Karmøy Maraton lørdag: gløtt av sol, bris fra sør-øst og rekord jakt

Oppdatert: 27. nov. 2020

Karmøy Maraton er mest en flott opplevelse mye mer enn jakt på rekorder. Men med mange sterke løpere påmeldt vil også utfordringen å pynte på egen bestetid samt en plass høyere opp på løpets adelskalender ligge i bakhodet

Med 2.47.08 i fjorårets løp inntar Frode Tjelta alle tiders 3.plass over alle som årene 2013-19 har løpt helmaraton Karmøy rundt. Med vel 5 min forbedret København pers 2.42 på Forus i mai, seiler han opp som favoritt i herreklassen mens Maryna Novik må tåle favoritt stempelet i kvinneklassens helmaraton

Karmøy Maraton har rukket oppnå status som en av fylkets virkelige løperklassikere. Over 20 Spirit løpere hadde opprinnelig lagt opp til å løpe. FOTO: Arrangør Karmøy Maraton

Å gjennomføre gateløp krever oppmerksomhet fra så vel løpere som arrangører. Spesielt for løpere i front synes det være en forutsetning at løpere setter seg grundig inn i hvor løypa evt har et vendepunkt, evt mulige kryss hvor det kan være mulig å løpe feil.

Kjører man alpin tvinges utøvere å pugge samt plotte inn hver eneste portpassering. Samme oppmerksomhet må utvises under sykkelløp.

Blant Spirit løpere på start lørdag # 316 (bildet over) Eivind Fjelde. På Karmøy halvmaraton i 2018 skulle trolig Fjelde sett i etterkant vært tilkjent seieren. Vendepunkt lengst syd på Åkra var ikke omhyggelig merket og ikke bemannet.

Tabben fra arrangør ledet til jurymøte og riktig eller uriktig mistet Fjelde sin førsteplass til Arne Kalland Olsen og Oskar Pedersen som begge løp et gitt antall meter for langt og slik fikk et større fratrekk på sin sluttid da de løp sammen over målstreken. Det oppstod scener i diverse støtteapparat som ikke selv var tilstede når uhellet oppstod, og arrangører ble satt på en vanskelig pidestall.

Vel 3 mdr etter Karmøy ble samme Fjelde beste Spiritløper i Egersund halv med tid 1.18.11. Klubbkollega Oskar Pedersen ble i Egersund slått av Fjelde i samløp med 1,43 min. Også på Solastranden halvmaraton vel 1,5 måned etter Karmøy dokumenterte Fjelde styrke i stedvis heftig vind, og igjen beste Spirit løper med 1.21.20. Samme dag vant Ørjan Grønnevig 10km på 32.17.

Lørdag løper Lise Lithun sitt helmaraton løp nr 234. Kun én norsk kvinne har fullført flere

Hans Petter Severeide som løper for Spirit og Torstein Østevik fra Klepp har løpt hundrevis av maratonløp. Torstein har kun én Rogalending foran seg på oversikt over norske løpere m/ flest fullførte maraton. Selvfølgelig er de begge klar tidlig lørdag morgen på tur fra Åsebøen i Kopervik. Østevik starter i sitt maraton nr 297 !

Harald Sel fra Bryne. En legende blant norske maratonløpere. Den løper fra Rogaland med klart flest fullførte maraton. Lørdag løpes maraton nr 339!!

Maraton, halvmaraton eller 10km. Det viktigste er å delta, komme seg ut i det fri. Vi stusset over såpass sterk tid som 1.27.07 for Maren Kloster Sandnes under fjorårets Karmøy. En titt ekstra på listene og tiden viste seg være oppnådd på 10km. Bærre lækkert

Thomas Asgautsen med permanent base i Oslo er en av Spirits 18 påmeldte. Thomas i likhet med en rekke løpere som satser har slitt en tid med muskulære utfordringer og selv om han tar turen over fra Oslo er det ennå usikkert om han vil være skikket for konkurranse.

Dersom Thomas Asgautsen ikke kan yte på sitt beste vil kamp om øverste trinn halvmaraton med nær 100% sikkerhet bli slik bildet viser. Ole Mikal Tørsdal vil som alltid åpne så hardt at han blir hektet av når slutt toget går og Tedros Haile tar seieren med Thomas Asgautsen som klar outsider dersom han løper

Å løpe maraton 42km dvs. hele Karmøy rundt for egen maskin kan være så fornøyelig. Siri og hennes løper venninne er her godt i gang etter nesten 30km løping

Tar man livet med ro enten man trener eller konkurrerer, nærmest glemme alt som heter intervall løping, så smiler livet til oss løpere. Kaster man klokka og andre hokus pokus greier noen tror det er lurt å ha med på slep, så oppnår man det viktigste av alt:

En sunn kropp i et sunt legeme og man er aldri skadet

Ukontrollert tøff oppkjøring evt andre forhold har ledet til at en del løpere kort tid før start har trukket seg fra start. For n'te gang.

Torsdag formiddag viser startlista at 17 løpere fra Spirit tar turen til Kopervik fra tidlig lørdag morgen.

Været lover godt for en fin opplevelse enda en gang

Maryna Novik har i flere år løpt 5000 og 10.000 i NM. Har løyperekord på halvmaraton med 1.19.08 fra fjorårets løp. Marynas styrke er selve gjennomføringen hvor ordet jevn flyt trolig er som klistret i pannen.

Nær samtlige 10.000m løp i NM har gått på 36 tallet mens hun i den spesielle 10.000m under Stadionmila i Kristiansand i likhet med de fleste øvrige satte en dundrende pers på 35 tallet - mer eller mindre som følge av sko senere ikke er godkjent for baneløp.

(obs. vi vet ikke om Maryna løp med "sprettert" skoene i Kr.sand)

Maryna løp helmaraton på Karmøy på 3.08.17 første gang løpet ble arrangert i 2013. Hun var da minuttet bak Cecilie Klungtveit fra Sandnes IL som ble løpets første kvinnelige vinner på helmaraton

20 menn har løpt halvmaraton under 1.20 de sju årene løpet har vært arrangert. Seks av disse løp i Spirit oransje. Nå svirrer rykter om en hel haug løpere som har satt seg som mål å løpe under 1.20 lørdag på Karmøy. Vi sier lykke til. Alt er mulig

I vår gjennomgang av Karmøys adelskalender 2013-2019 satte vi 1.30 som høvelig god tid å ha som målsetting for mosjonsløpere av format.

Wenche Lægraid Kvæven med 6.plass fra OL i Atlanta er den 11.kvinneløper under 1.30 på halvmaraton. Wenche oppnådde i 2014 tiden 1.28.29.