Jærkysten Ultra Egersund-Bryne, årets løpsnyhet en kjempesuksess med 62, 42, 21, 10km og barneløp

Oppdatert: 27. mar. 2023

# 52 Egil Elling Ellingsen tilfreds med å løpe Jærkysten fra Egersund-Bryne for egen maskin.

175 påmeldte hvorav 61 fullførende på ultradistansen 62km.

Men 15 år gamle Bjørnar Risa Taksdal fra Undheim med kanskje dagens beste prestasjon med sitt imponerende 10km løp

obs. beklager amatørmessig bildekvalitet med sollys fra havet direkte inn i kamera

Med tiden 4.51.33 ble Jarle Risa den første vinner av Jærkysten Ultra 62 km fra Egersund til Bryne med klubbkollega Carlo Brekken på 2.plass med tiden 4.57.34

Stevnespeaker Atle Tanum kunne fortelle at Jarle Risa i 2016 ble den aller første vinner av 90 km lange Vasaloppet ultra, og dermed ble vel 62km fra Egersund just a piece of cake for en av landets absolutt ledende ultraløpere

Det ble jevnt mellom de tre beste i kvinneklassen. Her først til passering forbi Ogna camping # 46 Mari Mauland og # 5 Oddveig Odland mens en utflyttet Nærbø dame fulgte tett bak

Anne-Sofie Pollestad fra Torpa IL vant kvinneklasen med 5.57.59 kun 13 sek foran Varhaugs Oddveig Odland etter 62 km løping

Anne-Sofie Pollestad fra Torpa IL

Høyt nivå i kvinneklassen på 62km ultra. Vinner Anne-Sofie Pollestad 13.plass totalt og vinner kl 35-39 med tiden 5.57.59. Oddveig Odland til høyre 15.plass totalt og vinner kl 40-44 med 5.58.12 og på 18.plass totalt og vinner klasse 45-49 år Mari Mauland med tiden 6.02.25

To løpere fra fra arrangørklubb Undheim og en fra EIK i tet ut fra start 10km på Bryne Torg.

Og det er ingen hvem som helst unge Bjørnar Risa Taksdal har bestemt seg for å holde følge med gjennom 10km frem og tilbake fra Bryne til Pollestad.

I fjor løp Ola Tjensvoll foran 10km på 33.18, i år på 33.24. Idag ble tiden 35.23.

Når tiden til Tjensvoll i år ble 2 minutter svakere forteller dette noe om hvor mye vinden kan plukke sekunder fra gode løpere i en kontrollmålt løype, men det forteller også om hvilket løp Bjørnar Risa Taksdal har levert. Hans vinnertid 34.54 tilsier at vi her snakker om en løper god for 10km tider på høyt 32 tallet.

Og han har også i årets innendørssesong vist oppløftende takter. Med 2.04.19 på 800m og 4.10.69 på 1500m fremstår han som kretsens beste junior 15-19 år så vel på som utenfor bane

Henning Tjøstheim til passering Ogna camping i klar ledelse på helmaraton.

Vi møtte på løpere som rakk å rope tilbake om hvor heldige vi er vi som får være med på en slik tur som dette. Når man betrakter disse omgivelser så er det til å forstå

Blant de aller første vi møtte ved Ogna camping var dagens 4.og 5.mann i mål på 62km ultra nr 12 Tore Våland fra Dale Fjelløpere og Sølve Salte fra Undheim

Brage Haugen, Samnanger IL valgte 4 min slappere åpningsfart til passering Ogna camping og ble belønnet med 3.plass med tid 5.04.05 mens parhestene på ovenstående bilde endte på 4. og 5.plass hhv 1 og 16 min bak

Ultraløp er "in" i tiden og Jærkysten ultra samlet løpere fra hele landet

Lars Solefjed fra Kristiansand Løpeklubb inn til 10.plass på ultra med tiden 5.46.08

Tre maratonløpere f.v. Edmund Røsvik fra Klepp stasjon, Morten Johnsen fra Multiconsult og nr 117 Ole Guttulsrød fra Rygge IL holdt sammen løpet gjennom, alle tre til mål på samme tid 5.26.40

Etter at GTIs Therese Skeie og Spirits Karoline Lien løp likt over mål i Egersund halvmaraton ble de enige om å prøve seg på den tredobbelte distanse fra Egersund til Bryne og jammen kom de sammen til mål også på Bryne til delt 4.plass på 6.18.26

Are Lereggen, GTI måtte strekke våpen for kvinnelig overmakt og endte på 6.55.51

Arrangør Undheim friidrett hadde laget en glimrende gjennomføringsplan hvor bedre løpere ble stipulert til å ankomme Bryne Torg like etter at startskudd for 10km ble avfyrt. Og planen stempte nesten på en prikk.

Dette resulterte i at da vi ankom Ogna camping hadde løpets bedre ultraløpere som startet kl 1025 samt de første blant dem som startet kl 0830 fra Egersund passert oss langs riksvei 44 eller de var på vei ut mot Hå gamle prestegård ute av syne for fotografering

Vi rakk ellers møte alle maratonløperne som startet kl 1215 fra Sirevåg og her maratonløpets nr 2 Stian Emil Pettersen som fullførte på 3.26.49

Vinner kl 45-49 og 3.plass totalt på maraton Halvor Been fra Rygge IL med 3.38.29

Jan Nygård, Unheim nr 4 på maraton med 3.49.57

Med hele 17 fullførende var arrangørklubb Undheim IL klart største klubb i antall deltakere. 3 løp ultra, 6 maraton, 5 halvmaraton og 3 på 10km og helt sikkert mange også i barneløpet.

Glenn Madland 5.plass på maraton med 3.52.08

# 27 Einar Tho fra Torvastad fullførte 62km ultra på 16.plass blant 61 fullførende

Neste identifiserbar løper til passering # 111 Oddbjørg Stokkeland er selveste løpsvinneren på helmaraton kvinner som trosset den nordvestlige motvind gjennom det meste av løpet og endte i mål på 4.02.47

Polskfødte Karol Kremer fra Sandnes blant de tidlig startende i ultraløpet i mål på 35.plass med tiden 7.10.36

Dale Fjelløpere med 8 fullførende blant klubbene med flest deltakere. Her representert ved nr 108 Andreas Terjesen og tidligere Spirit bekjentskap Anders Jensen som endte på 9.plass og 12.plass på maraton med henholdsvis 4.08.35 og 4.14.09

Og her kjære leservenner en av løpets virkelige profiler, en legende innen maraton som en av svært få som har deltatt i samtlige Stavanger Maraton etter at GTI gjenskapte løpet som siste gang ble arrangert i Skjalg regi på Forus i 1997.

Gunnar Vaage representerer Trio i Sunnhordland har rukket å havne i klasse 65-69 år hvor han totalt ble nr 14 på maraton men vant sin veteranklasse med tiden 4.51.15

Vegard Ohr, Hafrsfjord viste seg som en absolutt brukbar ultraløper med 6.08.59 og 16.plass

Harald Sel i gult fra Bryne friidrett løp lørdag sitt maraton nr 371. Blant nordmenn med flest gjennomførte maraton har han nå kun to relativt oppegående løpere foran seg på lista som følges opp av Inge Asbjørn Haugen og som er mulig å google opp for spesielt interesserte under etikette label "100 klubben"

Shezad Inayat, en av Spirits mange spreke veteranløpere med halvmaraton som foretrukket distanse. Men, ved å ta seg god tid kom han gjennom og fullførte de 62km som nr 48 blant 70 påmeldte hvorav 61 kom seg til mål

Oddvar Dirdal til mål på ultradistansen nær halvannen time før arrangørene kunne ta i mot ultraløpets egentlige vinner Jarle Risa. Med 1.17 notering på halvmaraton i år skulle Dirdal selvfølgelig som ultraløpets 6.beste ha startet kl 1025 ikke klokken 0830. Vi vet heller ikke om alle drikkestasjoner utover i løpet var rigget for en løper som løp gjennom over en time foran øvrige deltakere.

Men formodentlig hadde Dirdal en god grunn for å bryte arrangørs velmenende stipulerte ranking system som skulle lede til et ikke altfor langtrukket arrangement på Bryne Torg

Start barneløp

Med herlig løypetrasé, i herlig vær og med herlige unger

Silje Torsvik i Spirits sportslige utvalg følger sportslig utvalgs Gunnar Aarseth de siste metere inn mot mål på Bryne Torg

I fjor tok han ultra NM sølv, i år som nyopprykket i klasse 65-69 år kan det vel dryppe nye NM medaljer for Gunnar Aarseth. Med tiden 7.20.12 ble han 4.beste løper over 50 år og hadde 3 karer få minutter foran seg som alle løp i klasse 50-54 år

Blide pallvinnere på helmaraton med vinner Henning Tjøstheim til venstre

Spirit seier også i 10km kvinner til stevnets eneste deltaker i 2022 hoved NM Silje Torsvik som med referanse til herreklassens to beste trolig leverte et 10km løp godt nedover mot 36.00. Her til premieutdeling med løpets 3.beste Kristin Andresen fra Bryne til venstre