Mensen Ernst minneløp - en gjemt kulturskatt av et løp i Sogn

Tidslinjen til Mensen Ernst, en av en rekke detaljer fra et foreløpig eksklusivt løp for et fåtall deltakere, men hvor hele løpingens idé så til de grader er ivaretatt

Ny deltakerrekord i løpets 33.utgave. Resultatliste nederst i saken

En halv time før start i barneløpet og rullestol løpet ble "Mensen Ernst Minneløp" åpnet. En gjennomarbeidet tankefull tale rundt idretten og løpingens betydning høstet applaus fra en nær fullsatt tribune på Modig stadion. Årets hovedtaler Sigbjørn Bøtun

Med 204 innbyggere er ikke Fresvik større enn at bygda mistet skolen før skolestart 2018/19. Hvis vi sier at et 30 talls funksjonærer var i sving som vaktposter på stadion eller ute i løypene var nok deltakere og stab samlet større til årets løp enn antall innbyggere i Fresvik

Bygda for liten til at man kunne stille med musikk korps på stadion men det var vel omtrent det eneste som manglet i noe vi tør omtale som et prikkfritt gjennomført løpsarrangement

Snekkere og annen næringsvirksomhet stiller opp som bidragsytere til bygdas store samlings begivenhet. Idéer til arrangementsløft klekkes ut i familien Bøthun, lagets primus motorer er med på gjennomføring.

Før 2018 utgaven av løpet besluttet løpsledelsen å gå bort fra en fast nybegynner distanse + en lengre for etablerte, til å fokusere enda mer på de historiske og ufattelige langdistanser bygdas løperfantom gjennomførte, da han etter en budbringer periode godt opp i 30 årene la ut på sine utrolige prosjekter

Mamma Øydis Bøthun oppvokst ved Stokkavannet i Stavanger her med sønn og barnebarn deltok selvfølgelig alle i løpet og for 3.generasjons trekløveret var det for mamma aller første gang hun til og med løpte i løpet, ja, hun gikk nesten ikke i det hele tatt. Traff toppform helt 100%

Familen Bøthun som driver innen frukt og bærproduksjon i tillegg til sauehold har gården et par tre gode spydkast unna stadion og 4 gutter og en jente (alle forlengst voksne) må anses være en heldyrket idrettsfamilie

Dag Einar Bøtun løpssjefen har studert idrett i Stavanger og på Idrettshøyskolen i Oslo mens han siste år har tatt videre studier i Sogndal. Har flere NM deltakelser, med 6.08 på 7.etappe opp Besserud har han klart bestetid blant alle gode Spirit løpere som har prøvd seg der. Han har Spirit klubbrekord på 800m innendørs, KM sølv og flere ganger slått klubbkollega Håvard Øglænd i samløp på 800m. Med tiden 15.44 vant han Hydro rundts 5km for et par år siden.

Legg merke til de 2 glass ved siden av høyttaler. Etter dagens slutt under de mange løp som Mensen Ernst gjennomførte er det kommet frem at et glass eller to med rødvin var en så og si foretrukket næringsdrikke ettersom det på denne tiden var minimalt alkoholinnhold. Den høytidelige åpningsseremoni ble dermed avsluttet med kransenedlegging samt at løpsleder utbringte en skål i Mensen Ernst's ånd

En liten detalj til bare. Det er to av dagens unge håpefulle som fikk tildelt oppdraget å legge ned krans på minnestatuen like ved siden av gressbanen

Parti fra den blå løypa som over 1600m skulle symbolisere minneløpets løpetur fra Paris til Moskva en løpetur unnagjort på 14 dager med et daglig snitt på 178km. Vi forsøkte oss i den lett kuperte og symbolske Moskva ruten, det gikk i 5.48 tempo pr km

Spesialdesignet medalje med innskripsjon at idrettslaget Modig i år fylte 100år med hilsen Mensen Ernst på motsatt medaljeside. Her vises medaljene fra rød, grønn og gul løype samt helt i bakkant egen medalje til Barneløpet hvor et 30 talls unger deltok. Vår egen medalje var blå - løpets 5.variant av medalje - alle med 2019 innskripsjon

Alle løp med litt stolthet og sjel har selvfølgelig en fotovegg

Tet barneløpet 50m etter start. Ser vi en ny Jakob Ingebrigtsen eller kanskje en ny ultraløper fra Sogn et sted...

Å gå på en sprekk og i det hele tatt greie gjennomføre er nok noe vi ser i samtlige løp vi har besøkt.

Da to av løpets eldste hadde en durabelig spurtduell på den ene distansen var vi for langt unna til å fange opp at den ene gav alt og stupte i bakken med pannebrasken først. Vi tror det endte godt tilslutt der også. Obs løpets hjemmesider har album utlagt som viser fallet

12,2 km løypa har røde piler, ellers rød merking og røde startnummer omslag. Det løpes først gjennom blå, deretter grønn og gul trasé før man her fra stadion starter på lengste & tøffeste av bakkene. Oskar helt fremme i alle 3 øvrige løp i fellesstarten og ville formodentlig vunnet øvrige distanseløp om disse istedet ble valgt

På den lengste fikk Oskar flott utfordring fra en ung motbakkeløper fra Sauda, og tilslutt ble det for tøft å hente inn igjen forspranget på løypas høyeste punkt

Oskar gjorde et rykk og var nesten i rygg langs fylkesvegen men her blir løpet avgjort. Stian Jårvik vinner de 12,2km på 46.10. Oskar stinn av trening med 127km sist uke, 9 sekunder bak i mål.