top of page

NM 2.dag: Targan ny pers på norsk jord NM 3.dag: 6 Spirit ny pers på 10.000m

Oppdatert: 1. jul.


Anne, Helena, Linnéa, Karoline, Silje og Nina er Spirits nye løpsdronninger etter 6 nye PB's på 6 forsøk under NM's 10000m lørdag


Delrapport nr 1 for å oppsummere tre NM dager tar først for seg Spirits egne 10 NM utøvere

Senere i helgen vil noen av kretsens og landets beste utøvere presenteres

"Tenk at det er vi som får løpe sammen med Norges beste langdistanseløpere"


RESULTATER NM 10.000M KVINNER:


Abdalla Targan Yousif tok 1 sølv og 2 bronse på sine første NM starter på 3000m hinder før han i sin NM debut for Spirit i fjor pådro seg en alvorlig skade og bare såvidt kom seg til mål


Med elegante svev over de 35 hindere løp Abdalla fortere enn noen gang på norsk jord - trosset vindkuler og regn og løp inn til imponerende tid 8.55.68 og 5.plass i NM med 3 EM deltakere i feltet.


En stor flokk Spirit løpere på tribunen lot seg begeistre og antydet at kanskje 3000m hinder kan være nytt satsingsområde i klubben?


Vi vil senere i helgen gjøre et utvalg blant hundrevis fotos liggende på kamera brikken og vil bare si til jentene som nå feirer alle tiders opptur hjemme hos Anne - gratulerer jenter, dere var jammen gode !

RYKK FREM TIL START - 1. OG 2.DAG


Torsdag utpå dagen - en smilende reisetrett Abdalla nettopp ankommet team Spirit med 24 timer i fly fra Iten, nye timer fra Gardermoen før han fra Skien tok dagtoget til Sandnes.


Som Spirits eneste eliteløper i årets mesterskap tillater vi oss å presentere den for resten av landet helt ukjente Abdalla Targan Yousif.


Ikke så rart siden han med unntak 5km under HOKA Solastranden halvmaraton i januar ikke har gjennomført en eneste konkurranse siden han skadet seg under fjorårets Jessheim NM.


Han mistet mulighet til å trene hele høstsesongen men kom seg etterhvert på bena og dro til høydetrening i Kenya for et lengre treningsopphold frem mot NM start


Etter samlet godt over 30 timer på reise gjør det godt å ta noen lette danse-& joggetrinn på oppvarmingsfeltet før en god natts søvn ventet.


Han ble innlemmet i Spirit etter sterk anbefaling fra Zerei Mezngi (NM 2021 og 2022) om å få ta del i klubbens trenerkompetanse.


Det er blitt fredag og 3000m hinder igang med et sterkt 10 mannsfelt med tre EM farere på rekke fremst. I intervju med NRK før start uttalte de to største favorittene Jacob Boutera og Fredrik Sandvik å kunne gå for en tid ned mot OL kravet 8.15, men at været neppe tillot slike tider.


For et par uker siden fikk han den forløsende beskjed om at han har blitt norsk statsborger etter å ha flyktet fra krigsherjede Sudan i 2016. Han deltok som junior i VM terrengløp i 2015 og etter flere sub 8.40 løp på hinder løp han i 2016 forsøksheat under OL i Rio.


To slitsomme år på institusjon i Norge fulgte før han fikk innpass tilbake til idretten hvor han ble tatt godt hånd om i Skiensklubben Herkules

Etter løpet sa vi oss særdeles fornøyd med Abdallas NM innsats. Vi begrunner dette med en sammenligning med 8.22.94 løper Jacob Boutera som løpet gjennom ble presset av en frisk Fredrik Sandvik og som på sin side distanserte fjorårets NM vinner Tom Erling Kårbø


Jeg gav alt jeg hadde men vet ikke om det holder for komiteen som skal nominere for uttak til OL uttalte Boutera i intervjuer på stadion etter løpet.


Om vi sier at Boutera kan ha løpt opp mot tidligere bestetid 8.22.94 og at Targan Yousif i sitt NM løp var 23.54sek bak Boutera kan det synes som at Targan Yousif kan ha prestert et løp rundt 8.46-8.47. Aldeles strålende synes vi, og det bærer bud om strålende ting i vente.


FORSØKSHEAT 1500M KVINNER OG 800M MENN

Førsterunden i Oda Andersen Lundebys heat nr 2 gikk så sakte at man lå an til 5.00 i sluttid. Det var enkelt som bare det å henge på men det ble en håpløs kamp mot superraske 800m løpere på sisterunden.


To av tre jenter fra Rogalandsklubbene kom seg videre til finale hvorav én på tid.


Å kapre en topp 5 plassering var eneste mulighet å nå finaleplass. Fartsøkningen fra 1100m ble imidlertid umulig å holde for Oda som har minimalt med fartsutviklende konkurranser på 400 og 800m.


6 løpere kom likt ut på oppløpet, 5 beste skulle videre til finalen. Malin Edland med 4.14.84 som årsbeste på 1500m vinner på 4.35.00, Astrid Cecilie Berntsen (17) fra Skjalg med 2.06.84 på 800m i år tok seg til finalen som heatets 5.beste på 4.35.88


Mathea Lægran (17) fra Skjalg med årsbeste 4.26.71 og Oda A. Lundeby med 4.27.99 pers fra fjorårssesongen ble begge utslått.


DENNIS RAVNDAL - 800M FØRSTE AV TRE FORSØKSHEAT

Spirits lovende 17 åring har 1500 og 3000m som sine beste øvelser, men ønsket benytte NM anledningen til å kjenne på fart. Dennis løp i første av tre heat på 800m. De to beste i hvert heat videre til finale + 3 tider.


Egentlig sjanseløs å holde følge når det hardnet seg til på 2.runde ledet an av 1.44.67 løper Tobias Grønstad som vinner heatet på 1.57.75 og hvor bare en av feltets øvrige 8 løpere gikk videre.


Dennis løp inn til 2.00.68 og sa seg OK fornøyd. Han var 1,47 sek bak tidligere klubbkollega Johannes Dalland som også ble utslått i et senere heat


10.000M KVINNER

Da nettopp dette løpet ble introdusert uttalte stevnets meget erfarne speaker Jo Nesse at publikum nå skal få møte et historisk 10.000m felt idet et NM aldri har hatt så mange løpere til start i et kvinnefelt på 10.000m.


Og godeste Jann Post tok feil da han på NRK sendingen fortalte det norske TV publikum at Spirit hadde "hele fem løpere" blant feltets 27 startende. Fem samlet bak i feltet men Silje Torsvik utenfor bildet startet langt hardere og skal medregnes


Spirit var aldri i nærheten av medaljekampen men i antall startende var vi denne gang klart største norske langdistanseklubb med 6 utøvere foran Gular og SK Vidar begge med 4.


Vi dveler litt ekstra denne dagen derpå hvor Spirit friidrettsklubb trolig har satt en ny norsk rekord i antall startende fra samme klubb på kvinnelig langdistanse i et NM på bane?


Og senere i helgen tar vi for oss hver enkel av alle rekordinnehaveres innsats


I ALFABETISK ORDEN - FØRST UT ANNE BRAUT

Anne Braut foran Christina Ingebrigtsen fra Sandnes IL. Begge NM debutanter. Vi vet ikke om det kunne være bevisst men etter 37.20 i Robustløpets kontrollmålte 10km sørget hun for å sette en ikke altfor tøff ny pers på 10.000m baneløp med 38.34.96.

Når forholdene egentlig ikke tillater å sette nye perser medmindre noe helt spesielt skjer, så har dette sine fordeler. Friidrettens Venners pene glass krus tildeles nemlig alle som setter ny pers i NM. Anne Braut ble den første vi nevner blant våre som fikk sitt fortjente krus


Defilering eller innmarsj og Helena gjenkjennes fra flokken av Spirit entusiaster på tribunen. Foran Monika Vassbø fra Bjerkreim bak følger en dame fra Gular og en fra Varegg. I overtall vestlandet når mesterskap legges langs vestlandskysten mens mesterskap på østlandet ofte domineres av klubber øst for vannskillet.
Helena Hope løp Drammen 10k på 37.01. Dermed er hennes debutløp på bane på 37.04.54 definitivt en langt bedre prestasjon og viser en dame i fortsatt fin utvikling. Man kan ikke se bort fra at klubbens beste maratonløper kanskje slenger seg med på flere baneløp?


Nervøs før start? Selvfølgelig. Da hjelper det med raske briller. Karoline Hidle Lien inn til NM start for aller første gang


Etter en forsiktig åpning vekslet disse to Spirit kvinner om å dra som de helt siste ut fra start - før Karoline økte tempoet og spesielt de siste fem runder mot mål.


Med 39.29.00 vant Karoline NM kvalik løpet på Sandnes stadion 6.mai. Fire dager før NM start fikk vi følgende sms:


"hvilken åpningsfart tror du jeg bør ha på lørdag?"


I del av svar tilbake til Karoline står å lese:


"....tror derfor at 39.00 og 3.54 tempo kan være en fornuftig fart. Det handler om mest mulig jevn fart hele løpet, dermed..."


Damer bruker å være ganske lydige, nærmere plan nesten ikke mulig å komme:


Karolines tid ble 39.00.15

For Linnéa Valhovd Hove stemte det meste. Under tilnærmet perfekte forhold tok hun turen til London i mai for å løpe Night of the 10.000 PB's og hvor det gikk tålig bra med 37.06.76.Noen få runder fra start fikk Linnéa hjelp av å ligge i felt før hun valgte å ligge alene og fikk følge av Gulars Amalie Joensen som spurtet inn til 36.33.47 mens en meget fornøyd Linnéa Valhovd Hove løp inn til 36.40.82.


Til neste års NM på Askøy løper hun 10.000m med letthet på 35 tallet og vil kanskje kunne sikte mot en topp 10 plassering i NM?


Også Nina Søndenå fikk kjenne på følelsen av å ha et publikum som heiet henne frem mot ny pers. Like bak Christina Ingebrigtsen og NM gullvinner Live Solheimdal fra Steinkjer FIK - opprinnelig fra Molde og som løp siste runde på 64 tallet


Nina Søndenå holdt tilsynelatende lett følge med Karoline Lien gjennom det meste av løpet og fikk nok en fin opplevelse om at å delta i NM ikke var så farlig likevel


Blant de fire Spirit med tidligere bestenotering ses her de to som toppet fremgang lista hhv 28.85 sek for Karoline Lien og 26.11 sek for Nina Søndenå som løp inn til solide 39.18.02.


Dette gir en snittfart på 3.55.8 pr 1000m i hele 25 runder. Pene tall for en dame som la seg til på +/- 4.20 fart på intervalltrening rundt Vannassen og som heller sjelden løp 1000metere på sub 4 min da vi startet prosjekt NM 10.000m på stadion hver tirsdag etter påske.


Captain of the ship Silje Torsvik med full kontroll over både seg selv og omgivelsene her hun er i fin passiar med tidligere kollega i prosjekt team Ingrid Kristiansen Hanne Mjøen Maridal.


Litt skuffet over å ikke få løpe A heat på 5000m etter at hun med 16.46 på 5km i fjor hadde kun 6 av 11 startende løpere foran seg med bedre 5km pers på fjorårsstatistikken. Men med svakere baneresultater for Silje ble andre foretrukket.


Og om hun hadde fått plass i A heatet ville hun neppe unngått sisteplassen i kvalitetsfeltet som også måtte ta hensyn til Karolines mulighet for et Kongepokal løp.


Silje Torsvik i bra driv hvor hun fosser forbi bl.a. Gulars Adele Norheim Henriksen som i 2021 sesongen hadde tre fullførte 10.000m løp på mellom 34.05.36 og 34.09.84.


Opptur også for Adele som Spirits jenter har blitt godt kjent med etter flittig besøk i lokale gateløp idet vi bestemt mener 36.21.58 i vindfullt Sandnes NM må være vesentlig bedre enn hennes London løp i mai på 36.12.35.


Flott fremgang også for Silje Torsvik som med 35.54.74 tok en 10.plass blant 27 startende i A heatet. Silje var kun 1,10 sek bak Elise Selvikvåg Molviks 10 år gamle klubbrekord. Samme år (2014) tok Elise forøvrig bronse i NM.


Silje har 34.50 (nettotid 34.46) på 10km gateløp (Lierløpet 23) og vil nok under mer normale vindforhold dra seg ned mot 34 tallet også på bane.


SLUTT NM RAPPORTERING (ANDEL SPIRIT)


458 visninger

Comments


bottom of page