top of page

Hytteplanmila, Djupadalten, Kystløp, Fana løp

Oppdatert: 22. okt. 2018


HYTTEPLANMILA: Ørjan Grønnevig hardtsatsende som aldri før, mest sannsynlig bedre enn noen gang. Nettopp her avgjøres hvorfor Ørjan - heller ikke denne helg - får ut riktig nivå.


Spirit samling i norske fjell i juli. Kristoffer Nordhus i blå t-skjorte Oskar Pedersen i oransje viste gryende storform i Djupadalten lørdag. Julie Bøtun ytterst og Ørjan Grønnevig i oransje sko tok turen til Ringerike der Hytteplanmila som kunne presentere tidenes startfelt


- DJUPADALTEN, HAUGESUND


- KYSTLØPET, EGERSUND



1500m etter start kjennes det bare så lett, men i jakten på et høyt 28 løp vet ikke Ørjan at 3-4 sek for høy fart/km i denne åpningsfase, gjør sluttresultatet nær minuttet dårligere enn hva som kunne vært mulig

Nordisk juniormester i terrengløp 2017 Simen Halle Haugen gratulerer nordisk terrengmester menn senior 2016 Ørjan Grønnevig - etter at begge løp godt i Hytteplanmila.



Simens bestefar Per Halle er OL deltaker langdistanse, Simens mor en av landets ledende langdistanseløpere. Anene er i orden, kanskje blir Simen enda større?


Simen Halle Haugens 29.22 lørdag på 4.plass er tangering av Ørjans bruttotid 29.22 (2013) i Hytteplanmila (29.20 nettotid).



Tidtakermatte var lagt ut i bunn av den vel 200m lange tøffe motbakken som avslutter den ellers rekordraske Hytteplanmila, det uoffisielle NM i 10km gateløp. (Danskene avvikler eget gateløp mesterskap 10km)


Det er å anta at løpets nye løyperekordholder spurtet raskest opp bakken. Ved passering 8km lå teten "spot on" med et jevnt skjema til Sondre Nordstad Moens tidligere løyperekord 28.50. Selv med lett oppover trasé fra 9,4-9,7km og så tøft opp de siste vel 200 gikk Henrik hele 9 sekunder under Sondres tidligere rekord. Ikke rart en ikke fullt så dyktig langdistanse løper som Filip Ingebrigtsen måtte melde pass og havnet 6 sek bak over mål


Henrik (28.41) og Filip (28.47) Ingebrigtsen, dagens beste Tjalve/Eritrea-løper Okubamichael Fissehatsion fikk 29.12 på 3.plass.


Strålende løp av Skjalgs Vienna Dahle som slo årets 5-dobbelte NM gull vinner Sigrid Jervell Våg i spurtduell !!!!


Ble hhv nr 4 og 5 bak svenskafrikanske Meraf Bahta (EM bronse 10.000 i Berlin), Karoline Bjerkeli Grøvdal og meget hyggelig på 3.plass (33.00) Ingvild Måkestad Bovim som av flere var antatt medaljeaktuell på 1500m finalen i London OL men som røk akillessenen og fikk flere sesonger spolert etter dette


Kristian Rød klarte beregne eget nivå tålig bra og fikk til en jevn gjennomkjøring like foran mer profilerte Karoline Bjerkeli Grøvdal som var 2 sek bak Kristians ny pers 31.41 i mål. Rett bak svenske Meraf Bahta skimtes i oransje Thomas Asgautsen og i bildets venstre kant ses ex Spirit løper (nå Sp.kl. Vidar) Henning Mæhle fra Tau i Strand. Vi er 1,6km ute i løpet her



Etter 4 ekstremløp ila. 6 uker i sommer - Rallarvegsløpet 81km (1.plass), NM 10.000m bane m/piggsko (7.plass), Stavanger Maraton 42 km (1.plass) og Oslo Maraton 42km (DNF 32km) - fulgte lang rehab/sesongpause. Godt ut i oktober er nå treningen igang så smått og hennes PB 36.37 skulle utfordres. Hytteplanmila kom litt tidlig på - 37.54 er ikke Julie i vanlig slag


Selv med nær 2700 til mål er det lett å finne Julie Bøtun i mengden i sedvanlig oransje. Når 69 jenter løp under 40 minutter sier dette noe om nivå, Julie var ikke blant disse. Derimot Ida Tjørsvaag fra Flekkefjord og Thea Austbø fra Rennesøy som begge løper for Skjalg kom inn på hhv. 39.15 (PB) og 38.14 (PB) - en flott tid for Thea i klasse 16-17år


Fra Haugesund IL finner vi Tonje Gresslien tilbake i solid høstform med 37.44 - en 31.plass. Blant de 100 første kvinner og menn var 15 ikke norske statsborgere.


Sigurd Ruud Skjeseth (22) fremst i 2.gruppe ca. 25m bak gruppe 1. Skjeseth har i sommer løpt en rekke baneløp på mellomdistanse og da Ørjan perset på 5000m med rundt 10 sek på Bislett stakk Skjeseth fra på siste runde og vant med 2-3 sek margin til Ørjan


Nøyaktig samme oppskrift følges i Hytteplanmila. Finne riktig fart for eget nivå uten hensyn til hva andre løpere gjør. Når så finalen kommer - som for alle løp - i siste tredjedel, da plukker man konkurrenter i tur og orden.



Sigurd Ruud Skjeseth har mest å gi de siste meterne mot mål. 6.plass 30.01, Ørjan 7.plass 30.02. Ser man på aktuelle løpere for uttak til nordisk mesterskap terrengløp i Reykjavik og holder utenfor Eritrea løperne i Tjalve (kan ikke representere Norge) samt Henrik og Filip som kun satser EM ikke nordisk, vil Ørjans løp 31 sek foran terreng NM bronsevinner Marius Vedvik være en god posisjonering for uttak.


Det er nemlig slik at lørdagens 6.beste (Skjeseth) i likhet med Marius og brødr. Ingebrigtsen skal på høydetrening i USA mens løpets 4.mann Simen Halle Haugen løper i konkurr.klasse menn junior og dermed uaktuell.


Fra NM terrengløp helgen synes Erik Udø Pedersen (4.plass), Eivind Øygard (5.plass) og Stian Ø. Aarvik (6.plass) - som alle tre har markert seg sterkt i terrengløp - å være soleklar for nordisk uttak



Spirit på plass på Røyse i Hole ca. 10km fra Hønefoss. Flere bilderapporter følger senere i helgen. Bl.a. om Frankfurt Maraton klare Thomas Asgautsen som lørdag løp 10km på 31.51 (NM krav 31.59.99) og som forbedret tidligere 10km PB med 1.41 min !!!



Kondis sin kunnskapsrike rutinerte reporter Kjell Vigestad tok oppstilling med sitt kamera like ved 3km merket og vi ser at så vel Ørjan som Marius Vedvik (skjult) og Simen Halle Haugen har valgt å holde følge med EM gull vinnerne Filip og Henrik Ingebrigtsen idet stigningene opp til løypas høyeste punkt (ved 3,7km) har startet.


Da vi påtraff Gjert noen minutter før hans gutter skulle til mål lot han seg fortsatt irritere over at "det har gått altfor slapt mellom 3-5km". Hvorvidt Gjert på forhånd hadde satt seg inn i at løypa faktisk har et par tre motbakker vet vi ikke?


FOTO: Sylvain Cavatz, Kondis


Ørjan Grønnevig skal ha for at han kjempet som en løve, men når ansiktet går til grimaser i sluttfasen løp er det egentlig hans eget valg. Denne gang fulgte Ørjan 100% treners råd om å ikke vise seg frem i noen fase av løpet. Likevel, det må øves mer på å finne riktig fart når det kommer til konkurranser, fordi


Ørjans 3000m bestetid på bane de to siste sesonger han har gjennomført et 3000m løp ute (i 2015 og 2017) begge er på +/- 8.35. Når Ørjan med 7km igjen av løpet passerer 3000m på samme 8.35 med motbakker inkludert, da har han forklaringen på hvorfor første 5000m gikk på 14.27 i Hytteplanmila og siste 5000 gikk på 15.36.


Men, som vi skrev etter NM terrengløp sist helg. Alle i fremste rekke som gikk for en høy NM plassering bommet. Spesialistene innen friidrett kunne dekke bordet for en skiløper, som nå mest sannsynlig antar han er helt på høyde med landets ledende langdistanseløpere


Hvis man virkelig er en løper av format da gjør man som Jakob Ingebrigtsen gjør uansett distanse. Alltid. Negativ splitt. Gjett hvem som var nærmest en noenlunde god splitt?


- Henrik 14.21 og 14.20

- Filip 14.22 og 14.26



Når vi så mange ganger på Team Ingebrigtsen TV dokumentar har fått inngående instruksjon i løping, når vi trenere på forhånd maser om at negativ splitt er det eneste som duger, hvorfor må da vi vanlige dødelige gjøre det helt annerledes enn Team Ingebrigtsen?


....eg berre spør?


FOTO: Kjell Vigestad, Kondis


Thomas Asgautsen:

"Jeg lå lenge bak der med Karoline og Kristian og di og jeg burde nok bare ha ligget der enda en stund, men det ble bare så fristende å prøve å løpe fra dem, så da gjorde jeg det. Men det skulle jeg ikke ha gjort"


De som vi her ser i krig med seg selv etter ca. 8km er skjult nærmest Thomas - Meraf Bahta, i rød gjenkjennelig Vidar tekstiler Ryfylke lokomotiv i flott fremgang Henning Mæhle, såvidt det er bak Mæhle ser vi nesten helt skjult m/oransje skulder Kristian Rød og tidligere norsk storløper Audun Nordtveit fra Tjalve i et slags 2018 comeback. Alene for seg selv Karoline Bjerkeli Grøvdal som fikk fine 31.43 i mål men som to ganger har løpt raskere i Hytteplan


Når det heter seg at skoa må være med ved fotografering løpere, blir det eneste bilde vi hadde av denne spurtduellen som dette. Men bilde forteller om slitne utøvere og at ex 30.01 løper Audun Nordtveit (29.23.11 London 2015 - på bane) ble nr 44 i Hytteplanmila 2018 med 31.42 og Kristian fra Spirit friidrett og Tempo triathlon ble nr 42 på 31.41



FOTO: Christian Prestegård, Kondi



Eirik Skaale, GTI - ny 10km pers 34.25 vil normalt være opptur, men ambisiøse Eirik kunne helt sikkert tenkt seg litt under istedet for litt over 34 min.



DJUPADALTEN - VEL 1700 PÅMELDT - 1320 FULLFØRT - LØYPEREKORD 27.36 U.BUTA


Lørdag ble den 40.utgave av Djupadalten avviklet. Årgangs deltakerpremier fases nå ut. Det satses mer på en finere medalje. Startavvikling i år flyttet til løpebanen. Dermed en ekstra sving som har null betydning for flertall deltakere men som har vist seg ha stor betydning for de raskeste løpere (når antall svinger blir mange nok....)


Ved gjennomgang resultatlista merker vi oss blant topp 10 på 9,3km at vinner i herreklassen Narve Gilje Nordås i 2016 løp på 29.09 mens tiden i år ble 29.12. Lars Lunde fra Stord har tydelig tatt seg selv i nakken og trent bedre. 30.30 i fjor, 29.26 i år - 2.plass. Mads Hauge vet vi har vært gjennom en flott 2018 sesong. Kondisjon synes være bedre når Mats klokker tid 30.13 i år mot 31.15 i 2016. Mats er 1500m spesialist.


Vi leste over en helside i Haugesunds Avis for noen få år siden at Ole Mikal Tørsdal skulle satse på maraton - det skulle satses skikkelig. Tider siste 3 år i Djupadalten kan tyde på at dette er i et lengre perspektiv. 30.10 (2016), 30.57 (2017) og 31.21 i år.


Så vet vi at NM terrengløp forrige helg ble en kraftprøve langt tøffere enn en løypetrasé som ble presentert via drone høyt over bakken. Tedros Haile fra HIL deltok i NM. Vi får tro dette er grunnen til at fremgangsrike Tedros løper kun 1 sek fortere i år enn i fjor.


Lengre bak blant Spirit folket er vi på herresida mest imponert over Kristoffer Nordhus. Pers med over 2 minutter når man har forsøkt seg noen år, betyr en smule mer seriøsitet innlagt i treningen. Også helt unge Oskar Pedersen i team Kristoffer Nordhus fast runners dras til nye høyder. Solid pers også av Oskar fra 35.11 til 33.24. Arkivfoto Nesbyen i sterk sol og varme


I Ørjan Grønnevigs fravær var det en mindre profilert Spirit løper som sørget for den store positive overraskelse. I 2017 løp hun en super stafettetappe for Spirits elitelag i Oslo. I år noe tøffere å oppnå heltestatus i Oslo men 37.24 i Haugesund og 5.plass i Djupadalten lar seg høre. Mari Arnestad er 1.19 bak mangeårig NM deltaker og løpets nr 2 Maryna Novik. For å vurdere nivå ut fra tidene i Djupadalten er det sånn at man legger til 65 sek på sin tid og man har funnet nåværende reelle nivå på en rask flat 10km uten vind uten bakker


FOTO: Fra Sandnesløpet i mai, i traséen hvor halvmaraton NM arrangeres i mai neste år


Kirsti Sønstabø (fremst) som var med oss i Spirit et par sesonger i oppstart årene er etter noen sesonger hvor det ikke stemte helt nå strålende tilbake i ypperlig form. Kirsti er blant landets absolutt ledende i klasse 50-54 og 40.27 er for det første en flott tid men når hun i samme løype i fjor løp på 43.03, da er man bare hoppende glad




1.32.00 på halvmaraton er årsbeste for Gunnar Aarseth. Tiden holdt til klasseseier MV60-64 under lørdagens 5.løp i årets Maratonkarusell på Fana. Gunnar satser også i år på å fullføre 25 halvmaratonløp. Helgens løp var nr 22 i år


FOTO: Arrangør ved Tommy Bentsen


Etter en noe kort sesongpause lengtet Sara tilbake til sine løpervenner og litt utenfor modus ble det på med startnummer igjen få timer etter ferie retur.


Kondis sin rapport øverst i saken forteller at Torstein Tengsareid vant 12.utgave av Kystløpet hvor det i år ble rekordoppslutning med 220 deltakere og hvor arrangør stilte med godsaker i mål slik det alltid er her like ved tunnel inngang til Eigerøy.


Utenom løpsvinner Sara stilte Spirit med Magnus, Oddvar, Steffen, Bjørn, Einar og Lawrence


Siden vi sist var her har det blitt gjort utbedringer. Løypa nesten dobbel veibredde i svingene 7-800m etter start gjør løypa mer fremkommelig for dem som ønsker å dra på seg høy puls før de skikkelig tøffe bakkene begynner etter ca. 1200m


Maureen Mesaros ble for 12 år siden invitert til å løpe Kystløpet, hennes første konkurranse "ever" i Norge. Maureen hater kommentarer om at hun kanskje kunne løpt fortere - fordi hun ser på løping som opplevelser mer enn tiden man bruker


Maureen har gjennomført samtlige årganger av Kystløpet som sannsynligvis eneste utenfor region Dalane/Egersund. Spirit ble lokket med også til årets løp. I år deltok 7, GTI 17 løpere

451 visninger
bottom of page