Strålende tilbakemeldinger til arrangør GTI da 1039 løpere fullførte Stavanger Marathon på tid

Oppdatert: 30. aug. 2022

Tilbakemeldinger fra løpere og fotografer ute i Stavanger Marathon løypene lørdag forteller om ikke litt vind, men faktisk veldig mye motvind. Dermed vil vår rapport først ta fatt i vinden

Vel fremme ved Byparken synes forholdene være helt ypperlige

Kristin Vabø og Richard Kverneland med overbevisende testløp før København halvmaraton om 3 uker. Nordavinden ble imidlertid for tøff for å snuse på løyperekordene.

Kondis.no har Stavanger Marathon som toppsak mandag morgen

Thomas Asgautsen kjempet godt i motvinden og med 1.11.56 ble han beste norske løper på 2.plass. Thomas løp i 2020 Egersund halvmaraton på 1.08.05 og kan skilte med 1.plass i tre av landets maratonklassikere Oslo, Bergen og Stavanger

Klubbkollega i Spirit Marius Skeide Ruth løp i 2019 Oslo Maraton på 1.07.31 og løp senere samme høst Chicago Maraton på 2.22.33. Lørdag måtte Marius opp på 1.12.55, noe som til fulle forteller at vinden har spilt inn

Thomas Asgautsen løyperekordholder på Stavanger Marathons 42km med 2.34.28, en rekord som har overlevet alle angrep inkl Frew Zenebe Brkinehs løp da han i 2019 tok NM gull.

Halvmaraton vinner polske Andrzej Rogiewicz løp Lods Maraton på 2.20.01 den 24.april i år. Marsjfart 3.13 rundt Mosvannet, 3.06 med vind i ryggen langs Hafrsfjord terasse, mens hans siste 5km i nordavinden langs Gandsfjorden gikk på 3.48.

Dersom vi sier at dette er en meget habil maratonløper med god evne til å holde jevn flytfart så ser man en differanse mellom fart rundt Mosvannet 3.13 og møte med nordavinden på 35 sek mertid pr km

Marius Vedvik med 13.57 på bane i år og langt bedre tider fra tidligere sesonger, brukte 1,19 i mertid på sin 5km i Stavanger lørdag

Fjorårsvinner Ole Mikal Tørsdal løp i år på 16.28, som er 1.08 bak årsbeste på 5km

5km vinner i dameklassen Kristine Lande Dommersnes løp på 17.20 som er 59 sek svakere enn årsbeste på 5000m bane iår.

Christina Toogood nr 2 i dameklassens 5km løp på 18.12 som er 1.26 svakere enn hun løp på samme distanse under Hoka Solastranden under ideelle forhold den 19.mars i år

15-20 sek mertid pr km er nok et realistisk bilde av hva nordavinden kostet løperne. Vi vil tro at 1,5 min for de sprekeste og 2,5-3 min for løpere med lavere marsjfart er hva som skyldes vind alene om vi ser på halvmaraton og enda noe mer for maraton

Årets norske veteranstatistikk kl 55-59 år toppes av Finn Dag Hovem med 1.15.14 oppnådd i Berlin. På 2.plass Torstein Svendsen 1.18.40 oppnådd i Tampere.

Bjørn Ivar Svendsen 1.21.24 og løper i klasse 55-59 år. Hvor mange km av halvmaraton løypa som gikk i motvind vet vi sannelig ikke. Men ikke usannsynlig bekreftet løpet at han kan stile mot en 2.plass på Norgesstatistikkens klasse 55-59 når han om 3 uker løper København halv.

En av regionens mest treningsvillige og fartsstødige solide veteranløpere er Frode Tjelta fra Sandnes IL. 19.mars i år løp han Hoka Solastranden halvmaraton på 1.13.00. Lørdag 1.15.41. Differanse 2.41 hvorav noe skyldes forskjell i løypeprofil, men heller ikke traseen rundt Sola er i nærheten av flate traséer som i Berlin og København

Adele N. Henriksen løp København halvmaraton i fjor på helt ypperlige 1.14.18 og la seg til i tet de første 5-6km etter en fornuftig åpningsfart på 3.49 oppover mot Mosvannets 2 runder. Like bak fulgte Kristin Vabø med Maria Wiig på 3.plass.

I medvinden langs Hafrsfjord velger så Maria Wiig etter 9km å sette opp et kjemperykk i tempo ned mot 3.30. Det holdt ikke helt inn for Maria men forholdene tatt i betraktning et storfint løp med pers tilsvarende 5 min forbedring av tidligere bestetid halvmaraton

Kristin Vabø trekker på Richard Kverneland opp mot passering 12km. Treningskollegaer fra klubbens fellestrening god match også under løp

Frisk åpning av Christopher Wiggen ble for frisk. Åpningsfart på 3.32 opp Olavskleiva med over 30m stigning opp til Mosvannet blir for drøyt og på 5km strekket fra Hafrsfjord til Hinna og Mariero i dels medvind dels motvind måtte han opp i en snittfart på 4.01/km.

Ved 25,2 km hadde Wiggen en ledelse på 2,50min til løpsvinner Gaute Byberg som på sin side løp som en maskin uavhengig bakker, motvind og andre utfordringer. Med utrolige kun 1 sek avvik løpet gjennom fra start til mål, kunne Byberg ta imot seierspremien kr 6.000

Vi synes dette bildet illustrerer godt hvordan løperne slåss i motvinden langs Gandsfjorden. Og løpsmaskinen Eirik Dalva Skaale med 1.13.56 fra Egersund i 2020 og 1.14.49 fra Sola halv i 2021 skal slettes ikke ende opp med 1.18.01.

På 6.plass halvmaraton Sjur Ferkingstad med 1.15.40 og 3.beste Spirit utøver bak Thomas Asgautsen (2.plass) og Marius Skeide Ruth (4.plass)

4 løpere som seneste år har løpt hhv 5000 og 10.000m i NM skilte seg klart ut i halvmaraton for kvinner, alle fire med sluttider på 1.19 eller bedre overført til et løp under normale forhold

Bak mesterskapsløperne fulgte Ella Gardner Øxnevad 1.29.41, Elisabeth Knudsen 1.31.06 og på oppløftende 3.plass nestbeste Spirit løper Helena Hope med 1.31.57.