Stavanger Marathon del 2 rapport

Oppdatert: 11. des. 2023

Fartsholder til 1.40 halvmaraton Per Sigurd Bethuelsen holder sin tropp fint samlet idet man er vel halveis og tar en kort svipp innom Sola kommune etter å løpt den vakre 1,6 km lange parsellen langs Hafrsfjord

Mange foretrekker tryggheten å følge en fartsholder men er man kjærestepar ja til og med gift med hverandre er også dette en trygghet.

Jone Nordbø Pettersen i rød t-skjorte er av type unge lovende som nyter å løpe med musikk på ørene og gir vel blanke i hva vi litt eldre syns om forholdet nyte musikk eller omgivelsene rundt mens man løper. Det viktigste er å ha det gøy mens man løper. Jone fullførte med stil - tror vi på 2.05.27

Vi forflytter oss tilbake til start helmaraton hvor vi kastet oss over gruppen som fullførte på mellom fire og fem timer

Såvel helmaraton som halvmaraton traséen løpes først 1 runde rundt Mosvannets grussti før vakter etter få hundre meter på runde nr 2 geleider løperne over mot 1.drikkestasjon

Tre løpere holdt følge med løpets veileder på sykkel etter vel 6km. GTI's Miklos Øri fremst, tidligere vinner Thomas Asgautsen holdt her følge mens han ble rapportert å ligge mellom 1,5 og 2 min bak underveis

Karoline Lien la siste langtur til Stavanger maraton før sitt store mål København halvmaraton skal gjennomføres 22 dager fremover i tid.

Mye artig å registrere underveis. Her er det fartsholder Kalle Mæland Nilsen som teller opp at han fortsatt har hele gruppa med seg

Alle vel belåtne så er det bare å krumme nakken og komme seg foran igjen. Kalle tar jobben som fartsholder alvorlig, vi var heldig og greidde å fange opp tidenes fartsholder i øyeblikk også hvor han ikke smiler....

Det er til å skjønne at kandidater står i kø om å få være blant de utvalgte fartsholdere

Jammen, selveste John Hauge, mannen som hver fredag morgen har klar en ny løp episode av podcast lavterskel.no. Han heier på alle. Han bidrar så fantastisk til regionens økende løp interesse. Takk for at du er til John.

To levende legender i stevnemøte ved Mosvannet. Til venstre Dan Olav Tjessem Meling som litt langt uti der faktisk er litt i slekt med vår kommende dronning Mette Marit men som mest er kjent for å være arkitekten bak at dagens løypetrasé skulle legges hvor den idag ligger.

Med over 30 års fartstid i GTI er nok Dan Olav den av de frivillige med desidert mest timer gratis dugnad som mangeårig løypesjef. Så intens løypesjef mhp på arbeidstid uka før løpet som bare løypesjefer kan være

Hans Petter Severeide en sjeldenhet av en maraton entusiast. Som medlem av 100 klubben Norway ble Stavanger Marathon hans fullførte maraton nr 140.

Hans Petter i fin form etter fullført løp og har mye på hjertet å fortelle...

...at maratonsporten har gitt ham uttallige reiser utenlands og at dersom man tar livet med ro, er det mulig å få gjennomført 3 maratonløp ila. 5 dager slik han her forteller om som sine neste løp nå til uka

Renate Galleberg (42) med en av Stavanger Marathons absolutt største prestasjoner under årets løp. Med tiden 2.52.32 suser hun inn på 7.plass på Norgesstatistikken. Ser vi samlet på alle tre løps vinnere er det Gallebergs 7.plass og Line Rivedals 9.plass på Norgesstatistikks halvmaraton som vi rangerer som beste prestasjon lørdag. Når vi legger til et mulig fradrag på 5 min for sluttider maraton er nok Gallebergs prestasjon å anse som et løp i den ypperste Norgestoppen

Å legge seg noen sekunder bak 1.40 gjennomsnittsfart i oppoverbakkene til passering 1km skiltet (i bildets høyre kant) vil være relativt avgjørende for hvor mange som greier å henge med utover halvmaratonløpet

Duro Borbelj fra Viking Running Team Serbia inn til 1.plass på helmaraton med 2.36.57.

2018 vinner og løyperekordholder Thomas Asgautsen (2.34.28) løper inn til 2.plass på 2.37.27 og var kun 30 sek bak årets vinner etter å ha ligget nær 2 min bak underveis.

I alle distanseløp fra 800m til maraton er det bare unntaksvis at løpere først ut fra start ender opp som løpsvinnere. GTIs Miklos Øri opprinnelig fra Ungarn med 2.32.41 fra SevillaMaraton i februar var løpets forhåndsfavoritt og gikk naturlig opp i tet oppover Olavskleivå.

Hans tid på 3.plass 2.37.48 er å anta som en like god prestasjon som hans Sevilla løp

Tommelen opp for 75 år gamle Hans Magnar Lien med flittig fremmøte på Spirits Vannassen treninger på mandager kl 1715 og som greidde sitt store mål om å greie å løpe halvmaraton under 2 timer.

Med tiden 1.57.59 er han ikke bare vinner i klasse 75-79år men med 5.plass på årets norske veteranstatistikk er han med et lite forbehold trolig den løper med nesthøyeste plassering på Kondis statistikkene blant samtlige deltakere i årets Stavanger Maraton. Årets vinner av dameklassens maraton Renate Galleberg inntar 2.plass på veteranstatistikkens klasse 40-44.

Kondis har definert tiden 2.30 for å få oppdatering i hvert års veteranstatistikker og Lien har da lagt seg til på en 5.plass blant foreløpig 17 innafor krav for statistikk opplisting

Varegg løper Tage Augustson i knapp ledelse på halvmaraton 6,8km ut i løpet

7km merket passeres ved Clarion hotel. Augustson fremst foran Martin Schei og Alexander Skurve.

Bak de tre fremste til passering 7km fulgte fjorårsvinner helmaraton Gaute Byberg og Pavel Laputjov på 5.plass. På 6.plass fulgte fra Velledalen IL i Laksevåg Espen Sæther mens Spirits Sjur Ferkingstad og Haakon Vaaga (på bildet) begge fra Haugesund til passering nr 7 og 8.

Espen Sæther i midten endte på 6.plass i mål med 1.14.07, Haakon Vaaga fra Haugesund Triatlonklubb nr 7 med 1.14.57 mens Sjur Ferkingstad endte på 9.plass med 1.15.30

Og her premievinnerne. 1.plass Tage Augustson, Varegg 1.08.37, 2.plass Martin Schei, Stord 1.11.42 og 3.plass til Alexander Skurve, GTI 1.11.54

Lina Rivedal i relativt klar ledelse og har her nettopp passert 11,1km merket på 40.06.

Maria Wiig til passering 11,1km på 40.43 og er 37 sek bak ledende Lina Rivedal. De siste 10 km til mål løp imidlertid Maria fortest med 36.56 mot Rivedals 37.10.

Det ble en innbringende helg for løperparet Lina Rivedal / Tage Augustson. Begge fikk 6.000 i seierspremie, for Rivedal fulgte i tillegg kr 4.000 for løyperekord

Hun startet med å dra på Spirit trening rundt Vannassen for rundt ett år siden. I januar løp hun Hoka Solastranden halvmaraton på 1.33.18 og ble oppmuntret av å ha vunnet klasse 45-49år.

I februar tok hun turen til den rekordraske halvmaratonløypa i Barcelona og rykket høyt opp på Norgesstatistikken med 1.32.41

Det var en særdeles fornøyd Silje Gundersen vi påtraff lørdag etter nok en stor prestasjon. I en trasé som danskene som foretok internasjonal sertifisering definerte som kanskje vel så tungløpt som 3-sjøersløpet - løp hun på 1.31.18.

Hun inntar en 6.plass på foreløpig norsk veteranstatistikk og stor var jubelen på Vannassen treningen mandag da klubbkollega Silje Torsvik kunne invitere henne med til verdens kanskje raskeste halvmaraton i København om snaue 3 uker.

Dermed stiller Spirit i København sammen med et 60-70 talls løpere fra GTI samt med tre av sine sterkere langdistanseløpere Silje Torsvik, Karoline Lien og Silje Gundersen - alle tre også blant krumtappene på neste års elitelag i Holmenkollstafetten.

Gruppe 1.30 på halvmaraton passerer startparsellen for 3-sjøersløpet, og om litt skal vi ta for oss også 5km

Frew Zenebe Brkineh dokumenterte gryende god høstform ved å løpe inn til ny løyperekord på 5km med 14.31.

Med 14.18.89 på 5000m under årets friidretts NM på Jessheim fikk HILs Morten Gjendem sitt store gjennombrudd 31 år gammel. Med 14.45 lørdag ble han slått med 14 sek av Sandnes løper Frew.

Sportsklubben Vidars Erlend Gjerdevik Sørtveit på 3.plass med 15.37 var 9 sek foran Alf Ante Idland Tornensis fra Gjesdal friidrett på 4.plass

Ragnar Stølsmark 38 fra GTI holder formen bemerkelsesverdig bra med 15.57 og 5.plass på 5km lørdag. Godt løp også av Undheims Heine Fjellhaug på 6.plass med 16.19

Anne Årrestad, Vidar 16.58, i midten vinner Kristine Lande Dommersnes, HIL 16.41 og Marie Kloster, Skjalg på 3.plass med 17.32

Elliot Aano er 10 år gammel og løp 5km på 18.53. Gir en gjennomsnittsfart på 3.47 pr km