Jr NM 1.dag: sølv til Kristine og Jonas - Sara, Freya,Mathea, Benjamin og Johannes til 1500 finale

Herlig sommer på Askøy hvor utøvere fra fem Rogalandsklubber deltar. 2 sølv til Rogaland på dag 1, lørdag fortsatte storklubbene Sandnes og Skjalg medalje høsten

Gull til Skjalg og sølv til Sandnes på 400m hekk U20. Høy fart også på distanse finaler lørdag. På U20 jentenes 1500m finale møtte Spirits Mathea Melberg fire EM finalister (3000H + 1500) i samløp. Det ble satt opp tempo til sub 4.20 tider fra start og allerede etter første 150 valgte Mathea å legge seg på et tempo hvor det ble mulig å komme til mål.

Kom nest sist i finalen, forøvrig samme plassering som i fjorårets 1500 finale i hoved NM. Sara Busic med strålende bronse like bak pers.

FREDAG RAPPORT

Norsk friidretts store fremganger de seneste vises ikke minst på ungdomssiden. Junior NM består av U20 åpen for utøvere fra 15-19 år mens U23 klassen teller alle 20,21 og 22 åringer.

Når Norge tok tidenes første junior EM gull på kvinnesiden på 1500m for to uker siden, når hele tre jenter løp i EM finalen på 1500m er dette historisk bra.

Alle deltar i helgens mesterskap og flere yngre følger tett bak så vel på jente som guttesiden Spirit friidrett - Stavangers sist etablerte større friidrettsklubb (2013) - er rimelig sjelden med på mesterskapsnivå når vi snakker mellomdistanse, men etterhvert har nå flere unge meldt seg klar for å nå kvalik krav for deltakelse

Alf Ante Idland Tornensis og Mathea Melberg som sent på høsten fyller hhv 21 og 19 har én sesong bak seg på godkjent kretsnivå bane friidrett som bakgrunn før junior mesterskapet

Bildet over viser Mathea fra første forsøksheat 1500m. Foran i feltet løper Ina Halle Haugen. Hun har 40 sek bedre årsbeste enn Mathea og er den ene av hele 9 jenter fra Vestfold krets som i år har løpt 1500m under 4.50.

Mathea gjennomførte sitt løp som om hun hadde vært med i friidretten i 8-10 år, løp taktisk klokt og manøvrerte seg elegant inn til en sikker 4.plass som dermed sikret henne NM finale lørdag ettermiddag. Mathea var ikke i konkurransemodus da hun sesongåpnet i Sandnes på høyt 4.56. Årsbeste forbedret til 4.47.19

Kondis.no sin rutinerte reportasjeleder Arne Dag Myking har satt sammen denne kolasj med noen av mesterskapets profiler.

Gledelig blant disse Haugesund ILs Kristine Alne. Vi laget noen reportasjer etter sesongslutt i fjor om muligheter som ligger i å konvertere fra rett fremover løping til å underkaste seg litt hopp og sprett mens man løper, og etterhvert kunne passere 5 hinder a 76,2cm pr runde for jente klassene. Kristine fra Haugesund tok oss på ordet, noterte 11.31.74 på 3000 hinder tidl. i år og blant 4 NM deltakere, tok så Kristine en flott NM sølvmedalje på ny pers 11.15.39

Fredag ettermiddags andre medalje blant Rogalands utøvere ble besørget på 100m hvor Jonas Berggård skaaden fra Sandnes IL med pers 10.93 og 10.95 som årsbeste slo til med flott ny pers 10.76 og NM sølv i fin medvind +1,6.

Også flott Sandnes innsats av Alexander Skrede som slo seg gjennom til finale og her endte på finfin 5.plass på ny pers 11.01.

Imponerende sprint fremgang også av Oscar Alm Harestad fra Skjalg som dro til NM med en PB på 11.49 og i motvind 0,3 noterte gode 11.26 og 2.plass i forsøket før han kneppet enda et hundredels sekund til 11.25 og 6.plass i U23 finalen. Også her var vinden snudd til +1,6.

Hele 12 jenter deltok i klasse U20's kulekonkurranser med redskap 4 kg. I eksplosiove øvelser innen rå styrke vil alder slå langt mer ut enn i løp og sprang øvelsene. To HIL jenter og en fra Sandnes var alle 16 år og egentlig sjanseløs mot medaljevinnerne som var 19-19 og 18 år. Et hipp hipp hurra dermed for Inga Rabben Reimers fra Sandnes som tok en flott 4.plass på ny årsbeste 11.25

Klubbkollega Benjamin Storm Rettore tok seg lett videre til U20 finalen på 1500m med tiden 4.04.90. Dette ble et av de veldig få 1500 forsøksheat hvor det ble forsøkt å løpe litt allerede fra start. I samme heat kom Skjalgs Johannes Dalland seg også greitt videre med tid 4.05.83

Med rundt 25 sek dårligere pers enn de beste blant klassens konkurrenter ble dette å slå seg frem til en finaleplass det beste vi kunne håpe på for Alf Ante Idland Tornensis.

Dette ble ett av de mange heat hvor ingen ville løpe, fordi man også tenkte på at det skulle løpes 800 eller andre distanser senere. Opp til 100m passering var det feltets to løpere med svakest pers som lå foran, kanskje fordi feltets klasseløpere neppe hadde møtt dem tidligere

Om nå Alf Ante fikk mulighet å løpe samme heat om igjen var det etter vårt skjønn ikke noe han kunne gjort annerledes. Et skoleeksempel på rolig gjennomføring tett inntil lista på alle fire rundene. Likevel når det drar seg til, når de fem foran som tok seg til finale har 3.43-3.49 og 3.50 x 2 + 3.52 som pers, blir oppgaven så godt som umulig. Sisterunden gikk antagelig på rundt 58-59 sek, Alf Ante 0.53 sek fra finaleplass. Men nye muligheter vil komme for et løp under 4.00. Søndag løper han 5000m finale

Ellers tok Skjalgs Sara Busic og Freya Mjølsnes seg til 1500m finale med veldig god margin