NM 3.dag: Stafettgull Skjalg, sterk 10.000m av GTI Penne, Gabriel I, Ted, Thomas Fremo og Zerei

Oppdatert: 29. jun. 2022

Zerei leverte søndag et klasseløp helt på høyde med sitt beste baneløp fra Manchester i fjor (27.57.63) og fremstår igjen som landets i særklasse beste 10.000m løper.

Thomas Fremo # 280 trener kun en brøkdel av sine konkurrenter men ble likevel eneste løper i A heatet som perset og tok en høyst overraskende NM bronse

Tedros G. Haile, Haugesund IL samt Gabriel Ingebretsen fra Kristiansand Løpeklubb (bildet), var blant løpere i B heatet som på en dag med høy temperatur og luftfuktighet leverte jevne gjennomført gode milløp opp mot karriere beste og endte på hhv fin 2. og 4.plass.

10.000m ble denne dagen et løp for de tøffeste blant de tøffe. B heatet talte 25 påmeldt, 22 startet 15 fullførte

Podcast paret Jann Post og Kristian Ulriksen fra "I det lange løp" gjør sine betraktninger. Pers 31.08.58, årsbeste 31.46.85 og NM 32.23.80 for superkjendis Kristian Ulriksen.

GTIs Andreas Penne Nygård er 40 år og med jevn flott utvikling seneste tre sesonger ble han funnet verdig en plass i A heatet som talte 18 utøvere. Løpet søndag indikerer 10.000m tider kanskje sub 30 min ila av sesongen og selv om mange av løpets 40 forhåndspåmeldte enten trakk seg før start eller underveis i løpet, er det storveis med 30.55.53 og 11.plass totalt i NM

Søndag ble dagen hvor sprinterne trolig ville betalt tusener av kroner for å fått løpe 200m da sola skinte, luftfuktighet ble målt opp mot 66 og gradestokken viste +/- 30 grader i skyggen.

Men da mellom kl 1100-1330 var to 10.000m heat oppsatt. Begge heat gikk i overtid, så mye at 200m ble utsatt.

Da 200m finale heat kvinner endelig fikk lagt seg i startblokkene var stevnet 15 min forsinket. For sprintere som er ekstremt avhengig av å treffe med oppvarming, ble tjuvstarter sammen med øvrige forsinkelser til en utfordring sprintere neppe tidligere har stått overfor i et NM.

Les ellers hvordan været på ulykksalig vis ødela hele løpet for en av stevnets største NM gull favoritter i vår oppdatering nå ferdig avsluttet fra lørdagens øvelser.

Gulars Tore Akerli # 319 og HILs Tedros Haile her på 5.plass tok de to første plassene i B heat menn tidlig søndag formiddag

For Kristin Vabø ble 10.000m løpet en nesten skremmende ubehagelig opplevelse. Å bryte løpet er ikke alternativ, var treners siste beskjed ved innmarsj. Kristin følte seg presset, fordi hun før NM helgen hadde vært gjennom en spesiell tid etter et gateløp på Solastranden

Med 16.56 på 5km bare 9 dager før NM fikk Kristin bekreftet sitt potensiale. Tider ned mot 16.50-16.45 var mulig dersom det taktiske opplegg stemte. Etter en ok åpningsrunde på 80,6 ble så Kristin dratt med i et tempo som indikerte en sluttid ned mot 16.25. Med 4000m igjen var hun på defensiven og resten av løpet ble en fæl kamp om i det hele tatt komme til mål

Med syregrensa passert allerede i løpets første tredjedel, ble 5000 løpet nærmest et mareritt

Dessverre ble søndagens løpsopplevelse hennes verste så langt i karrieren. Kristin kjempet seg gjennom noen få runder på avtalt fart men på helt flatt batteri ble oppgaven fullstendig meningsløs og helt riktig stod hun av tidlig i løpet

For 10 mdr siden besluttet Oda Andersen Lundeby seg for å prøve seg med friidrett. Startet storfint opp med 4.52.79 på 1500m og med 39.45 på 10km hadde hun kun 8 løpere i kretsen foran seg. Og når samtlige 8 hadde NM representasjon bak seg, var Oda overrasket over å allerede være i nærheten av "berømtheter" hun kanskje kunne utfordre til neste års NM

Hennes første 10km på 39.45 ble forbedret til 38.36 i mai måned, Oda rykket 92 plasser opp på Norgesstatistikken og med slik rask fremgang var målsettingen et løp på høyt 37 tallet før 10.000m starten i Stjørdal.

Og, vi definerer hennes NM debut til et løp på høyt 37.

Hanne Mjøen Maridal og Adele Henriksen to etterhvert rutinerte langdistanseløpere endte i mål på tider henholdsvis 2.19 og 2.07 bak pers, eller et snitt 2.13 bak bl.a. som følge av den ekstreme varme.

Tar vi av 2.13 også fra Odas 40.08.78, er vi nede på 37.55. Eller på tiden vi antok Oda var god for 10 mdr etter oppstart friidrett.

Friidrettens Venners pokal til inspirasjon for alle som setter ny pers i et NM fortjent til Oda.

Med slike oppturer vil treningen gå lett fremover. Og nå vil hun igjen etter en uke "recover" restitusjons trening kunne fortsette med å dundre seg videre nedover mot sub 4.40 på 1500 og også ta nye store steg også på 800. Jippi.

Hedda Hynne gratulerte Oda med "pokkalen" og Oda ble ellers eneste i Spirits NM tropp som ble intervjuet direkte på NRKs hovedsending.

Runa Skrove Falch løp 70 sek saktere enn sin bestetid, og her i 10.000m løpets sluttfase ble hun dusjet så vel fra oven som fra banemannskapenes tre forskjellige avkjølingsstasjoner

4 Skjalg jenter tok hjem søndagens 2.NM gull etter fantastisk løping i 1000m stafett. Med tid 2.08.59 var Skjalg jentene nesten 2 sekunder foran IK Tjalve på sølvplass. Sandnes endte på 5.plass med 2.14.56

Gulljentene er fra venstre Marin Stray Gautadottir, Elisabeth Slettum, Line Safaa Al-Saiddi og Anna Bogunovic Jakobsen.

Elisabeth Slettum er legenden, en medaljegrossist av rang. Aftenbladets forhåndsreportasje forteller at status før NM er 51 medaljer fordelt på innendørs og utendørs og at 27 NM gull var kapret før helgens NM