top of page

I takt mot nye internasjonale mål

Oppdatert: 18. mar. 2020


For begge har tanken streifet om å la en lysende karriere opphøre. Imidlertid besitter begge kvaliteter som igjen kan lede dem mot internasjonalt nivå, internasjonale meritter...



Oslo 2017. Landets fire beste ex afrikanere presser hverandre omtrent fra start til mål i 21km



Oslo halvmaraton 2017, en stil studie i synkronløping. F.h. Okubamichael Fissehatsion, Zerei Kbrom Mezngi, Senay Fissehatsion. Slik rekkefølgen er her etter ca. 12km slik ble rekkefølgen også i mål. Tidene 1.04.45 - 1.04.54 - 1.05.28.


Alle tre har flere ganger løpt 3-sjøersløpet. NM halvmaraton inngikk i 2018 løpet. Ingen har vært i nærheten Ørjan Grønnevigs løyperekord 1.05.02. Zerei nærmest med 1.05.44 (2017).



Ørjan Grønnevig ubeseiret i Siddisløpet fire år etter hverandre fra han i 2015 for første gang deltok. Vårt bilde er fra 2016 løpet idet Ørjan passerer nøyaktig 1000m før målstreken. Ørjan endte dette året 4 sek bak løyperekorden. I november samme år nordisk mester i terrengløp


Da Bjørnar Ustad Kristensen i 2008 satte Siddisløpets fortsatt gjeldene løyperekord 23.29 var han på høyt europeisk nivå på 3000m hinder så vel sesongen før og etter. Bjørnar dessuten i sitt rekordløp presset av sterke løp profiler som svenske Erik Sjøqvist (23.38) samt ex Etiopia Daabaya Badhaso.



Foto: Thore Erik Thoresen (Friidrettsforbundets korrespondent, internasjonale mesterskap)


Når Ørjan motiveres til samt får mulighet til å trene slik han ønsker, har han en rekke ganger dokumentert høyt europeisk nivå som terrengløper.


Og hva var så kveldens nyhet?


For noen få halvtimer siden har Zerei levert nok en oppløftende intervalløkt. 8km (40min) helt rolig oppvarming uten stigningsløp, 10x1000 baneøkt m/200m jogg (68-70sek) pause - 6,7km nedjogg.


Det oser av spirit, struktur og disiplin i alt han foretar seg. Ukentlig mengde grunnlagstrening i lav fart er stor. Å bygge robusthet med riktig høy andel aerob trening er forutsetningen som skal til for å holde seg skadefri. Inspirasjonen "spiriten" for å få all denne viktige egentrening gjennomført skaffer han seg helt av seg selv.



Fra rekordløpet i Egersund. Fullstendig alene fra start til mål. En prestasjon bedre enn hans NM gull i Sandnes (28.56.95)


Ikke én fellestrening har han mistet og han møter presis til dem alle, gjerne 5-6 min før avtalt tid. Å være strukturert betyr å følge en plan 100%. Når man er løper behøver ikke en trener si at en kvalitetsøkt oppnås bare dersom en økt ligner negativ split


Når vi en torsdag blir enige om å løpe serien 16x400 på 67 sek bommer han ikke med mer enn halvsekundet på noen. Zerei er ekstrem på å treffe nøyaktig på den intensitet vi ber om.


Når plan denne tirsdagskveld var å løpe på 73 runder gikk omtrent samtlige på 73, den ene var på 74 tallet men det skyldtes at han i iveren på nest siste 1000m ramlet inn på en 71,8 runde til passering første 400. Han har 100% kontroll. Laktatmåling helt unødvendig.




Slik har det vært helt fra vi ble godt kjent i januar. Et usedvanlig løpertalent. Dette kan bli en spennende sesong, når den eventuelt kommer i gang


Og, selvfølgelig - vi holder avstand som foreskrevet. Så uvant det enn er, all hilsing forbudt all nærkontakt forbudt.



Og vel så hyggelig. Ørjan er også godt i gang. Han er så heldig å ha en av byens tiltalende og velegnede turstier like ved hjemstedet



Runden rundt Vannassen er kontrollmålt til 973m. Løpes 1000 metere i samme fart dvs riktig puls og samme ressursforbruk på en bane er tid pr 1000m tilnærmet identisk. Forskjellen er bare at det er så mye mer riktig og også mer inspirerende å gjøre en 5x2000 + 3x1000 i natur tilrettelagt for fysisk aktivitet


Nærmest helt alene - fordi ingen greier å følge ham - har Ørjan seneste 10 år gjort hoveddel av sine kvalitetsøkter her. Og i disse korona virus tider er det nå utfordringen ligger der for alle - å gjøre som Ørjan - løpe nærmest alle intervall økter, nærmest alle langturer helt alene


Hva har Ørjan oppnådd med dette gjennom sine over 10.000 treningstimer. Han har enda ikke skaffet seg en idrettsskade gjennom løpingen, av alle hardtsatsende utøvere vi kjenner er Ørjan den som med et par unntak aldri har vært syk. Ørjan er Stavangers mest meritterte langdistanseløper seneste 10 år.



FOTO: Andrzej Grochocki, Stavanger Fotoklubb


Fra tidlig høst 2019 har hverdagene for Ørjan vært annerledes enn de andre årene. Krevende dager med studier og jobb. I tillegg skaffe seg motivasjon til trening.


FOTO: Kondis, Tr. Andresen


Ørjan slo Henrik Ingebrigtsen med 27 sekunder i samløp da han i 2012 tok sitt første NM gull på seniornivå. Under terreng NM i Oslo 2015 fikk Ørjan opparbeidet seg et kjempeforsprang og alt lå til rette for en ny prestisjeseier mot sin jevnaldrende konkurrent. Her noen få hundre meter før mål har imidlertid "vinnerskallen" Henrik Ingebrigtsen fått kontakt. Ørjan måtte gi seg og ruslet skuffet til mål til NM sølv.


Hele Spirit heier på Ørjan. Alle er vi imponert også av hva denne mannen greier å trylle frem av pondus, spirit, egeninnsats


Nå - er treningsdagboka igjen flittig i bruk


270 visninger
bottom of page