Stavanger Maraton - landets vakreste, gode opplevelser fra start til mål

Oppdatert: 23. aug. 2019

Parsellene rundt Mosvannet (bildet), Stokkavannet og Hålandsvannet utgjør maratonløypas første 21km. Arrangør GTI er flink å fremskaffe flust av humørfylte fartsholdere. Løping er gøy

Johannes Økland til høyre på bildet fra WFL World Run 2017 er løpslederen med fin kontroll over alle detaljer i arrangør GTI sine løp i Stavanger

Start og mål på Domkirkeplassen. Hjertet i byen med Domkirken, Byparken, Breiavannet og Kongsgård skole. Og like ved "Gamle Stavanger" den hvite trehusbyen som er obligatorisk for cruise turister og tilreisende løpere

I likhet med Mosvannet har parsellen rundt Stokkavannet (bildet) rikt fugleliv og varierte fine grøntområder med biler og stress på kilometers avstand. Det er inspirerende å være en del av omgivelser som dette enten man velger gå tur, jogger eller løper

Thomas Asgautsen tok i fjorårets 42km sjansen på å følge en dansk løper samt rutinerte Jarle Risa med flere løp mellom 2.25-2.28 seneste år utenlands, dvs mye raskere enn Thomas sin personbeste i Stavanger 2.43.49 (2.plass 2017). Bildet fra Mosvannet helt tidlig i løpet

Sannsynligvis ikke tilfeldig at Thomas få uker etter løp fra Andreas Grøgaard i samløp under NM Maraton i Oslo og tok NM bronse. Stavanger Maraton vunnet med 4,32 min. margin

Sjefen på Løplabbet i Stavanger med flere NM medaljer på bane sa da han flyttet fra Bergen til Stavanger at Sentrumsløpet i Stavanger var det kjekkeste gateløpet han hadde løpt.

Tidligere 10km trasé som før nye Stavanger Konserthus stod ferdig også hadde en sløyfe ut til Bjergsted via Strandkaien, er idag gjort om til en publikumsvennlig og meget lettløpt 5 km

Ørjan Grønnevig satte i juli 2018 norsk 5km årsbeste da han i Nesbyen løp "Norges raskeste 5km" på 14.44. På hjemmebane løp han samme kontrollmålte 5km til ny norsk årsbeste igjen med 14.34, tilsynelatende helt uberørt etter målpassering.

Samtidig med Stavanger Maraton ikke uvanlig at det arrangeres seilregatta inn mot Vågen. Hele sommeren yrende liv i Vågen og utelivsbyen Stavanger. Bildet viser alle 3 pallvinnere på 5km i kvinneklassen, alle mer eller mindre skjult.

Silje Torsvik skimtes nedenfor fotograf Inge Akerjordet på skuddhold mot 5km løpsvinner Christina Toogood. Bak løper i blått gjenkjennes høyrefoten til 2.plass vinner Sara Aarseth

Etter luftig passering over sannsynligvis landets mest påkostede sykkel rundkjøring (143 mill) og messeområdet på Tjensvoll passeres landemerket "Sverd i fjell" samt strandpromenaden langs Hafrsfjord. Helt i venstre kant ses nederst på bildet halvmaraton løytpas 10km merke

Arrangør klubb GTI (i blått) og Spirit (i oransje) er de to lokale løpeklubber med flest antall deltakere i Stavanger Maraton. Shezad Inayat en av mange glaløpere i fjor også påmeldt i år.

Foreløpig har vi oversikt over rundt 40 Spirit løpere som velger ett av de 3 tilbudene. Sosialt i byen etter fullført løp har vært tradisjon hvert år siden oppstart i 2013.

Sara Aarseth (bildet) fikk oransje trøye i julepresang av pappa Gunnar, men ett år gikk før hun våget å stille på trening. Hennes debut løp - vel 1.50 tallet på halvmaraton....

Det tok ikke lang tid før hun ble en av Stavanger Maratons profiler

I 2016 løp Sara sist høsts bestetid halvmaraton ned med vel 15 minutter til 1.34.51. En 6.plass ok men fremgang inspirerte og så i 2017 året etter 1.25.07 og 2.plass. Bildet viser Sara løpe i mål som vinner av halvmaraton 2018 med 4 minutters margin, tid 1.20.44

Stavanger Friidrettsklubb (Spirit) med pallplass i Stavanger Maraton hvert år siden etablering

2013:

Maria Wiig 1.26.24 (1.plass halvmaraton)

Ann Kristin Mosbron 3.19.59 (2.plass maraton)

Håvard Lalit Øglænd 33.38 (3.plass 10km)

2014:

Elise Selvikvåg Molvig 1.19.16 (1.plass halvmaraton)

Ann Kristin Mosbron 38.27 (2.plass 10km)

2015:

Elise Selvikvåg Molvig 1.17.34 (1.plass halvmaraton)

Håvard Austevoll 32.22 (1.plass 10km)

Ann Kristin Mosbron 38.42 (1.plass 10km)

2016:

Paul Nagle 2.42.39 (1.plass helmaraton)

2017:

Thomas Asgautsen 2.43.49 (2.plass helmaraton)

Sara Aarseth 1.25.07 (2.plass halvmaraton)

Sara Mauland 3.30.26 (3.plass helmaraton)

Simon Løvås 34.33 (3.plass 10km)

2018:

Julie Aspesletten 3.08.39 (1.plass helmaraton)

Thomas Asgautsen 2.34.28 (1.plass helmaraton)

Sara Aarseth 1.20.44 (1.plass halvmaraton)

Ørjan Grønnevig 14.34 (1.plass 5km, norsk årsbeste)

Sara Aarseth 17.50 (2.plass 5km)

Julie Aspesletten har passert Spirits heiagjeng i Byparken og vinner Stavanger Maraton 2018.

Sist helg løp Julie fra bl.a. Marthe Katrine Myhre i 4x5km gateløp og motbakkeløp og Spirit nyhetsredaksjon kåret henne da til Mjøsbyenes løperdronning.

Sara og Julie uka etter at Sara tok 4.plass på 5000 og 10.000 i NM, kanskje vel så kjekt i byen med mye kjentfolk, bare gleden...