top of page

NM - Hovedmesterskapet - for tomme tribuner. TIPS: 5 medaljer Rogaland, 11 til Team Ingebrigtsen


NFIF's ekspert kommentator har tippet medaljefordeling. 1 NM gull til Rogaland, 5 til Jakob


Når meteren ikke respekteres og pandemien påny har skutt fart, når Bergen er nest rødeste by i hele Norden, da har ikke de tekniske arrangørene Bjarg, Fana og Gneist annet valg enn at kun aktive, trenere og lagledere gis adgang til Fana stadion


At en utøver som sannsynligvis har levert tidenes beste gateløp på norsk jord, en prestasjon i verdensklasse - er tippet å ta NM bronse forteller om høyt nivå i norsk friidrett
Tre ganger i år har vi besøkt NM arenaen Fana stadion. Her 4 utøvere fra Rogaland som igjen gleder seg til å få konkurrere. Christina Maria Toogood til venstre tok NM bronse på 1500m i Byrkjelo NM i 2018. I år er hun vesentlig bedre enn noen gang tidligere.


Imidlertid er Skjalgs Vienna Søyland Dahle nr 2 fra høyre alene på kvinnesiden som er tippet å ta en NM medalje av Norsk friidretts ekspert kommentator Anders Huun Monsen


NM TIPS - og gjennomgang av samtlige øvelsers medaljekandidater


Idag torsdag skal Jakob Ingebrigtsen løpe 3000m under Diamond League stevne i Roma. Vi vil få en duell Jakob (19) fra Norge mot en Jakob (19) fra Uganda. Lura Jakob beviste i fjor på en 12x400 økt på Sandnes stadion med laktat måling godt nede på 2 tallet at hans 5000 nivå ligger på rundt 12.37 når fartsholdere / feltet rundt ham oppfører seg ok.


Uganda Jakob er blant dem som med 12.48 på 5000m har vært blant de mest imponerende distanseløpere i 2020 sesongen


Nesten hver eneste gang Jakob Ingebrigtsen konkurrerer gjør han noe mosjonsløpere aldri helt får til, å åpne et løp helt moderat. Å legge seg helt bakerst i et felt slik Jakob gjorde da han startet sitt lengste løp under Europacup finalene for lag i august på Sandnes stadion

Også 20.mai under Forus Perseløps 5km åpnet Jakob vanvittig sakte på førsterunden.


Jakobs tid 13.28 kan ha vært et ny Europa-rekord løp ettersom franskmannen som langt utpå sommeren stod med Europa bestenotering på 5km gateløp ikke hadde fått tiden "ratifisert" som en rekord satt i en riktig kontrollmålt løypeNår Jakob Ingebrigtsen forhåpentligvis rekker første NM finale fredag kl 1830 løper han sitt siste løp som tenåring. Lørdag fyller Jakob Ingebrigtsen 20 og om han løper 3000m hinder finalen kl 1750 og bare vel 36 minutter etter sitt mulige NM gull nr 2 løper NM finale på 1500, vil han på sin 20 års dag feire dagen med potensielt 3 NM gull på fatetJakobs nivå er så enestående høyt at han kan være troende til å utfordre 3.30.01 løper Filip om NM gullet også på 1500m. Dersom det da muliggjøres at våre to 1500 superstars begge kan stille da?
Utenom Team Ingebrigtsen (Jakob, Filip og Narve Gilje Nordås) er fjorårets NM gull vinner på 200m Mathias Hove Johansen alene fra Rogalandsklubbene som på forhånd er tippet å ta et NM gull.


Ekspert kommentator på Friidrett.no har tippet Skjalg sprinteren på sølvplass på 100m også i årets NM. Sølv er også tippet for Skjalgs Vienna S. Dahle på 10.000m mens HIL kappgjenger Andreas Døske er tippet å ta sølv på 5000m kappgangNår Europas idag 6.beste 10.000m løper tippes på bronseplass skyldes dette at Zerei enda ikke har møtt hverken Jakob eller Narve Gilje Nordås i samløp på 10.000m i år.


Zerei og Narve Gilje Nordås har begge satt ny pers i samtlige konkurranser gjennomført i år. 3 ganger har de møtt hverandre i samløp. I 5000m duellen med Henrik Ingebrigtsen 29.6. på Bislett måtte Zerei også slippe Narve foran seg på oppløpssiden.


3000m på Fana stadion 29.juli var også en spennende Zerei/Narve duell. En kontrollerende og avventende Narve kunne tilsynelatende lett ta spurten. Begge med solide nye perser og begge inn til den gang norsk årsbeste. Status Narve leder 2-1 i dueller med Zerei. På Forus Perseløps 5km var det Zerei som lå avventende og spurtet fra Narve på oppløpssidenFør fredagens 5000m er Zerei ranket 6.beste norske ut fra bestenoteringer 2019 og 2020 på Norgesstatistikken. Henrik Ingebrigtsen stiller ikke i NM.


- Jakob (13.02.03), Filip (13.11.75), Per Svela (13.23.97) og Marius Vedvig (13.29.46) er påmeldt og må rangeres foran Zereis 13.37.59 fra løpet på Bislett (ny pers med rundt 12 sekunder)På vår lille høstferie utflukt nylig flettet vi inn en avstikker til gamle E-76 langs Åkrafjorden."Langs Åkrafjorden" er navnet på løpet som IF Klypetussen arrangerer og som i likhet med klubbens andre løpstilbud alltid svinger opp med spenstige premiebord. Slik sett har disse løpene blitt tiltrukket av meritterte sterke løpere de seneste 10 år. En OL maraton løper med pers på 2.09 forsøkte seg for snart 10 år siden men fikk det ikke til bl.a. grunnet løypas profil.


Vi kjørte gjennom hele 11km løypa fra start ved Kyrping til mål ved Åkrafjordtunet. Det er så vakkert og spesielt her at det nesten skulle vært forbudt å løpe fort.


Det er fablet mye om hvilken fantastisk løpsprestasjon Zerei leverte da han ikke bare slettet Okubamichael Fissehatsions løyperekord fra 2018, men 1,41 min bedre enn hva 29.08 løper og 10.000 NM gull vinner (begge i 2018) Fissehatsion løpte på i 2018 er grunnen til at enkelte har betegnet prestasjonen som "et løp i verdensklasse"


Og, vi vet ikke hva Zerei kan prestere i NM. Løpet kostet ham dyrt. Grunnet underlagets tøffe oppover og nedover bakker ble påkjenningen enorm. For en utøver som har hovedfokus på et mulig OL maraton og stort sett bare løper i flate partier i sin trening, ble både motbakke løping og nedoverbakkenes mange slag mot knær, muskler og leddbånd en tøff affære. Noe trening har vi fått gjort like i forkant NM, men dessverre Zerei er kanskje ikke i sin aller beste form i øyeblikket

194 visninger

コメント


bottom of page