top of page

Heldige oss som løper - utrolig mange fine muligheter....

Oppdatert: 14. mar. 2020


Solastranden, Jørpelandsholmen, Hellestø strandpromenade, Gramstad alpene, Vannassen, Bokn Opp ned, Prekestolen, Landsbyløpets grønne fra Viste strandhotell, Nordmarka (Tau), Rogaland Arboret, Sandvedparken, Lille Stokkavannet, Melsheia, Njåskogen, Osli toppen...


Mens store deler av landets idrettsbevegelse har stanset, er det for oss løpere det nå åpner seg uttallige flotte muligheter



FOTO: O. Grødem, Landsbytrippelen


"Den grønne halve" er tittelen vi har gitt dette arkiv foto fra Landsbyløpet 2015. Kanskje har vi låst oss til kun et fåtall faste ruter når nye drøye langturer skal planlegges? Turer mulig å løpe så sakte at det er umulig å pådra seg en idrettsskade



Vi er ikke helt ute ved Tungenes men vi har nærkontakt med havet. At underlaget er ulent er nettopp det vi i altfor liten grad oppsøker. Naturen og kroppen er faktisk slik anlagt at om vi bare oppsøker hverandre, får vi helt gratis en helt annen grad robusthet. Helt nødvendig om meningen var at man også hadde tenkt å bli god til å løpe



I morgen lørdag vil Mathea 18 som i år har løpt 800m fortere enn årets UM gull vinner (18/19) på samme distanse, løpe på landganger og vekselvis hardt/mykt underlag til Prekestolen.


Karen blir også med. På minst 1 m avstand. De bruker normalt 30 minutter på turen opp og omtrent samme tilbake.


I programmets egentrening denne lørdag stod rolig langtur 70 minutter. Det passer perfekt.



Foto: privat


Mari Mauland har flere ganger løpt "Lysefjorden Inn" 62km. I 2019 ble "Lysefjorden rundt" gjennomført til klar førsteplass.


Ceturian 100 miles er å løpe 4 helmaraton sammenhengende fire ulike steder i England ila. ett år. Mari vant i 2017"Grand Slam" som er å vinne samtlige fire konkurranser. Medgått tid 73 timer 11 min 51 sekunder.


Oppvarmingen er gjerne å løpe Prekestolen Maraton som er å løpe fem ganger tur/retur.


Hvorfor nevner vi dette?


Jo, fordi Mari i sin trening er ekstrem på å løpe langt og rolig, på variert kupert underlag og hun har ikke varige men, hun er så godt som aldri skadet.


At ingen intervall bohemer har vært i nærheten hennes klubbrekord i Holmenkollstafettens 2.etappe på 6-7 forsøk, er også en del av utbytte man får ved å løpe langt. Langt rolig rolig rolig, uten å se på klokka, puls eller enda verre å måtte måle laktat



Vannassen (ikke langt fra Sørmarka Arena).


Selv om lettløpte turstier synes aldri så innbydende, er det å måtte løpe intervaller absolutt ikke nødvendig. Å tålmodig bygge seg opp en solid kraftig evigvarende motor samt robust skrog er faktisk viktigere.


Det er nå at løpere har en alle tiders mulighet å løpe enda lengre på langtur, faktisk kunne øke den ukentlige mengde med 15-20%.


Fordi det nå noe tid fremover ikke er tillatt å tilby organisert trening. Det friidrettens mange løpe trenere ber om i vinterhalvåret, nemlig å helst bare løpe langt langt langt, dette vil alle nå bli gitt en mulighet å få til.


Og kan hende blir vi da også kvitt alt vi har av løpeskader....?



Alps de Gramstad



Rogaland Arboret beliggende sør i Melsheia er et fantastisk turområde med myke skogsstier velegnet for løping. Man finner Arboretet ved avkjørsel til Sviland langs E39 mellom Sandnes og Ålgård. Varianter av turstier uttallige.


En real langtur er å løpe innover Melsheia krysse over Osli toppen opp en vei og retur andre veien etter en tur rundt vakre Stokkelandsvannet (under)




Sandvedparkens idylliske parsell benyttes hvert år Sandnes IL inviterer til Parkløpet. Alltid tar vi turen dit dersom løpet ikke kolliderer med NM terrengløp



KM terrengløp er planlagt avviklet her i Njåskogen som del av de helt enestående traséer vi hvert år tilbys i "Mortenløpene" med klasser for de helt yngste og opp til de godt voksne.


Njåskogen ligger ved Frøylandsvannet og man kommer dit enten via Bryne eller Kverneland


Tonje Nødland på bildet er en av Spirits klubbrekord holdere i Holmenkollstafetten. For å ta rekorden må 400m løpes på 64 sekunder eller der omkring...




En kjøretur til Bokn tar litt mindre enn en time fra Stavanger sentrum. Kjører man mot Bokns høyeste fjell (294 moh) får man en unik utsikt over nordfylke, Ryfylke og nord Jæren.


Bildet viser Bokns store løperprofil Janne Elin Vatnaland i bakkeløpet "Bokn opp ned". Også

Janne Elin har vært heldig å unngått skader.


Hvorfor det? Hun løper langt, rolig, variert og sjelden intervaller.


Janne Elin ser ut til å beholde en tilsynelatende uslåelig klubbrekord. HK stafettens lengste etappe 2840m. Her leverer hun gang på gang strålende etapper.


Hva det blir til av konkurranser kommende uker og måneder er høyst uvisst. En 400m søndag planlagt gjennomført på Tau stadion er vi tvunget utsette i respekt for myndigheters pålegg om at all organisert idrett opphører i første omgang frem til 27.mars


September 2016 - siste året det hver eneste kveld over en lang periode var forhold som her ved Solastranden.


Påfølgende år har "Solnedgangen" (5km mosjonsløp) blitt avviklet. 2019 løpet ble nærmest noe som lignet en real solnedgang. Det var 0 m/sek vind og himmelen var trollsk mektig.


"Solnedgangen" 2020 er berammet til mandag 7.september

281 visninger
bottom of page