NM 2.dag: Line Safaa Al-Saiddy - en ny supersprinter fra Skjalg

Oppdatert: 27. jun. 2022

Sent i desember fyller hun 16, en sensasjon å følge i helgens mesterskap. I fjor løp hun 400m på 56.96 og var 2,11 sek foran nest beste norske 15 åring. Før NM var hennes bestetid senket til 55.57.

I forsøksheatet på 400m fredag senket hun sin bestetid til 54.92 eller over to sekunder bedre enn sin sensasjonelle tid fra fjorårssesongen

Fra bane 8 løper hun så finale på helt utrolige 54.17 ender kun 0,10 sek fra NM bronse og blir et meget sterkt kort for Skjalg til søndagens 1000m stafett med bl.a. Elisabeth Slettum på lag

Eivind Henriksen og slegge ble ellers 2.stevnedags store konkurranse. Allerede i 1.omgang. roteres den 7,26kg tunge slegga til årsbeste med over 2 meter. 80,13 er et resultat så sterkt av fjorårets OL sølvvinner at kun et resultater i den ypperste verdenstoppen kunne utfordre denne meget sterke søknad om mesterskapets asolutt gjeveste - Kongepokalen

200m kvinner første løpsfinale på mesterskapets 2.dag, dermed er vi igang med forsøksheat kl 1145. Elisabeth Slettum suveren vinner av 1.heat

Line Kloster kontrollerende ut av svingen til klar 200m seier i 2.heat. I godt voksen alder har de to Oslo-Rogalendinger Elisabeth fra Skjalg og Line fra Vidar men med far fra Stavanger utviklet såpass høyt nivå, at de er EM aktuelle så vel individuelt som innen stafett dersom det finnes krefter som tar nødvendige men helt unorske ansvar i stafettsammenheng - trening

Mathias Hove Johansen blant landets mestvinnende 200m løper. Leverer helt ovebevisende i forsøket. 20.98 er det ytterst sjelden man opplever i et nasjonalt mesterskap. Så skulle denne fenomenale innledning bli til en fullstendig katastrofe for Skjalgs sikreste NM gullvinner

Mathias Hove Johansen leverte virkelig varene. Simen Tjelta Larsen rakk ikke finaleplass. Og sprint er ekstremt. En av landets største sprinttalenter men skadeutsatte Jonathan Quarcoo fra FIK Orion løp 200m på 20.39 under U23 EM i Polen i 2017 bare 21 år gammel. Så fikk han

2019 og 2020 ødelagt av skader, men var tilbake for fullt i 2021 sesongen med fire 200m løp på 20 tallet i fjor høst.

Vi gledet oss til nye dueller på 20 tallet etter at Quarcoo løp inn til seier i et annet heat men nok en gang pådro han seg en strekk i løpets sluttfase, nok en gang ute av et mesterskap.

Da Norge på 90 tallet hadde to sprintere i den ypperste Europatoppen vil noen huske at EM gullvinner Geir Moens oppvarmingsfase hadde en variget på tett opp mot 2 timer for at alle kroppens instrumenter skulle finne det maksimale tenningsnivå

Etter å ha bivånet Skjalg Mathias sitt suverene 200m løp i lørdagens forsøk, kan vi ikke annet enn å synes veldig veldig synd på Mathias, da han søndag skulle løpe inn til mesterskapets sikreste NM gull

Nærmeste konkurrenter før NM stod med 21.36 - 21.37 og 21.38

Så ville et heidundrende tordenvær med påfølgende regnskyll det annerledes. 20 min før antatt starttid er frist callroom før sprinterne kalles inn på banen. Fullt oppvarmet er dette plankekjøring opplegg inn mot finalestart. Men har gjennomgått samme rutine hundrevis ganger.

Forsinkelser. Og da løperne endelig fikk klarsignal til å løpe hadde man fått dusjet seg i regn og vind uten å få på seg yttertøy. 16 minutter forsinket eller nær halvtimen etter oppvarming var avsluttet. Klærne var forlengst på plass i målområdet.

Mathias klart først ut av svingen og skulle bare cruise inn til seier, før plutselig en løper kom opp på siden og snek seg forbi med ett hundredels sekund. Mathias var pinnestiv av uværet og mistet muligheten til å ta sitt enkleste NM gull.

Kenny Emi Tijani-Ajayi, Tjalve satte årsbeste med 21.38 ett hundredel bak pers, Mathias med pers 20.68 og 20.84 i år løp inn til en sølvmedalje med 21.39. Tappert smilende i mål men så bittert så bittert. Nedkjølt av striregn i den kritiske fase gjorde løping umulig for muskuløse løpere

3000m hinder. 8 forhåndspåmeldte. 3 gikk straks i tet, Vilde Våge Henriksen fra Haugesund og Sara Aarsvoll Svarstad fra Sandnes

Vilde i tet i 2900m med elegante hinderpasseringer

Seier til Sara Aarsvoll Svarstad på ny pers 10.16.49

Tidlig i 3000m hinder for menn tok Fredrik Sandvik kommando og bare økte forspranget til Tom Erling Kårbø med 70-80m før han med to runder igjen merket tempoet

Samtidig med at rutinerte Kårbø startet sin kjente sterke avslutning var Sandvik tydelig kjørt.

Tom Erling Kårbø tok inn 13 sek på sisterunden. 6 sek bak Sandvik da sisterunden startet og 7 sek foran i mål. Han sprang seg direkte inn i diskusjon om EM plass

1500m finale.

Christina fra Sandnes foran løp karrierens nest raskeste 1500. Sara fra Skjalg og Kristine, HIL satte ny pers og Ingrid noterte årsbeste i en NM finale. 4 lokale jenter nok en gang i en NM finale.

Ingeborg Østgård, Ren-Eng vinner med 4.13.41 foran Amalie Sæten 4.13.84

1500m finale menn. Legg merke til den relativt ukjente løperen på 5.plass.....

# 283 Esten Hansen-Møllerud Hauen løp i fjor 18 år gammel på 3.50.09 på Bislett. I år stod han med 3.42.05 fra nasjonal forøvelse under Bislett Games. Så drar han til NM, bestemmer han seg for utfordre selveste Ferdinand Kvan Edman, løpets klare forhåndsfavoritt med PB 3.37.39. Og han klarer det nesten, fattige 5/100 dels sekund etter i mål på 3.plass!

Men historien slutter ikke der. Fakta er at han ikke løper i det hele tatt vinteren gjennom, han

driver nemlig med skiskyting, og han er klubbkollega i Ren-Eng med Ingeborg Østgård som også er skiløper, som tok junior EM gull på 1500m i fjor og som ble klar NM vinner på 1500m

Har vi hørt denne før, effekten det gir med mengde, mengde, at rolig timesvis aerob trening prioritert foran jaget etter intervaller - året rundt - ikke nødvendigvis er løsningen til suksess?

Dette er ikke hoppet som gav Kongepokal til Per Haugen Lillefosse, Fana ILs verdensartist av en stavhopper. Da han hoppet over 5.86 var anledningen så spennende at vi la kamera bort.

Å se live farten han løper inn mot stavgropa, mannen med 10.55 på 100m bare 17 år gammel var bare så imponerende ! Han er blitt 21 år i år og er faktisk kandidat til å ta VM medalje i stav. Speaker Jo Nesse kommenterte at verden neppe har sett en nasjonal stavkonkurranse hvor 3 hoppere tar 5.66 eller høyere