top of page

Tom Erik Halvorsen 2.27.54 på maraton. Kretsrekord klasse 40-44 og 3.beste GTI gjennom alle tider


FOTO: Ingolf Dale

Norgesstatistikk maraton utvidet fra 5 til 18 sub 2.30 løpere etter Perseløpet maraton søndag


Perseløpet Maraton søndag 18.10.20


Tom Erik (her fra Forus Perseløps 10km) har sammen med klubb kompiser Andreas P. Nygård t.v. og Alexander Skurve alle levert en fremragende flott 2020 sesong. All honnør til trener John Nicolaysen og øvrig løperstall som står bak klubbens flotte fremganger



FOTO: Kondis v/Bjørn Hytjanstorp


Thomas Asgautsen som også stilte til start søndag har anbefalt Perseløpets vel 6km lange rundløype på det varmeste.


Det som skiller denne løypa fra de mange som mener å ha Norges raskeste trasé, er at løypa ikke har de evinnelig fartsdempende svinger og veikryssinger. Det er mulig å holde god flyt. Å løpe langdistanseløp ved lav temperatur er et annet moment som ofte undervurderes. At løyper langt fra kysten også gis helt andre forhold med henblikk på vind, er også et helt klart undervurdert faktum


For joggere/mosjonister har ytre forhold mindre betydning. For løpere som holder opp mot dobbelt så høy fart er ny oppstart etter fartsdempende hindringer helt avgjørende når det gjerne ikke går så fort som forventet


I samme superraske trasé like ved Gardermoen løp forøvrig Thomas Asgautsen solo fra start til mål på 10km til tiden 31.05 tidligere i sommer. Dagen før Perseløpet Maraton løp Thomas Asgautsen 5km til 1.plass i herreklassen, og igjen på ny pers 15.10.


Bildet fra fjorårets 1.plass i Oslo Maraton i seiersintervju med speaker på Rådhusplassen


Ultraløper Tom Erik Halvorsen løp sensommers Ryfylke på langs fra Bjerkreim til Haukeliseter. En gutta på tur opplevelse. Vi tror vel mange røver historier løp dukket opp.


Vi iler til med et par til, når vi enda en gang fortelle litt mer om løperne som topper GTI maraton statistikk


To GTI løpere har løpt maraton fortere enn Tom Erik siden klubbens oppstart 15.12.1990. Tom Erik topper alle tiders GTI statistikk på norsk jord.


Først litt mer Tom Erik som ble med i GTI i 2009. På høsten ble han sammen med brødrene Stølsmark, Ørjan Grønnevig og noen til med i et distanseprosjekt med treninger hver tirsdag og torsdag i Stavanger Idrettshall. I de første gangers 7-8x1000, var det heller ikke den gang noe som lignet negativ splitt for alltid optimistiske Tom Erik. Plan 3.30-3.33 fart ved oppstart. Laktat måling ville nok gjort seg i denne gruppa.


Så til klubbens første NM gullvinner i terrengløp, hvor spor etter maratontider som GTI løper ikke er lett å finne fordi forbundets statistikker kun teller med løpere med norsk pass. Derfor er heller ikke Urige Butas 2.09.27 løp i Hamburg i april 2010 kommet med i oversikt kretsens beste maratonløpere gjennom alle tider


TESFAYE BEKELE - hoppet av da Etiopias landslag dro hjem fra etter terreng VM 19.3.1989.


Etter klubbskifte fra Skjalg til GTI etter 93 sesongen lå Tesfaye Bekele faktisk alene i tet etter 29km og fortsatt i tetgruppa under London Maraton etter 30km av løpet. Med sin 2.12.20 og 12.plass i løpet topper Tesfaye alle tiders maraton statistikk i GTI.


5 uker senere vant Tesfaye Bekele Stockholm Maraton med nær 2 minutters margin i et sterkt internasjonalt felt. Fargeklatten Tesfaye var imidlertid illsint etter løpet i Stockholm. For det første var planen å slette løyperekorden i Stockholm (på 2.11 tallet) og slik sikre seg en flunke ny Lugano med hjem. (Sertifikat hadde han ikke)


Tesfaye hadde selvtillit så det holdt og ville ikke høre på at traséen var vesentlig tyngre enn i London. Vi hadde trolig langt høyere puls enn løperen som var blant løperne som kunne gå helt til topps og som vel minuttet før start satt innelåst på do under Stockholm tribunen.


Tesfaye rakk start i gata på utsiden av stadion med knapp margin og vant på 2.14 tallet. På denne banen er hans tid faktisk en tid på høyt 2.11 nivå sammenlignet sirkusets raskeste.


Fargeklatt, javel hvorfor det?


I forbindelse med løpet oppnådde Tesfaye to reale utkastelser, nesten tre. Kom ikke overens med løpets arrangør, det var den ene. Den andre oppstod da sjef sport Stavanger Aftenblad kasta Tesfaye ut av sine lokaler. Rogalands Avis likte imidlertid hans historie om hvorfor leder i GTI ville kaste ham i fengsel. 1.side henvisning og en helside med krigsoverskrift på sport



Det er også en historie rundt GTI løper nummer to som har løpt maraton fortere enn Tommy.


Med avreise fra Sola på nasjonaldagen 17.mai 2008 løp Ronny Hognestad et flott København Maraton. Tid 2.27.33 rundt 5 minutter bedre enn da han senere tok maraton gull i NM. Som takk for hjelpen til GTI som i 3 år bidro med treningsråd og assisterte v/gjennomføring løp ble det goodbye GTI påfølgende dag.


Med fast bostedsadresse på Stokka i Stavanger klarte Ronny ved hjelp av juridisk finurlighet kunststykke å bytte klubb til SI begrunnet med at han bodde i en annen kommune. Etter en slik flause ble lov om geografisk avstand mellom treningsmiljø og klubb v/ klubbskifter midt i en sesong endret ved neste Friidrettsting


Jarle Risa helt til venstre og Svein Ove Risa nr 5 fra venstre her avbildet utenfor OL stadion i Berlin hvor det hvert år (kke i år) dagen før Berlin Maraton arrangeres frokostløp.


I en årrekke har Undheims friidrettsgruppe tatt turen til Berlin og i helgen arrangerte klubben maraton i sin 2km rundløype. I år med stafett innlagt i programmet, en suksess.



Mens Jarle Risa holder familierekorden på maraton med 2.25.43 fra Berlin 2012, har han ikke opprettholdt samme nivå etter fylte 40 år som eldstebror Svein Ove. Det var Svein Ove som i helgen mistet en av sine mange rekorder i klasse 40-44 da Tom Erik fra GTI noterte 2.27.56.


En ganske så spesiell kurousitet er at Svein Ove løp Berlin Maraton på 2.29.33 både i 2016 og 2017 i sin kamp om å fikse ny pers satt i 2015 på 2.29.32 !



Bak Urige Buta som står som formell kretsrekordholder med sitt 2.12.46 løp i Dubai 27.1.12 følger Egersunds Jarl Gaute Aase som i årene han løp for Skjalg fikk opp 2.13.40 sesongen 1986 i Houston Maraton. Karl Johan Rasmussen, HIL følger så med 2.14.00 fra Munchen i 2002.


Dersom vi kun ser på tider fra seneste 30 år da stort sett alle baner ble oppmålt med samme type måleutstyr samt forutsetter at løperne skal ha norsk pass, finner vi Trond Idland, Gjesdal med 2.16.09 fra London Maraton 2006 på neste plass.


I overgang klubbskifte mellom GTI og Spirit løp Trond Arne Rugland støttet av den gang sin hjemstedkommune Hovden og Hovden SK Munchen Maraton på 2.28.12 i 2013. Hans siste større løp som i GTI utøver var i juni 2012 da han løp inn til sølv i NM halvmaraton. Stevnet forøvrig nåværende Spirit treners avskjed med GTI. I samme NM tok Anne Jorunn Hodne og Janne Elin Vatnaland hvert sitt individuelle NM gull (senior og U23). Tre utøvere, tre medaljer


I nyere tid er Skjalgs Marius Skeide Ruth best med 2.22.33 fra Chicago 2019. Frew Zenebe Brkineh med råsterke 2.23.41 fra fjorårets Tromsø Maraton havner utenfor uten norsk pass.


Thomas Asgautsen på 11.plass på kretsstatistikk med 2.26.54 fra Berlin 2019. Hans løp i Oslo og Bergen må anses langt sterkere grunnet en trasé som vi anser være et sted 5-6 minutter tyngre enn Berlin


154 visninger
bottom of page