top of page

Narve Gilje Nordås imponerende nivå mot klasseløpere i KM terrengløp og litt "good old days"

Oppdatert: 3. apr. 2022


1,48 min ble differansen mellom Narve Gilje Nordås og Erik Tangen Gundersen på de drøye 5km som utgjorde årets KM terrengløp i Njåskogen utenfor Bryne lørdag.


Narve Gilje Nordås kretsmester med tiden 16.22.8


Selv om Narve Gilje Nordås har langt mer erfaring med løping i nettopp dette terrenget enn Tangen Gundersen med 29.58.79 som pers på 10.000m, ville samme tempo forskjell mellom nevnte løpere på en doblet distanse gitt en differanse på 3,37 minutter.


RESULTATER - MORTENLØPENE / KM TERRENGLØP, NJÅSKOGEN - 2.APRIL

Start 5km i Njåskogen med noe grusunderlag og brei god trasé ut fra start, men hvor løpere måtte sette seg godt inn i hvor løypa egentlig gikk for å ikke løpe feil når veivalg skulle tas i veldig høy fart


Differanser på over 3 minutter er neppe realistisk men kanskje er Gjert inne på noe når han på spørsmål om hvordan det går svarer: "ja nå er de så goe at jeg nesten blir redd"


13.april løper Narve Gilje Nordås, Henrik Ingebrigtsen med flere 10.000m på Bislett og hvor EM krav 28.15 vil bli utfordret. På stevnespeaker Atle Tanums spørsmål til løpsvinner Nordås om hva blir egentlig din neste virkelige konkurranse, var det kontante svar:


"Det blir 10.000m på Bislett den 13.april, og jeg håper jeg nå for første gang skal kunne løpe en 10.000m på 27 tallet"



FOTO: HIL friidrett


Uttrettelige Morten Karlsen hadde igjen satt i stand varierte fine løyper i Njåskogen og hans sterkt voksende klubb Gjesdal friidrett på Ålgård stilte med en større stab vaktmannskaper i og utenfor løypene


Bildet er representativt i forhold til oppslutning om Mortenløpene og KM hvor resultatlistene viser i overkant 100 påmeldte hvorav meget imponerende nesten halvparten 41 deltakere fra arrangørklubb Gjesdal. Sandnes med 18 påmeldte, Skjalg 17 mens GTI stilte med 12 hvorav nesten alle i veteranklassene.


HIL (Haugesund IL) med tredobbelt antall deltakere sammenlignet Spirit, er hele nordfylkets friidrettsklubb og hadde følgende å melde på Facebook:


Sitat:

Gode resultater for HIL under dagens KM terreng i Njåskogen utenfor Bryne.

Haugesund IL hadde med 4 løpere under dagens KM terreng. I tillegg løp Ida Marie Landøy Rasmussen 700m i kl J10, men det var ikke var KM øvelse.

Forholdene var veldig bra med tørre løyper og sol. Det ble 4 gull av 4 mulige.


J14 1020m 1. plass Emma Apeland Rinde

J15 2200m 1. plass Nora Jakobsen

J17 2200m 1.plass Hedda Opsøen

MV-45-49 5km 1. plass Karl Johan Rasmussen



GTI med flott oppslutning om forrige helgs veteran NM i Grimstad og fortsetter å imponere med hele 12 deltakere påmeldt til KM terrengløp. Det viktigste å delta. Vi er mange som har litt å lære av våre venner i GTI, stiftet 15.12.1990 under døpenavnet GT International og hvor det første styret bestod av 5 mosjonsløpere fra den frivillige uavhengige "Gla'trimmen"


Tre ulike arbeidsområder ble fremsatt, krefter sløst bort på mye annet enn idrett....


1) Friidrett elite

- et ubeskjedent 3-årig satsingsprosjekt for unge utøvere som utad våget fremsette egne mål langt heftigere enn å bli best i kretsen. 8 spesifikke resultatmål. 7 mål oppnådd, et ikke nådd: OL deltakelse 4x100m i Barcelona 1992. Ikke oppnådd fordi slikt mål egentlig avhengig av at krefter utenfor klubben hadde samme uredde tanker om hva satsing kunne gi av muligheter. Kurt Jan Wathne med briller på bildet over deltok i målprosess arbeidet som en av klubbens tre hovedtrenere. Hans utøver innen kast ble allerede i første konkurranseår landets beste og fikk av NFIF tillit som norsk lagkaptein under jr VM i Seoul.


Det er når man blir kjent med historien man skjønner hvor hårreisende det er når byråkratiets ansatte som egentlig er tilsatt for å hjelpe, for å bidra til at idretten utvikles, totalt misforstår. Man har en rar oppfatning av at idrettsutøvere er noe som skal gi lønnet arbeid på et kontor, istedet for det motsatte at man stiller seg bak trenere og ildsjeler ute på arenaene og bidrar til vekst, til å utvikle utøvere, ikke på død og liv holde på år ut og år inn med pinlig idrettsjus.


Prosessen med å få endret - for toppidrettsutøvere - det helt forferdelige navn tvunget frem av Rogaland Idrettskrets "Glad Trim Internasjonal idrettslag" kostet klubbens frivillige 3-4 års innsats å få endret. Hverken GT eller "International" var spiselig. Navnelov var viktigere enn å utvikle utøvere. Og man valgte å være på svært tynn is i sin omgang med regeltolkninger


For Spirit ble klubbnavn også prestisjesak for samme Idrettskrets. Fra klubb ble stiftet høsten 2012 til det i fjor også her ble mulig å få bruke navnet lagets medlemmer kjente egen klubb som. I fjor ble også Grødem Runners godkjent som korrekt klubbnavn.


"Det går likar no"


Handlingsplan GTI - fortsettes...


2) Fremstå som regionens ledende utvikler av gode mosjonsløp. Mål oppnådd også her....


3) Bidra til god folkehelse gjennom ikke konkurransebasert trening ute. Dette 3.mål definert og fremsatt bl.a. gjennom styremedlemmers engasjement i uavhengige Gla'trimmen - stiftet 16.11.1987. 35 år senere er det fortsatt regelmessig gruppetrening hver mandag og onsdag fra Tjensvoll i Stavanger. Bjørg Hagen sittende i midten på bildet over var med fra dag 1 og er fortsatt aktiv i Gla'trimmen. Bjørg har årene hun konkurrerer i flere tiår vært helt der oppe blant verdens ledende veteranløpere. Målsetting oppnådd også her.....


Spirits Silje Milenkovic med KM sølv på 2,3km med tiden 12.35.3. Silje i klar ledelse midtveis i løpet da hun snublet i det noen steder krevende underlaget og etter dette kom litt ut av det

10km deltakere løp 5km løypa to ganger. Tidene tyder på at ressurser ble satt på prøve samt at også distanselengde synes være noe lengre enn de oppgitte 10km


De tre beste i klasse M17+ er i midten Halvard Solheim, Ålgård 39.28.7, Bjøro Nevland tv. på 2.plass med 39.30.4 og Henning Tjøstheim, Spirit på 3.plass med 39.49.9.



FOTO: Hans Petter Aakre, Spirit


Tider kommer, tider går. Undertegnede til høyre tok initiativ til oppstart av Gla'trimmen, GTI, Ingrid løpet (idag Siddisløpet), Arboret Trimmen, 3-sjøersløpet, fikk flytta Stavanger Maraton fra Forus tilbake til byen.


Så fikk sterke krefter ordnet det slik at en ny klubb - Spirit friidrett stiftet 1.10.2012 - blomstret opp. Den nye klubb arrangerte Stokkavannet Maraton (senere overtatt av private krefter), det ble arrangert gateløp i Sola sentrum, Hålandsvannet halvmaraton ble arrangert første gang i april 2013, Solastranden halvmaraton fikk sine påbygg, etterhvert fulgte "Solnedgangen" en lettløpt 5km med innlagt turmarsj ute på stranden, før Spirit som første klubb i Norge satset på et større nasjonalt gateløp midt i den første korona pandemi - den 20.mai 2020.


Arbeid med yngre utøvere er inspirerende også for andre enn utøveres foreldre. Fordi det er så viktig å gi ungdom gode fritidsalternativ. Toppidrett og bredde hører sammen, yngre blir inspirert av utøvere så dyktige at man kan se dem på TV, lese om dem på NRK tekst TV.


Dette å utvikle løpere fra egentlig karriereslutt, fra å være ferdig til å legge opp til å fremstå som Europas beste på 10km og halvmaraton i 2021, samt å tørre følge verdens beste løpere i en Diamond League 3000m på Bislett, er høydepunkter det er mulig å leve godt med. Zerei skal nå straks starte å løpe halvmaraton i Berlin, vi krysser fingre for at nye oppturer følger for et unikum av en løper


På bildet over Trond Solbakken tilstede på nærmest samtlige fellestreninger i klubbens nye spennende juniorsatsing. Hver lørdag mellom kl 10-12 samling ved Mosvannet. Einar stiller med kaffe, Trond stiller med ferske boller og te tilsatt litt sukker for raskere restitusjon


Det var også her rundt Mosvannet alt som heter løpegrupper egentlig startet opp i 1979/80. Tre ukentlige fellestreninger fra gamle Gamlingen på Våland, noen få med bakgrunn friidrett. Hvert eneste år siden 1980 har vi hatt gleden å følge opp idrettsglede, lagenes ambisjoner om løpsmoro i Holmenkollstafetten. I disse dager nøyaktig 40 år siden Stavanger Aftenblad laget en helside om det sosiale fellestreninger løping gir tilbake som varige minner

279 visninger
bottom of page