Siddisløpet: Zerei kun 12 sek bak egen løyperekord. Asgautsen sterkt comeback mot vårslapp rival Aarrestad og 17 årige Mia Bø vant elite klasse kvinner

Oppdatert: 29. apr.

Zerei Mezngi kan når som helst løpe Siddisløpets kuperte 8,1km på 22 minutter. Lørdag løp han for halv maskin på 23.35 og var 12 sek bak egen løyperekord

Da Zerei for 2,5 år siden satte sin norske rekord på 10km gateløp 27.39 holdt han gj.snittsfart 2.45.9/km. På dagens 8,1km holdt han snittfart 2.55.5. Mot sterk internasjonal motstand vil trolig Zerei løpe Siddisløpet på høyt 22min

For at så skal skje må arrangør Skjalg skaffe sponsorater opp mot en halv million slik at dette løpsvidunder man er så heldig å ha i sine rekker kan få utfordringen han fortjener hjemme i Stavanger.

Norges soleklart nestbeste langdistanseløper seneste fire år bak Jakob Ingebrigtsen er intet mindre en et unikum i norsk idrett med en perfeksjonisme i alt han foretar seg nærmest uten sidestykke innen norsk friidrett.

At kun noen få unge forguder hans markedsverdi (vi så ingen) er nesten ikke til å begripe, og kanskje nettopp derfor sliter den kommersielle bit av friidretten i region Stavanger.

Nettopp fordi det heller ikke for løpets opprinnelige flaggskip Ingrid Kristiansen ble mulig å skaffe de rette markedsflater - slik hun selv aller mest ønsket nemlig å konkurrere hjemme i Norge - slik valgte Ingrid å prioritere arrangører som kunne gi henne utfordrende motstand.

Men slik var situasjonen den gang, de største pengepremier ble borte, eliteløperne forsvant og etterhvert forsvant også interessen for løpet som i sin tid hadde over 3000 påmeldte.

Sentrumsløpet melder om rekordpåmelding med 13.000 påmeldte løpere, Bergen City maraton melder om 12.000 påmeldte, mener også at så vel Trondheim som Tromsø hadde over 7000 påmeldte i fjor, så vi som steller med løparrangement i vår region har en del å gå på

TILBAKE TIL LØPSRAPPORT (DE BESTE KVINNER OG MENN)

Mot oss mellom 1200-1300m etter start kommer Spirit og Skjalgs presumptivt beste løpere i årets Siddisløp. Lett trippende Daniel Abicht og Magnus Bøen Hope i front. Foran disse løp noen av de seneste års mest rutinerte løpere i løp rundt Stokkavannet samt en 17 åring fra Sandnes IL (bildet under)

Mest offensiv blant flere med hastverk Torstein Meling, fulgt av Thomas Asgautsen, Haakon Aalbu, Lars Erik Malde i grønn t-skjorte og flere års vinner av juleløpet Magnus Aarrestad. Aarrestad nettopp avsluttet en lang skisesong og med såkalt sesongpause antagelig ikke i sin beste form

Magnus Hope tester lavt mellom 1.6-2,4 i laktat på 3.20 fart på trening og følte det gikk lett som bare det på 3.22 fart opp til 5km passering. Men så skjer det noe nesten hver eneste gang han løper lengre enn 5km, noe i ventileringssystemet nekter ham å fortsette. Denne gang måte hans 1,5 minutt pitstop gjøres på Golfbanebakken før han etterhvert fikk puste mulighet tilbake og kunne jogge rolig inn til mål til en for ham elendig tid 29.51.

Richard Kverneland løp 12 dager tilbake i tid Boston Marathon en av de 6 store "majors" og kan vel neppe sies være fullt restituert for konkurranser. Men det gikk godt for Richard, med 28.36 ble han faktisk 4.beste Spirit og fikk en fin lett gjennomkjøring før toppfarten skrus på når han skal holde hele landets veteraner bak seg på en av etappene i HK stafetten

Er man fra Klepp kommune eller syd for Sandnes og nord for Bryne og man har Njåskogen å boltre seg i, kan det se ut som det trilles frem løpere på ypperste Europa format. Tuva Alme, Narve Gilje Nordås og Andreas Penne Nygård for å nevne noen.

Det er nesten som vi må tro at Andreas holder på med en annen idrett. 24.57 pallplass som beste ikke afrikansk født utøver.

Thomas Asgautsen er i ferd med å snuse på godformen, her inn til 4.plass med 26.47 og bak følger en løper som seneste tre år har plassert seg høyt i Siddisløpet

Håkon Aalbu nærmest Thomas Asgautsen i mål på 5.plass 4 sek bak på 26.51. Aalbu (34) løp Siddisløpet på 27.34 i fjor og 27.17 i 2022. Her foran Lars Erik Malde og Magnus Aarrestad.

Lørdag etter løpet ble kontakt etablert med Spirit. Mest sannsynlig ligger det an til ny duell med Thomas Asgautsen på Holmenkollstafettens lengste etappe i samme drakt samme lag

På juleferie hjemme i Stavanger har han vunnet Stokkavannet juleløp to eller tre ganger og helst fordi løpet går i desember da han er godt igang med skisesongen og såles i bra form.

Magnus Aarrestad inn til god tid 26.57 på 6. plass.

Christina Toogood har sikret pallplass i Siddisløpet nesten hvert år såfremt hun rekker å stille opp. Var nede på 29.15 i 2019, i fjor løp hun på 29.38 og i år ble det 30.01 på 2.plass. Oda A. Lundeby, Spirit løp for første gang og debuterte med 3.plass på 30.14.

Vi kommer tilbake til kvinneklassens beste men først noen bilderapporter rundt herreløpere foran i mål.

Tom Eirik Håland, Grødem Runners langt fremme fra start sammen med Albert Askeland fra Sandnes IL som med tiden 28.44 vant klasse gutter kl 13-14 år med nær 5 min margin til nr 2.

Tom Eirik Håland, Grødem Runners den egentlige vinner av yngre veteraners klasse 35-39 år men sammen med elite størrelser som Zerei Mezngi og tidl. vinner av Oslo Maraton Thomas Asgautsen nr 3 på klassens resultatliste med tiden 27.54.

En av Spirits absolutt bedre mellomdistanseløpere Ole-Martin Vedøy (43) debuterte 2021 på maraton i Stavanger og vant likegodt hele greia på høvelig bra tid 2.44.19. Lørdagens debut i Siddisløpet gikk også bra etter at han som 1.gangsløper valgte en konservativ åpningsfart, hvilket alle som kan løping vet virker.

Kun en av Europas ledende i veteranklasse 40-44 Andreas Penne Nygård var umulig å holde, men solid debut med 27.45 på 8.plass totalt og 2. plass i klasse 40-44.

Som nevnt i vår første rapport fra Siddisløpet Ole-Martin Vedøy fra Veavågen ser gjerne at mange Siddiser tar turen til Veavågen hvor et av Karmøys største mosjonsløp avvikles 1.mai under navnet Sabbaløpet. Et festlig asfalt gateløp omtrent samme lengde som Siddisløpet.

Ellers fra der ute i havgapets nabolag finner vi nok en Spirit nr 642 Ørjan Hviding fra Kvitsøy høyt oppe på resultatlista. 28.44 på 17.plass.

Frisk åpningsfart på GTI's Bjørn Ingvar Kydland med 29.00 på 23.plass og Marius Holgersen på 27 plass med 29.07. Nr 673 fra Sandnes IL har imidlertid skjønt hvordan løp legges opp og kom inn på staselig tid 28.20 og 11.plass

Bjørn Kåre Høie vant "amerikansk uttaking" om beste 1000m løper i Ålgårdstafetten torsdag knepent foran Håvard Andersen Bråthen, Emil Harestad og Ole-Martin Vedøy. Foreløpig har de tre førstnevnte fått tildelt den gjeve 1.etappen på Bislett på hhv menn veteran, 1.lag MS og 2. lag MS (menn senior). Endelig vurdering ikke ferdig idet vi også har et 1000m testløp på 2.44 å forholde oss til. Endelige lag publiseres sent tirsdag

Som fjerde beste Spirit på 11.plass i Siddisløpet har Bjørn Kåre Høie vist han er i fin utviking. Han løp Siddisløpet i fjor på 29.11, i år på 28.23 og han er best med piggsko på bena.

Så var vi fremme ved løpets to beste elite kvinner og på ansiktsmimikken er det ikke godt å si hvem som presser og hvem som har det greitt etter de første 12-1300m etter start? I mål skilte det nøyaktig 60 sekunder mellom vinner Mia Austevik Bø på førsteplass og Christina Toogood på andreplass.

Fredrik Trovatn Abrahamsen har deltatt flittig på flere lokale mosjonsløp i vår og i likhet med øvrige unge Spirit topp 20 i Siddisløpet er også han fordelt på Spirits 3.lag i HK stafetten, tre topp 20 har fått plass på veteranlaget vurdert som Spirits nest beste lag. 19.plass, tid 28.45.

Gledelig tilbake i konkurranse fem måneder etter fødsel for Kristin Vabø som overrasket ved å nesten holde følge med klubbkollega og NM deltaker Oda Lundeby. Med tiden 30.35 på 4.plass holdt hun et tempo tilsvarende 36.50 på 10km.

Tiden lover bra også for et mulig forsøk på å ta Sara Aarseths seige klubbrekord 6.38 på den meget kuperte 1910m lange 4.etappe lørdag i Holmenkollstafettens eliteklasse

I Siddisløpets Bank mesterskap kan det se ut som klar seier må tildeles "Den gule Banken" med glimrende 10.plass i kvinneklassen til start nr 3 Lene Nevland Sivertsen med supertiden 33.24. Med 3 tretall på startnummeret ble Sondre Haugvaldstad selvfølgelig nr 3 blant alle 24 ansatte som representerte "Den Gule Banken" bak suverene Fredrik Torsteinbø 30.52 og Vetle Lidsheim 33.02. Nikolai Strøm Nielsen best tid med 31.43 blant SR Bank 10 fullførende og med Christer Husvæg på 2.plass med 34.41

Kiruhura Emmanuel Ntagunga heter Sandnesløperen på 2.plass lørdag. Vi synes navnet blir krevende å både huske og skrive fremover, så vi har vel funnet å kalle ham med artistnavnet Emmanuel fremover. Tiden 24.05 meget solid

Zerei Kbrom Mezngi heter lørdagens vinner egentlig. Vi liker helst å omtale ham som Zerei. Så holder vi oss vel til at Bjørnar Ustad Kristensen er rekordholder med 23.29 fra tidligere løype trasé uten karbonsko med Ørjan Grønnevig på nest beste tid 23.32.

I den nye løypa som antagelig kan være rundt 40-50m lengre med sine to 90 graders svinger - mot tidligere rett fremover løypa (over det våte myrlende) - er det utvilsomt Zerei som har løyperekorden med 23.23 satt i 2023 (lett å huske). I år løp Zerei på 23.35

Overfor ekstraordinært blide jenter spanderer vi et ekstra bildet for nattbordet fordi vi lyktes med vårt forhåndstips om at Mia Bø (fyller 17 i år) ville vinne kvinner elite. Pengesjekker fra "Den Gule Banken" på hhv 3.000 til Mia og 1.000 til Oda Andersen Lundeby vil komme vel med i student økonomien