top of page

Thomas Asgautsen og Maria Wiig m/sterke løp i Orremila - Veteran NM m/rekord deltakelse

Oppdatert: 12. mar. 2019


Julie Bøtun og Kirsti Skåtøy Johnsen blant 21 utøvere fra Rogalandsklubbene i veteran NM //


Spirits utsendte med rapport fra indre bane i Hvam ILs prektige nye spesialhall friidrett på Nes, Romerike. Nær 40% flere veteraner enn i fjor, oppslutning om friidrett stadig økende


RESULTATER VETERAN NM 2019:

Det rapporteres om vind tidvis opp mot 14 m/sek da tradisjonsrikke Orremila ble avviklet. Maria Wiig 38.36 i flere år ubeseiret i kvinneklassen, Thomas Asgautsen beste herreløper med 32.37 foran forrige helgs halvmaraton vinner i Egersund - Skjalgløper Simen Bergseth.

Bildet viser vinnere fra 5 og 10km


Ketil Helgevold, Skjalg blant veteran NMs sterkeste utøvere innen løpsøvelsene. Tidligere i vinter satte han norsk klasserekord på 800m med 2.09.50. Ketil løper i klasse 50-54!! NM gull på 800 etter et sololøp fra start til mål tid 2.12.51. På 3000m nytt NM gull på 10.29 tallet.


Det er fra superveteran klassene 45-49 år og oppover at mesterskapene samler oppslutning som bidrar til jevn kamp om mesterskapsmedaljene.


FOTO: Svein Hagen, Stavanger Aftenblad



Solastranden halvmaraton avviklet siden 2006 i januar vil neste år arrangeres lørdag 11.januar og har aldri vært avlyst. Også rekordraske Egersund halvmaraton tidlig i mars har etter det vi husker aldri vært avlyst.


Et apropos til at årets utgave av rekordraske Haag halvmaraton - hvor mange norske løpere reiser for å løpe fort - i helgen ble avlyst pga ekstreme værforhold



/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


VETERAN NM 2019 INNENDØRS - Nes på Romerike 9-10.MARS


ARRANGØR: Ull/Kisa IL Friidrett, Raumnes & Årnes IL og Hvam IL


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


"Jeg var i ganske bra form for noen år siden, men nå er jeg blitt treg" sa Andor Sandsmark til Spirit posten - nettside friidrett som også omtaler andre enn egne utøvere....


Andor Sandsmark en stillefarende kar som fra tidlig 90 tall da GTI ble etablert har konkurrert på mellomdistanse og flittig deltaker i såvel norske som internasjonale mesterskap. Når han i år løper i klasse 85-89år er han dermed også en av de mestvinnende veteraner fra Rogaland som deltok. Lørdag på 1500 og 200, søndag på 800 hvor tiden ble 4.11.20


Når man konkurrerer i de yngre veteranklasser er man gjerne fortsatt i en etableringsfase m/ unger til trening / andre fritidsaktiviteter, skole etc. noe som gjør det vanskelig å finne tid til nødvendig trening forut for mesterskap


Finish 60m MV 40-44. Sandnesløper Øystein Paulsen klokker sterke 7.80 men som bilde viser, det er ikke bare i Rogaland at nivået på sprint er høyt uansett årsklasse. Paulsen tok NM sølv


Torleiv Hølland ledet klart på oppløpet på 200m finale heat klasse 50-54. Men så krampaktig, kantede idet syra slår inn. 1,5m før mål kunne nærmeste konkurrent (# 58 fra søndagens 60m) såvidt det var kaste seg foran til NM gull. Men, her den herlige revansj, gull på 60m, formel-1 distansen...


Og så rusler man tilbake, tjuvstart? å nei, tror ikke det, jeg er definitivt best...osv.


Med Trond Lindanger og Jens Storhaug fraværende, Sandnes ILs to beste veteransprintere på herresiden - Torleiv Hølland og Øystein Paulsen, værsågod.


God spenst leder til bra hurtighet. Stilrent de kritiske første 8-10m før man er i flytsone sprint - Johan Løland, en av GTI Friidretts 9 påmeldte NM deltakere


5 påmeldt til 60m MV 60-64. Dette er vinneren Johan Andreas Løland, GTI. Tid 8.69. Stig på 2.plass 8.70.


Driver man på i maraton & halvmaraton bransjen rekker en gjennomsnitts ivrig løper gjerne 7-8 konkurranser i løpet av en sesong. Johan Løland forøvrig også en dyktig forbundsstarter, var påmeldt i hele 7 øvelser i helgens 2 dagers i veteran NM



Det gråhårede Nils Kristian Wiig ikke vet om reglement mv. i friidretten, er ikke verdt å vite. I gulgrønt representant for arrangør Ullensaker Kisa, en driftig klubb som alltid har hatt tilhold på Jessheim og som nå slipper å kjøre til Oslo for å trene på bane i vinterhalvåret


Vites ikke hva det vitses om, men husker en munter passiar mellom kvinner og menn like før start på 800m


Litt usikker men vi tror muligens samtlige i kvinnenes 800m felt tok NM gull. Så har vi det noe eiendommelige at når Spirit etablerer nye mosjonsløp hvor tilbudet er en lang og en kortere distanse, så skjer følgende:


Den korteste distanse har i særklasse flest nybegynnere påmeldt enda til arrangements navn er halvmaraton. Og vi ser en tendens at snart er 3 av 4 påmeldte er kvinner. Det er menn som ønsker å bli målt. Å løpe for en god opplevelse, det er damene det.


Så har innendørsstevner lokalt hatt et flott oppsving gjennom Coop Jærcup. Breddeklubber for voksne og da spesielt GTI men også Spirit synes rekruttere dem med løping eller friidrett i sitt hjerte til også bane friidrett. Så da var ikke friidrett kun for barn / unge likevel? Man kan spørre er det egentlig så om å gjøre å komme høyt opp på en resultatliste?


La oss bare bli med heller, ikke sant vel?



Kirsti Skåtøy Johnsen deltok i veteran NM innendørs også i fjor da mesterskapet talte 155 deltakere mot årets 216.



Julie Bøtun har 3 brødre, alle meget habile løpere, hvorav noen med NM deltakelse. Men nå er det Julie som kan smile bredest. Hun fikk med seg en gull og en sølv fra helgens NM, det blir helt naturlig å spørre: Hvor mange NM medaljer er det dere har?



Egersund IK Friidrett stilte med 3 deltakere i årets veteran NM. Gjennom nær 3 generasjoner har 100 års jubilanten EIK hatt en eminent hekkeløper i Torbjørn Mong som nå konkurrerer i klasse 75-79år. Kule, 60m og 60m hekk ble Mongs øvelser i år.


Egersund er geografisk så langt unna region Stavanger at når "Jentebølgen" som eksempel avvikles på Kvadrat noen timer hvert år i juni måned - når funksjonærer er ønskelig å hjelpe til - så er Egersund blant de første til å melde - så klart vi stiller


Kanskje, skulle også vi nordfra & derfra mobilisere like bra når driftige EIK friidrett ved flere anledninger skal markere klubbens 100 års jubileum?



Mange frivillige kreves når et norsk friidrettsmesterskap i tillegg til tidsbruk planmøter skal ydes service fra tidlig morgen til langt på kveld - en hel helg. Mot slutten av 2.dags øvelser ses stående Thomas Roth, EM finale 800m utendørs og som alltid løper fortest med norske trenere. Ikke engang Ingebrigtsens gis garanti for å slå Thomas på en 800m. 1.45 er hakket for tøft, men 1.46 og 1.47 noteringer kommer på løpende bånd.


For bror Andreas (sittende) er det tilbud om pacemaker jobb i nesten hvert eneste Diamond League Bislett Games stevne. Pacemaker for Thomas eller for andre løpere/distanser.


Brødrene Roth er ellers de norske mellomdistanseløpere som lengst greier å følge det kjente polske systemet for dynamisk drill & bevegelsestrening. Mens polske trenere kjører drilløkter på mellom 60-75 minutter minst en gang i uka, faller norske løpere helt gjennom etter bare 10-15 minutter med variert drill. Kan hende er det ingen tilfeldighet at tilnærmet sprint drill er overførbart til langsprint distansen 800m. Kan hende er dette grunnen til at det ikke finnes mesterskapsfinaler uten at en polsk herreløper er i feltet. Kan hende er det en grunn for at samme polske løpere nesten aldri er skadet, nesten aldri er syk.


Uttallige NM starter har det også blitt for GTI veteran Bjarne Skumsnes i MV 65-69år. Bjarne holder seg unna samtlige tekniske øvelser, til årets veteran NM påmeldt til 60, 200, 800, 1500 og 3000.



3000m menn yngre veteraner.


Nest fremst på bildet Stords Kim Berland Laitinen som seneste tid har blitt en flittig deltaker også på bane. I yngste veteranklasse 35-39år gull på 1500m med 4.44.68, på 3000m søndag nytt NM gull 9.57.59.


Kristian Nedregård bak løper for Spjelkavik og Omegn IL, deltar i nesten alt som er av bane NM og ville formodentlig prestert enda bedre med litt mindre ambisiøst program mhp antall starter pr mesterskap. Imidlertid er Nedregård såvisst ikke alene om å heller samle på antall løp istedet for fokus på prestasjon.



Dan Olav Tjessem Meling 70-74 rett i front fra start. Passerte 1000m som 4.mann på 4.28.50. Til mål på 13.21.56 etter en av søndagens beste fartsøkninger på siste runden. Godt jobba.


3 heat menn oppsatt på 3000m for å holde orden på rundetelling ved eventuell store sprik / ulikt nivå. Også Spirit Gunnar leverte en sterk avslutning etter jevnt hardt tempo underveis. I fjor debuterte Gunnar i sin nye klasse 60-64 med NM sølv. Men selv 13,5 sek sterkere tid i år enn i fjor holdt ikke til medalje denne gang. 4.plass, 11.58.71 forbedret til flott pers 11.45.25



342 visninger
bottom of page