UTSOLGT Solnedgangen m/rekord deltakelse og rekordforhold i sannsynligvis landets raskeste 5km

Oppdatert: 14. jun. 2023

En rett fremover trasé langs Solastrandens sykkelsti - unik mulighet for tidenes raskeste 5km

SOLNEDGANGEN avvikles onsdag 14.juni - kl 2130 m/premieutdeling like før solnedgang

Da 40 år gamle Andreas Penne Nygård 15.juni i fjor i vindstille løp inn til ny løyperekord med 14.46 i den kontrollmålte løypa, holdt han en gjennomsnittstempo på 2.57.2 pr kilometer.

Nesten like sent på kvelden 52 dager senere løp han 3000m under Norgeslekene, Jessheim på 8.35.11, som gir et kilometersnitt på 2.51.7.

Penne Nygård løp ikke 5000m på bane i 22-sesongen men kvinneklassens vinner Kristin Vabø løp 5000m på 17.10.33 mens hun på Solnedgangen fikk notert foreløpig løyperekord kvinner med tiden 16.56

Bak fulgte ytterligere fire løpere på strålende tider

2) Einar Kalland-Olsen, Gjesdal 15.28

3) Martin Schei, Stord IL 15.34

4) Håvard Andersen Bråthen, Spirit 15.52

5) Bjøro Nevland, Gjesdal 15.53

Med et løp som avvikles kun 20 timer før forøvelsene i Bislett Games har ikke kretsens bedre mellomdistanseløpere anledning å delta, men også for kretsens nestbeste kvinner ble løpet i fjor en opptur med følgende tider for løpets tre beste

1) Kristin Vabø, Spirit 16.56

2) Ida Tjørsvaag, Skjalg 17.59

3) Sara Aarseth, Spirit 18.33

Ellers ble det i 2018 oppsatt vandrepokal for Solnedgangen, en pokal som må vinnes tre ganger for å beholdes til odel og eie. Blant årets påmeldte har Christina Toogood mulighet å få med seg vandrepokalen med to napp i pokalen før årets løp, men det må løpes først

2021 løpet ble avlyst dels som følge av Covid etter at deltakelse falt dramatisk i 2020. I neste oppstart år 2022 fikk løpet fortsatt lav deltakelse med 128 fullførende før årets deltakelse har tatt fullstendig av siste dager før løpsstart og etter at et begrenset antall medaljer ble bestillt

Som Spirits lavkost arrangement er marginene små og vi opplever en reell risiko for at løpets første 20-30 til mål, eller de 20-30 med høyest startnummer må nøye seg med å få medalje ettersendt etter at tilleggsbestilling er foretatt.

Det er pt. en sjelden lav vindaktivitet langs Solastranden og når standard vind langs kysten gjennomgående stjeler 10-15 sek pr kilometer sammenlignet stille vær løp på andre kanter av landet / utlandet, er morgendagens løp en unik mulighet for å få ut sitt maks potensiale

Med start kl 2130 skal man ikke se bort fra vind tilnærmet lik null også ved årets løp...

Så er det feil at tid oppnådd på 5km gateløp gjelder som kvalik krav for NM deltakelse. Krav via gateløp er vedtatt nylig men foreløpig ikke tatt inn i NM reglementet.

For kvinner er det faktisk skjerpede krav ved at man må ha oppnådd 39.59.99 på 10.000m for å delta og det er nå satt tidskrav også på 3000m hinder og kappgang.

Friidrett.no har nylig lagt ut følgende melding:

Dette har lite med Solnedgangen å gjøre, men ting tyder på at det bør settes opp et lokalt NM kvalik stevne på sen kveldstid (for å unngå vind) med i det minste 5000m samt kanskje også en 800 og 1500. Selv om mulighetene absolutt lå til rette for utvidet mellomdistanse tilbud i sist helgs KM, virker det merkelig at ikke et eneste banetilbud foreligger innen krets før ferie og høstsesongen? (Denne kommentar basert på ISONENS håpløse søketilbud)