top of page

Sentrumsløpet Haugesund: Strålende gj. ført av arrangør, løpere begeistret over festlig publikumsløype

Oppdatert: 21. apr.


I sol men i meget sterk vind løp Kiruhura Emmanuel Ntagunga, Sandnes IL inn til overlegen seier på 30.24 i den lettløpte nye 10km trasé gjennom Haugesund sentrum


Med permanent vindstyrke 11 m/sek og opp mot 20 i kastene kan vi trygt fastslå at minst 60 sek er realistisk å fratrekke dagens sluttider. Hvorfor skal vi forklare nedenfor.


RESULTATLISTE Nordlo Sentrumsløpet 2024


https://live.eqtiming.com/71038# (ELITEKLASSE 18 MENN OG 6 KVINNER)


"Emmanuel" først til runding rundt Byparken lengst nord i Haraldsgata, etter vel 1km følger klubbkollega Frew Zenebe Brkineh 20-25m bak.


Tre sterke 30min + løpere som alle havnet over minuttet bak sitt reelle nivå i motvinden. Frew med 30.25 i 2023 utgaven av Knarvikmila endte med 31.25 på 2.plass idag.Tedros Haile på 3.plass med 31.38 har i år levert sterke prestasjoner som indikerer tider langt ned på 30 - tallet. Bak Morten Gjendem som i fjor noterte 30.15 i Bergen City maraton endte i dag på 4. plass med 31.48.


I den idylliske Byparken lengst nord i Haraldsgta som løperne løp rundt 2 ganger, fulgte på plassene fra nr 5-11 følgende som fikk starte i eliteklassen (formodentlig elite annen idrett):

Fredrik Deilkås, Hamang AS, Thomas Mæland, Vormedal, Sander A. Deilkås, Team Dæhlie Sportswear, Arne Kalland-Olsen, Haugesund, Elias Landøy Rasmussen (14år) samt Kristoffer Nordhus begge fra HIL, og sensasjonsmann Tom Eirik Kristensen Håland, Grødem Runners


Gruppe fra nr 12-15 ved passering Byparken var startnr 6 Arvid Godtfredsen, Haugesund nr 12 i mål på 34.39, foran nr 23 Stian Vestbø, FK Haugesund på 13.plass med 35.28 mens nr 8 Nils Haktor Bua, Spirit måtte betale som fremste vindfanger og ble nr 14 med 35.46


Marie Kloster først rundt hjørnet i Byparken i kvinnenes eliteklasse etter ferdig første strekk i Haraldsgata. Marie avsluttet fjorårets løpssesong med 36.13 i Hytteplanmila og rapporterte etter årets Drammen 10k hvor hun løp på 36.43 at hun følte løpet var et stykke bak sitt reelle nivå.


I dag endte Maria med tiden 37.37 på 3.plass. Vi mener også denne tiden tilsier vårt estimat med 1 min fratrekk på tid i dagens løp er nær løpernes reelle løpsnivå per dato.


Vi kan dermed likegodt med en gang slå fast at "Gullstempel" løypa i Haugesund er rekord løype av en annen verden såfremt da vinden holder seg unna.


Grunnen til at løypa fremstår som rekordrask er at den i likhet med Hytteplanmila har lange rett frem strekk, minimalt med fartsdempende svinger. En løype for fremtiden. Vi tror løype konseptet og festivalby som Haugesund er kan se frem til tusener løpere i fremtiden.


Løpets første utgave talte rundt 620 påmeldte hvorav 582 startet/fullførte. Et nær 100 talls vakter og korrekt uniformerte trafikkregulerings betjenter holdt tilsynelatende bilistene på avstand i en by som ble totalt avstengt for biltrafikk to timer i sentrum mellom kl 12-14.


Alle formaliteter var innhentet og godkjent av løpets tilstedeværende forbundsdommer.


Slakt nedover bakke fra parken like før løperne svinger ned i paralellgata som tilslutt leder dem over festplassen Indre kai


Etter vending i sentrum syd følger et over 2km rett fremover strekk gjennom Haraldsgata og fortsatt er det Skjalgs Marie Kloster som tauer to Spirit jenter i den kraftige motvinden


Vi har forflyttet oss til indre kai ved passering ca. 7km ut i løpet. Spirits eminente maratoness Helena Hope som valgte en forsiktig åpning har sakte tatt innpå og er her i ferd med å sette inn et rykk.


Oppover fra indre kai med vinden i ryggen inn under Risøybroa trippet Helena Hope lett av sted mot en flott seier på hjemmebane i den historiske førsteutgaven av Sentrumsløpet.


FOTO: Grethe Nygaard, Haugesunds Avis


Nordlo Sentrumsløpet pangsuksess i fin vårsol, men i sterk motvind som mosjonister merket mindre til løpende tett i kø


501 Morten Vestvik en løperlegende en ex meget habil maratonløper, styreleder i HIL, stevneleder innendørs NM, seneste 10 år sentral treningsveileder for 100 talls mosjonister som tirsdager kl 1730 møtes på løpebanen i Haugesund Idrettspark


For noen år siden ble Vestvik meget hardt rammet av kreft men under Aktiv mot kreft fanen kjemper han sitt livs hardeste kamp og senest denne uka har han vært gjennom meget tøffe cellegiftskurer. Også hans støttende kone nr 265 Inger Johanne Klokset har i en årrekke vært en større bidragsyter inn mot mosjonsidretten som sentral i Karmøy Maratons hovedkomite


Det var en sterk opplevelse å se dem komme mot oss på indre kai lørdag


Helena Hope svinger ut av Haraldsgata og opp under målbuen på Rådhusplassen til tiden 37.10 en prestasjon som under andre vindforhold garantert ville gitt en tid solid under kvalik krav for NM start i Sandnes 29.juni (36.59)Å vinne et historisk løp i sin egen hjemby og som byens eneste vinner av Sentrumsløpet vil selvfølgelig byens største avis Haugesunds Avis forevige med intervju.


Vi sier gratulerer med dagen for en strålende planlegging og veldig bra gjennomført løp til initiativtaker og løpsleder Haakon Vaaga, Haugesund Triatlonklubb. Vi ser ham til venstre på bildet med løpets to beste Haugesundere Tedros Haile og Helena HopeEliteklasse kvinners 3 beste fra venstre Marie Kloster, Skjalg 37.37, Helena Hope, Spirit 37.10 og Linnéa Valhovd Hove, Spirit 37.31


Bærre lækkert !Eric Toogood kåret til årets trener i norsk friidrett etter å ha bygget opp Henrik Ingebrigtsen og Bjørnar Ustad Kristensen til internasjonale meritter. En helt annen trenertype men hans suksesser er uomtvistelig. Nå har Eric to spennende løpertyper på gang i Sandnes IL.


Utover sesongen 2023 kunne vi følge utviklingen til unge Tuva Alme, landets suverent beste 15 åring som i år 16 år gammel er i ferd med å bli en sensasjon på jentesiden i norsk friidrett


Samtidig med Sentrumsløpet tok Tuva Alme nok en NM tittel da hun friskt og freidig gikk i tet under NM terrengløp foran ett år eldre Wilma Bekkemoen Torbiørnsson fra Ullensaker Kisa som ref Kondis NM referat "faktisk har europas beste innendørstid på 1500 og 3000m for ungdom under 18 år"

  

Eric Toogoods nyeste prosjekt heter Kiruhura Emmanuel Ntagunga, en fyr vi først ble kjent med under Egersundmila første helgen i mars måned og som er i ferd med å vokse seg til en ny storløper i Sandnes IL's sterke løperstallDagens løp gjennom Haugesunds sentrumsgater indikerer en utøver som ila. årets sesong formodentlig vil løpe godt ned på 28 tallet. Å løpe 10km fullstendig alene fra start til mål på 30.24 under dagens rådende forhold er en enorm prestasjon.


Beste ikke-afrikanske løper HIL's Morten Gjendem løp på samme tid i fjor 10km gateløp på 30.15 under Bergen City maraton. Når "Emmanuel" slår ham med 1,24 min og Frew Brkineh med 30.25 i fjor ender 1,01 min bak forteller dette noe om hvilken ny utøver Eric Toogood er i ferd med å få frem.


Et sensasjonelt sterkt løp også av Elias Landøy Rasmussen fra Haugesund IL som ikke fyller 15 før i september måned og som med 32.49 allerde har bevist at han har nivå inne for å ta NM kvalik krav 31.59.99 dersom han melder seg på til 10.000m NM kvalik i Sandnes sent på kveldstid mandag 6.mai


Bjerkreims store løperprofil Monica Vassbø elsker å løpe gateløp og leverer også glimrende i Haugesund på 5.plass med meget solide 39.00Arrangørklubb Haugesund Triatlonklubbs beste løper iår ble Ann Kristin Mosbron på 5.plass med tiden 38.53. En tid helt opp mot det beste hun har levert i en lang karriere inkludert en 2.plass i Oslo maraton, 3.plass på NM maraton og norsk representasjonsutøver maraton alle som medlem i Spirit friidrett.


Bak følger blant hele 7 tilreisende fra Grødem Runners, Randaberg fremst # 374 Knut Sindre Nordgren klassevinner 40-44 med 36.23 og totalvinner i det store felt mosjonsløpere 91 Jan Otto Innvær med 36.16.Nils Haktor Bua, Spirits tempoløper på 11.etappe i Holmenkollstafetten. Han er eneste som har deltatt samtlige ganger klubben i 2014 for første gang stilte med herrelag. Mange på jr og veteranlagenes med hhv. en førsteplass og tre andreplasser i mål har utfordret hans 4.28 klubbrekord, men Nils Haktor står igjen med de 3 beste noteringer på den teknisk krevende 1530m lange etappen.


Han løper aller best med en stafettpinne i hånden og han er bankers på Spirits 1.lag også til årets stafett men 35.46 etter å ha trukket sitt felt foran i motvind løpet gjennom lar seg høre så absolutt. Tiden tilsvarer et reelt 10km nivå på rundt 34.40 per dato.


Ex Etioperne Frew Zenebe Brkineh (40) fra Sandnes IL og Urige Buta (45) fra HIL utveksler på etiopisk uten sjanse for andre å høre hva tema går i. Buta har representert Norge i en rekke internasjonale mesterskap etter at han fra 2011 ble norsk statsborger. Før han ble norsk løp han under nordisk rekord på maraton på 2.09 tallet og han har 11 NM gull på 5.000, 10.000 i terrengløp og halvmaraton.

Noe av det mest krevende med å være arrangør er å greie å holde seks fullblods rasehester samlet innen tid satt for premieutdeling. Nedjogg synes være viktigere enn å følge arrangør forsøk på stilig arrangementsgjennomføring.


Dermed ble premie overrekkelse til tre vinnere i kvinner elite det eneste arrangør rakk å få til før horden av mosjonsløpere strømmet mot mål på Rådhusplassen.


Vi ventet og ventet for å få med oss premiepall også for herrene men det varte for lenge og vi valgte dra for å istedet prioritere å være først ute med løpsrapportering
385 visninger

Comments


bottom of page