Utenriksfart + litt innenriks...

Oppdatert: 14. sep. 2019

Over 900 nordmenn, deriblant en 20 talls gruppe fra Spirit klar for København halvmaraton i helgen. Mens vi venter, litt fra forrige København halvmaraton, en podcast samt løpere i farta utenbys og utenriks

Kenyanere og Etiopiske løpere i front når Sondre Nordstad Moen igjen skal prøve å løpe på under timen på halvmaraton.

Anders Huun Monsen er blant landets veldig oppdaterte reportere som hver helg skriver om hva som rører seg i norsk friidrett. På friidrett.no er hans forhåndsrapport tilknyttet friidrett nå publisert https://www.friidrett.no/nyheter/sondre-nordstad-moen-pameldt-halvmaraton/

Vårt bilde viser København halv's start & finish line i bakgrunnen. Til høyre under tribunen til "Parken" København og Danmarks stolte fotball stadion, er det ordnet med bord for å ta et glass vann å sånn - etter løpet

Her er det mulig å telle 17 afrikanske løpere. Det er ikke mulig å telle en eneste hvit fordi det er en løype hvor det er mulig å sette verdensrekord på halvmaraton om været er bra. Da en større delegasjon Stavanger løpere i 2014 løp her ifm VM halvmaraton, nesten ikke til å tro hvor mange minutter fortere det var mulig å løpe her enn på hjemmebane

2km. Amatørene titter på klokka, løpere slapper av ift hjelpemidler, holder riktig fokus

Det kan se ut som det er trangt men det er det ikke. Fortsatt ved 2km og vi tok oss god tid, ettersom det i fjor var bare 3 løpere klar for gruppebilde. Sjefstrenerne lander uthvilt kl 0715 søndag morgen for gruppebilder, andre bilder og annet godt

Bjørn Sundvor løp i fjor Berlin Maraton (2.47) under nydelige forhold samtidig som det også i København var glimrende forhold. Bjørn flink å holde igjen på trening i sommer, da vil nesten hva som helst kunne oppnås av tider på et halvmaraton.

Også Rune Eie løper i København. Tempotesten på 5km langs Solastranden mandag må vel kalles oppløftende. Hvis den litt vel hissige vind holder seg unna løperne vil vi trolig kunne få flere herreløpere i oransje til mål mellom 1.15 og 1.20

Mens vi vel aldri har sett Svein Magne Løvås annet enn ualminnelig konsentrert og alvorlig når vårt kamera møter oransje skjorter, har vi vel aldri sett Sara annet enn med et stort smil idet hun passerer oss. Som papparazzi eller synlig. Det kan synes som om løping er gøy også her idet 17km skiltet er tilbakelagt

Pernilla Epland, Stord og Vienna Dahle, Skjalg NM gullvinnere på 10.000m hhv 2018 og 2017 hadde en super sesong i fjor og løpet i København var bare ett av mange høydepunkter. Til årets løp vil igjen Vienna være på plass i København men er usikker på om hun vil løpe, fordi hun nærmest hele sesongen har vært forfulgt av ymse utfordringer & trøbbel her og der

Gunnar Aarseth NM gullvinner på halvmaraton i fjor i klasse 60-64 i fin flyt. Vi ser at området 1.30 ++ løpere har god plass

25 fullførte halvmaraton ila. en sesong er noe de færreste som løper kan varte opp med. I år ser det dårlig ut sier Spirits superveteran. Når det åpnes opp for litt pause mellom hvert løp går det også unna. I fjor endte han opp med 8.plass på Norgesstatistikkens kl. 60-64 år med 1.31.18 på Fana i desember. Foreløpig i år holder hans 1.30.09 fra Egersund i mars til 7.plass

Som ambassadør for superselgende HOKA, sees logoen sentralt plassert på bryst og hals

ANDRE LØP & AKTIVITETER

Thomas Asgautsen har ikke latt seg slå av noen løper med norsk pass de to ganger han har deltatt i NM maraton. Her etter bronse i fjorårets Oslo Maraton.

Marius Hauge - mosjonsløper med rundt 1.30 på halvmaraton - har etablert en podcast som en økende del av norsk løpermiljø har funnet veldig interessant å følge. Captare Podcast har hatt profilerte trenere, løpere og musikere på besøk i sitt studio og den som velger å ta seg tid, vil merke at spørsmålene som stilles er relevant og praten blir fort veldig aktuell

Etter Thomas' NM sølv i Stavanger ble han 4.9. innkalt til et lengre intervju. Samme dag som "Solnedgangen" ble avviklet ved Solastranden ble intervjuet publisert.

Thomas Asgautsen løper ikke intervall, 31.51 på Hytteplanmila i fjor gikk likevel ganske greitt

Så i ventetiden før startskuddet smeller i København, kanskje dette kunne være et alternativ

JANNE ELIN - NY SEIER IGJEN I ÅLESUND

Janne Elin Vatnaland en av GTIs norske mestere i friidrett som fra sesongen 2013 byttet over til Spirit Stavanger FIK.

Nå har temposterke Janne Elin igjen representert klubben bra med ny 1.plass i "Blodslitet"

- Ålesunds lengstlevende mosjonsløp arrangert for 38.gang over byfjellet Aksla.

Normalt er det Holmenkollstafetten som er sesongens store motivasjon, men med NM sølv på maraton i 2014 representerte hun Norge med bravour under nordisk maratonlandskamp som del av Stockholm Maraton 2015.

Siste året har det blitt ett og annet mosjonsløp når det ellers passer

KONDIS RAPPORT - Blodslitet 6,5km meget kupert over byfjellet Aksla

KRAMPRUN, NEDERLAND

Håvard Lalit Øglænd forbedret sin 5km årsbeste med 4 sekunder til 15.29 da han sist lørdag ble nr 18 i "Kramprun". Løpet vunnet av Yorben Reiter, Nederland foran tyske Samuel Fitwi på hhv 14.17 og 14.28.

RESULTATER:

Gert Jan Wassink 3.plass med 14.36, Geart Jorritsma ble nr 7 med tiden 14.49. FOTO: Marco ter Haar

Løpsvinner Yorben Ruiter er på 5000m inne på Europastatistikkens topp 100 med 13.53.61

Julie Aspesletten ble sist helg nr 4 på halvmaraton med tiden 1.19.18 i Drammen Maraton. I likhet med i NM halvmaraton i Trondheim for noen år siden hvor løypa i etterkant ble oppgitt å være for kort, var dessverre arrangørene av Drammen Maraton også uheldig.

En intern misforståelse hos arrangør - slik også Spirit hadde for noen år siden på Sola - ledet til at Drammen løypa ble antydet være ca. 120m for kort. Veldig synd for løpere og arrangør - ettersom det var ypperlige forhold og mange flotte tider

HYTTEPLANMILA - 15 ÅRS JUBILEUMSLØP - UTSOLGT IGJEN

Vårt bilde fra fjorårets løp viser Julie Bøtun i køen av løpere ca 1200m etter start. Søndag er Julie blant den store gruppen Spirit løpere i København halvmaraton

Kl 10 torsdag denne uka ble 250 extra startnummer lagt ut for salg, og ble blåst bort.

20.oktober 2018. Nesten ingen nyhetsartikkel i Spirit uten at poenget med stor iver fra start er tema. Dette bildet relativt illustrerende selv om også ulik dagsform så klart spiller inn

Løpets eneste løpere på 28 tallet, Henrik og Filip Ingebrigtsen er på henholdsvis 5.og 6.plass etter 1200m løping. Helt riktig vurdert. Gjert likevel arg uten å helt vite hvorfor. Løypa nemlig slettes ikke flat de første 2,5km.

Senay Fissehatsion som nesten alltid legger seg bak i et felt valgte denne gang å legge seg i front og i høyt tempo. Marius Vedvik alltid optimistisk fra start blant dem som våget å følge.

Ørjan har allerede merket at åpningsfarten første 1000m var 5-6 sekunder for rask og får det fryktelig tungt liggende alene de neste kilometere.

Senay 29.44 - 5.plass i mål

Ørjan 30.02 - 7.plass i mål

Marius 30.33 - 17.plass i mål

Enda en gang - negativ splitt på løpets to beste, øvrige hinsides langt unna

Det er når høstbladene faller at Ørjan den ene sesongen etter den andre nærmer seg godt nordisk nivå i terreng- og gateløp. Blant seniorløpere med norsk pass aktuell for mulig plass til et nordisk og evt EM terrengløp var Ørjan 4.best i mål og dermed høyst aktuell.

Som beste norske under nordisk mesterskap i terrengløp på Island, var det ingen tvil - Ørjan fikk EM plass sammen med EM gullvinner Filip Ingebrigtsen, Henrik I samt Tom Erling Kårbø som igår fikk bekreftet han var uttatt til VM i friidrett på 3000m hinder

Nå er de - i denne artikkel - 3 senest nevnte Spirit karer alle påmeldt til Hytteplanmila 2019.

De 10 beste i Hytteplanmila mottar premie. De øvrige 3-4000 mosjonister løper for ny pers, medalje og gratis saft samt nystekte boller

Eirik Skaale satte ny 10km pers med 34.25. Kristian O. Rød nest beste Spirit løper med 31.41