top of page

Hoka Solastrandens tre distanser gir WA poeng - interessant også for elite løpere

Oppdatert: 10. jan.




Abdalla Targan Yousif er blant 9 nominerte til lørdagens prisutdeling som årets Spirit utøver. I tillegg løper han for verdifulle WA poeng når han inngår blant favorittene på 5km



2022 løpet ble avviklet i mars måned som følge av Covid. Å legge seg bak i et felt har aldri vært feil hvis man ønsker å få frem beste versjon av seg selv. Her 1600m ut i 5km løpet ligger løpsvinner Johannes Dalland som nr 4 mens andremann i løpet Vetle Farbu Solbakken er på tredjeplass. Vindfanger Morten Gjendem endte i mål som nummer tre 15 sek bak Johannes Dallands vinnertid 15.00. Dalland påmeldt 5 km også til årets løp.


FOTO: Philip André Berget, Solabladet.


Basert på foreløpig påmeldte synes det i kvinneklassens 5 km å gå mot en ny duell mellom Skjalgs Sara Busic og Christina Toogood fra Sandnes IL her fotografert under 2022 løpets 5 km hvor Sara trakk det lengste strå med vinnertid 16.39 men hvor også Christina leverte et sterkt løp kun 7 sek bak på 2.plass. Som outsider følger unge Tuva Alme (16) fra Sandnes IL


FOTO: Kjell Vigestad, Kondis



Blant løpets foreløpig 1630 påmeldte fremstår Sigrid Jervell Våg som stevnets største profil. Vi ser henne her med startnummer 406 i ferd med å løpe inn til NM gull på 5000m på Fana stadion i 2020. Jervell Våg som er påmeldt til 10km står med hele 14 NM gull så langt og løp i fjor 10km palmesøndag i Drammen på 33.19.


Nærmeste utfordrer synes så langt å være Gulars Adele Norheim Henriksen som i Valencia medio januar løp på 34.26 men her vil hun få konkurranse av bl.a. Eli Anne Dvergsdal med 5 NM gull på sin merittliste samt også arrangør Spirits egen Silje Torsvik som under Lierløpet i august løp 10km på nettotid 34.45.


Når det kommer til herreklassene blir det nesten umulig å antyde vinnere så vel på 10k som på halvmaraton idet vi sitter med en følelse av at flere vinnerkandidater sitter hjemme og studerer de ulike løpstilbuds startlister før man velger distanse med dertil mulige bonuser.


Nå har HOKA Solastranden halvmaraton mest fokus på breddeutøvere og har holdt premie summer på et anstendig nivå. I stedet satser arrangørene sammen med velvillige sponsorer på å tildele gavepremier uttrukket på startnummer fra et premiebord til 6-sifret verdi


Alexander Skurve er blant de største profiler som meldte klubbskifte pr overgangsfrist 31.12. Fra sesongen 2024 representerer Alexander Sandnes IL. Vi velger å gi ham et foreløpig lite favorittstempel på 10km etter strålende løping under Gjesdalmila 24.september



En outsider kan lett være Kristian Ulriksen som valgte å fortsatt representere Tromsø friidrett i det han ikke lot seg friste av et enestående tilbud fra Spirit friidrett. Tidenes kanskje største norske motivator gjennom uttallige podcast opptredener med Jann Posts "I det lange løp" samt nå i senere tid "Breaking Marathon Limits" har arrangør den ære å presentere i debatt forum under middag arrangement på Sola Strandhotell (dessverre helt utsolgt).


Men Kristian er unik på flere måter. I 2019 løp han Berlin Maraton på 2.21.31 kun 2 uker etter å ha gjennomført København halvmaraton på 1.08.34. Om vi benytter elite mosjonister og andre mosjonisters standard omregningsregel for mulig maratontid basert på halvmaraton tid (2x halvmaraton +10min) ville Kristians realistiske tid i Berlin ha vært 2.27.08.


Kristian løp som nevnt på ufattelige 2.21.31 dvs med et halvmaraton tillegg ikke på 10min men 4.51 min! Hvordan i svarte var dette mulig? En indikator er selvfølgelig hans 10.000m PB satt samme sesong 31.08.58. Vi tør nesten garantere at Kristian lørdag på Sola må opp på 33 tallet, men dette skyldes vind styrke 8-9 m/sek hvor løperne dermed mister minst et helt minutt på en 10km og må påregne minst et to minutters tillegg på halvmaraton


Preben Aase er sammen med Alf Ante Idland Tornensis blant Spirit friidretts nye tilvekster pr 31.12. Begge kan ha en mulighet til pallplass på 10km, men dette før kanskje noen blant regionens bedre løpere eventuelt toner flagg.

Foreløpig 1630 påmeldt løpet som dermed fremstår som nest størst i Rogaland etter 3sjøers løpet.



Som meddelt i egen sak nedenfor vil årets Spirit utøver i 2023 få sine æresbevisninger tildelt under middagen lørdag i etterkant løpene. Oda Andersen Lundeby, Abdalla Targan Yousif og Silje Torsvik er tre av ni nominerte i tre kategorier. Beste junior/U23 - beste kvinner senior og veteran - beste mannlige senior og veteranutøver.

233 visninger
bottom of page