Mot 3300 i 3-sjøersløpet lørdag - Spirit seiler opp som regionens største bredde friidrettsklubb

Oppdatert: 1. nov. 2023

Med foreløpig 49 påmeldte er Spirit i ferd med å doble fjorårets deltakerantall og de oransje vil prege resultatlistene så vel innen topp som bredde og da spesielt på jentesiden.

Også til neste løperfest Karmøy maraton to uker senere ligger det an til doblet deltakelse fra Spirit hvor vi ser for oss at et 30 talls løpere tar turen over Boknafjorden.

Og etter Karmøy feirer vi at den lokale løpersesong er over og drar direkte til byen og årets Spirit julebord som arrangeres på Backstage fra kl 1930 lørdag 18.11. Richard har invitasjon utlagt på lukket facebook gruppe

Med det høye premiebudsjett har ex afrikanske løpere sørget for å gjøre rent bord spesielt på herresiden mens lokale løpere har kunnet konkurrere om de gjeveste pengepremier på jentesiden.

En gjennomgang av deltakerlistene tirsdag formiddag viser følgende deltakere fordelt på de største breddeklubber friidrett

GTI - 51

Spirit - 49

Grødem - 40

Sandnes - 39

Skjalg - 31

Gjesdal - 19

Arrangørklubb GTI har i tillegg måttet avsette en større andel løpere som fartsholdere og til andre arrangøroppgaver. Så selv om også andre klubber bidrar vil nok GTI bli stående som regionens største breddeklubb og gjør uansett en strålende jobb som løpets flotte arrangør.

Vi deltok nylig i et 13,3km langt terrengløp for 14.000 deltakere i København. Vi kom avsted vel 6 minutter etter første start og det var etter det vi kunne se overhodet ingen trengsel fra start. Danskene har skjønt at løp absolutt ikke blir avgjort i første sving.

Hva man oppnår ved å stille seg langt fremme i feltet hvor man ikke hører hjemme er garanti for å bli dratt med i en altfor høy åpningsfart og dermed et mislykket resultat.

Å gjøre som Tom Ole Dalsrud som her legger ut fra start med lave skuldre og smilet på plass kan være en kanskje vel så bra oppskrift for god gjennomføring

Tom Ole Dalsrud vel i mål etter 1.15.00 og 18.plass. Etter noe tids fravær er Tom Ole gledelig tilbake på startlista til årets løp

Pernilla Epland fra Stord løp Barcelona halvmaraton i februar 2020 på 1.13.12. Med høvelig god margin leverte hun imidlertid karrierens beste halvmaraton prestasjon under 3 sjøers vel tre måneder tidligere da hun løp inn til ny løyperekord 1.14.35.

Vårt bilde er fra 2021 løpet hvor Pernilla med vinnertid 1.15.41 også løp et meget sterkt løp. Spesielt interesserte bes merke seg forskjell løpsteknikk mellom en effektiv eliteløper og et par godt etablerte mosjonsløpere.

Om det var noe poeng å tippe årets forhåndsvinnere i et løp som fremfor alt preges av de mange mosjonsløpere, da står man overfor en umulig oppgave. Grunn til dette er at løpets aller beste har fått det for seg at man ikke skal vise ansikt ved å melde seg på på forhånd.

En som tidlig meldte seg på var imidlertid Awet Kibrab fra Ullensaker Kisa som nå har sikret seg norsk statsborgerskap og som under det første Gateløp VM avholdt i Riga 1.oktober løp inn til en strålende 8.plass på 5km med tiden 13.28. Han tangerte dermed den norske rekord som Jakob Ingebrigtsen satte under Forusløpet 20.mai 2020.

Selv om Awet har blitt vesentlig bedre siste år og på 5km opererer i ypperste verdensklasse tror vi imidlertid ikke at Awet greier å gjøre noe med Ørjan Grønnevigs løyperekord 1.05.02.

I fjorårets 3-sjøers var han 1.56min bak Senay Fissehatsions vinnertid 1.05.22, og med fuktig løype som det ligger an til lørdag må påregnes et tillegg på opp mot 2 minutter for mosjon og i hvertfall 1 min på elitenivå for underlag alene. Så tilkommer tillegg 1.45-1.50 for løypas profil på elitenivå og 2-5 min tillegg på mosjonsnivå avhengig av om man løper på 1.15 eller over 2 timer.

Disse anslag står vi for selv om danskene som har verifisert riktig løypelengde har antydet at 3 sjøers løypa gir gjennomgående bedre tider enn Stavanger maratons halvmaraton trasé.

Passering 10km. Skilt ses i høyre billedkant. Bildet fra 2021 løpet hvor været var lignende årets varslede vær med overskyet og noe regn som har gjort løypene litt mer tungløpt.

Men vi er i en by med verdens beste løperforhold stort sett vinteren gjennom. Når en rekke mosjonsløpere drar på treningsleire i høyden og opptar treningsfaciliteter ment for et ytterst fåtall eliteløpere, synes nok vi dette er det reneste tøv og sløsing med midler.

I oransje ses en av mange Spirit jenter som lørdag løper sub 1.30 på halvmaraton og dermed plasserer seg innafor topp 20 på jentenes resultatliste