NM i friidrett: en opptur også 3.dag

Oppdatert: 10. jul. 2023

12 av landets beste 1500m løpere klar for presentasjon direkte på NRK like etter Dagsrevyen. Den ene i det gode selskap er fra Spirit og heter Vetle Farbu Solbakken

Vetle (20) skulle ut i sitt 3.NM løp i løpet av 3 dager som eneste blant finalefeltets U23 løpere

- Torsdag 800m - ny pers med 0,21 sek til 1.56.45

- Fredag 1500m - ranket nr 25 blant de påmeldte, finaleplass på forsøkheatenes 6.beste tid

- Lørdag 1500m finale, friidrettens klassiker øvelse

Man kunne bli starstruck av mindre.

- Fjorårsvinner Even Brøndbo Dahl var på plass, bronsevinner Esten Hansen-Møllerud Hauen var også på plass, i tillegg EM gullvinner Filip Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås m/ 3.29.47

Og Vetle leverte også i finaleløpet. Idet han passerte oss 10m før mål var han på klar 11.plass men endte som nr 12 bak Ullensaker Kisas eneste i 1500m finalen 18 år gamle Andreas Fjeld Halvorsen med 1.52.09 som PB på 800m og 3.47.61 på 1500m.

Tidene ble hhv 3.51.55 for Vetle og 3.51.50 for Fjeld Halvorsen.

3.forsøksheat fredag. Feltet bak suverene Narve Gilje Nordås fremst Andreas Fjeld Halvorsen fra U-Kisa, Sander Dybwad Mathisen 20år fra Vidar som i finalen løp inn til 6.plass på ny pers 3.45.72, Trygve Feidje Mjelde 29 år fra Osterøy ny pers i finalen 3.46.12 på 8.plass, Johannes Teigland 28 år fra Gular ny pers med over 5 sek til 3.47.07 og en energisk Vetle med 3.51.55 og pers i finalen

Spirits NM innsats oppsummert

En tilsynelatende avspent Oda A. Lundeby passerer delegasjon Rogaland på vei mot start 1500m 1.forsøksheat

Oda Andersen Lundeby i første heat på 1500m hvor farten ble satt litt for sakte fra start til å rekke finaleplass på tid bak de fem beste fra to heat. Oda imidlertid superfornøyd med sin NM innsats. Med tiden 4.31.03 har hun foreløpig forbedret sin fjorårsbeste med 19.28 sek.

Etter en første sesong friidrett i Skjalg i 2021 fulgte Sebastian van der Veen sine løpervenner Johannes Dalland og Vetle Farbu-Solbakken over til en ny tilværelse i Spirit friidrettsklubb fra sesongen 2022.

Johannes Dalland bestemann i trekløveret måtte ut i militærtjeneste før mesterskapene i fjor. Med kretsens nest beste senior tid 1.56.62 på 800m samt beste jr 19 tid på 1500 med 3.56.11 ble Johannes Dalland sett på som frontfigur blant Spirits jr gutter frem til Vetle F. Solbakken i junior NM sent på sesongen slo til med 3.53.14.

Dessverre var vi for sent oppe med kamera for å formidle gjensynsgleden da unge Dalland kom løpende mot Spirits support team, kastet seg rundt halsen til Vetle som akkurat hadde løpt seg inn til NM finale.

Sebastian som løp 1500m på 3.58.57 på NM arenaen i juni måned startet NM også han med å kjøre gjennom forsøksheat på 800m under 1.dags øvelser og med tiden 1.56.60 leverte han helt ok to hundredels sekund foran maestro Dallands pers fra i fjor.

Sebastian opplevde imidlertid 1500m forsøket som en traumatisk forestilling. At å løpe for en finaleplass er veldig annerledes enn å løpe på tid fikk han merke underveis i forsøksheatet.

Som også nevnt i vår NM rapport fra 2.dags øvelser ble det mer enn slåsskamp enn løping. Å få smaken på å delta i et hoved NM allerede etter 2,5 sesong med friidrett tror vi likevel gir en smak om noe enda større, så kanskje allerede til neste års NM i Sandnes vil Spirits tre U23 gutter inspirere enda flere til å ta opp kampen om å delta i friidrettens største utstillingsvindu

Kanskje får vi se et 10.000m kvinnefelt hvor halvparten av Spirits elitelag i HK stafetten deltar, fordi veien synes ikke veldig lang. Det handler kun om å flytte sine 10x1000 fra Vannassen til å løpe dem på bane. Kvalik kravet på bane er nemlig 39.59.99 og det er det mulig å greie for nesten alle kvinner som løper 3-4 ganger i uka. Det er bare å møte opp, men da sees vi idag på Vannassen kl 1715

Et lysende eksempel Silje Torsvik. Løper som de fleste Spirit jenter gateløp på halvmaraton og 10km, samt et og annet baneløp. Jobber fulltid på dag i tillegg nesten fulltidsjobb kveld og i helger. At man må på jobb er således slettes ikke noen unnskyldning for ikke delta i NM.

I tillegg da så rekker Silje å trene - selv om det bare unntaksvis passer å se innom klubbens bredde trening mandager rundt Vannassen.

I fjorårets NM løp hun inn til 8.plass i NM finalen på 5000m på ny klubbrekord 17.00.81 og mens hun var i farta tok hun likegodt med seg en 9.plass på 10.000m på en nesten ufattelig sterk tid 36.19.49 over 30+ grader tatt i betraktning. Dette var året Silje stilte skadefri og med godt grunnlag.

Til årets NM har grunnlaget vært så spinkelt at hun seriøst vurderte droppe NM. Med 3-4 mil i uka i store deler av sesongoppkjøringen måtte det et under til for å rekke målsettingen om å løpe 5km årsbeste tid 17.49 ned med 30 sek i løpet av 3 uker med formtopping fartsøkter.

Ved å ha trua, god motivasjon og å se lyst på livet faller det meste på plass. Siljes 17.20.11 og 29 sek fortere enn på rekordraske "Solnedgangen" var aldeles strålende levert sett ut fra forutsetningene.

Tre sikre kort til neste års hoved NM i Sandnes. Oda, Silje og 3000 hinder løper Targan Yousif - vår løpervenn fra Skien som trolig er blant få løpere i verden med bedre pers på 3000hinder 8.31.20 enn på 3000m flatt 8.31.25. Han har også 1 topp 8 plassering i All African Games fra 2016 sesongen hvor han løp 3000m hinder for Sudan under Rio OL.

Dessverre hindret en noe vel hard opphenting etter fall på det første av NM løpets 37 hinder en mulig kamp om NM bronsen, en mulighet vi vurderte i tilfelle en av løpets helt opplagte medaljefavoritter kanskje ikke lyktes.

I et sololøp under Tyrvinglekene løp Targan på 9.01.79 og følte seg i klart bedre form før NM løpet, men "slike uhell kan oppstå under NM finaler" som en tapper Targan selv uttrykte det etter behandling på sjukestua under NM tribunen.

Vår mann ville nok uansett neppe ha fulgt Vebjørn Hovdejord som perset med 5,50 sekunder og løp inn til NM bronse på 8.48.16.

Ellers, et heidundrende hurra for naboklubb Skjalg og Zerei Kbrom Mezngi som tok sitt NM gull nr 5 på 10.000m, Elisabeth Slettum som tok sin NM medalje nr 55 og 56 på henholdsvis 400m hekk og 1000m stafett. Skjalg på sølvplass med 2.07.02 løp nær sekundet raskere enn den tidligere norske klubbrekord 2.08.00 satt av Sp.kl. Vidar i 2016 og som nå forbedret den til 2.06.12. Videre noterer vi ny årsbeste 20.91 og NM sølv til Mathias Hove Johansen.

Stor dag også for Sandnes med gull og bronse på 1500m mens det i stafettene ble 4.plass for både kvinner og menn for to unge lag som begge trolig mobiliserer voldsomt til neste års NM på hjemmebane.