7 m/sek (som under Norgesløpet og Egersund halvmaraton) kan gi tidstap på mellom 30-40 sek på en 10km.


10km løypa langs Tysdalsvatnet har en profil som vi vil si ligner mye på Sentrumsløpets lange bakker underveis men hvor det går nedover mot slutten. Da det 19.desember ble arrangert løp blåste det heftig på kysten noe mindre innover i Ryfylke.


Thomas Asgautsen med 31.06 på 10km i godt felt og i en flat rundløype ved Jessheim måtte opp i 32.36 i dette løpet. Tom Erik Halvorsen som løp Stadionmila på 31.17 i sko som senere ble underkjent vant Adventløpet i desember på 31.59, mens han i Forus Perseløp løypa fikk opp 31.28.


Løypa langs Tysdalsvantnet er meget rask, men dersom man aldri trener verken hoppetau, tå hev, bakkeløp eller annen spenst/styrketrening, da taper man mye i løyper med bakker hvor man løper alene.

Filip Oanes i hvitt er en fyr som løper tempo i bakker på Jørpelandsholmen. At han m/ 32.42 perser med over minuttet og ender kun 6 sek bak Thomas Asgautsen i Adventsløpet sier nok også mye om at det trenes veldig bra


173 visninger
bottom of page