Zerei verdens 5.beste 10km løper blant løpere uten fartsholdere. OL aktuell også på 10.000m

Oppdatert: 9. des. 2020

Verdens beste ikke-afrikanske maratonløper parkert 1.juli. Team Ingebrigtsen parkert 17.okt.

- Verdens 5.beste?

- Hvordan det?

- Svar, se nederst i saken....

Danske Thijs Nujhuis - 4.plass mellom OL aktuelle triatlonutøvere 1.juli på Fana stadion - ble hektet av da tempoet ble skrudd opp etter 6000m av "årsbeste i verden løp" på 10.000m var gjennomført. Løpets siste 5000 gikk 7 sek fortere, negativ splitt. Og løpet hadde fartsholder

Sondre Nordstad Moen, verdens beste ikke-fødte afrikanske maratonløper ble også hektet av. Zerei satte inn turboen 600m før mål, 2.05.48 løper Sondre helt sjanseløs å holde følge.

Under helgens Valencia Maraton løp danske Nujhuis under OL kravet for 2.gang i år med tid 2.11.28.

Noen konkurranser har gitt Zerei mulighet å få leke med Team Ingebrigtsen. Dette har gitt så vel inspirasjon som utvikling

Zerei leverte det nest beste 10.000m løp i et NM gjennom alle tider da landets distanse elite formelig ble parkert. Rolig åpningsfart hindret Zerei å notere årsbeste i Europa på 10.000m.

NM rapporten til forbunds publikasjonen "Friidrett" nevnte ikke prestasjonen med ett ord.

Smått fantastisk, men dette forteller også noe om norsk friidretts fremganger over en lav sko.

Zerei Mezngi har utviklet et nivå så høyt at det i Europa ikke finnes løpere som kan gi ham et ordentlig fartsholder team. Heller ikke i Norge, Europas nye distanse metropol. Fordi rekker man oppnå tilsvarende nivå ønsker man - som på 5000 i NM - å ligge bak Zerei, ikke foran.

Mens norske konkurrenter har fått flere muligheter å få utfordre eget toppnivå internasjonalt, har Zerei måttet bli igjen hjemme. Og dessverre er friidretten skrudd sammen slik - at i norsk friidrett måles nivå kun på bane.

At Zerei har levert verdens 4. eller 5.beste gateløp i år går derfor en hel friidrettsverden hus forbi. Mer om dette nederst i saken

Vi uttalte i intervju med Kondis tidligere i sommer at når Olympiatoppen setter et OL krav på 10.000m til 27.28 så er man ikke realitetsorientert. Vi fikk rett. World Atletics verdensstatistikk viser at kun 13 løpere har løpt under OL kravet

Hypotetisk men dersom et OL skulle blitt arrangert ville man nok en gang måttet henvende seg til alle deltaker nasjoner om å sende ex antall løpere som ikke har oppnådd OL krav.

Til hver friidrettsøvelse løp ønsker OL arrangør rundt 40-45 løpere for en verdig konkurranse. Selv uten fartsholder ville Zerei vært kandidat # 23 når lista skrelles. Fordi hver nasjon kun kan stille med 3 deltakere pr øvelse. Færre 10.000 løp i år, men hvor tider av format er oppnådd, er fartsholdere satt opp.

Ikke Zerei selv og ikke vi som kjørte foran i bil for å formidle TV bilder, men løpere bakover i feltet vi snakket med ytret seg om stedvis sjenerende vind under Norgesløpet på Jessheim

Løper man i felt eller med fartsholdere har vind mindre å bety. Å løpe alene fra start til mål på en 10km er noe friidrettsverden nesten aldri ser. Zerei har gjort alle årets tre monsterløp mer eller mindre komplett alene.

Support team på +/- 25 løpere fra samme nasjon er ikke uvanlig når Sondre Nordstad Moen i et rekordforsøk på maraton fullstendig alene skal forsøke finne sin private drikke utplassert på hver 5km. I gateløp er ordet "fair play" ikke det første som kjennetegner en løp business med store pengebonuser involvert.

Zerei's 28.10 i sololøp på 10km (obs. enda ikke oppdatert world athletics statistikk), hans lek med Team Ingebrigtsen og øvrig Norgeselite under Hytteplanmila og aller mest sesongens beste løp "Langs Åkrafjorden" er for en trener som følger Zerei meget tett, bekreftelsen på at hans reelle nivå på 10km kan settes til 27.30.

Hvorvidt Zerei ville løpt 10.000m på bane under eller over 27 minutter fikk vi dessverre aldri besvart. Han fikk aldri muligheten til å løpe i et felt med jevnt gode fartsholdere utenlands.

Fra Hytteplanmila 2018, ca. 1600m etter start. Med en løypeprofil hvor det heller nedover i traséens siste halvdel er mulighetene gode for å løpe fort. Da Ørjan Grønnevig noterte 29.20 i denne løypa ble han stående som Europas beste U23 løper i 2013.

Men dette var mange år før en skorevulosjon sørget for at mange flere løp fort. Når det idag produseres skomodeller med navnet 4% ville en forfot løper som Ørjan for sitt 29.20 løp fått intet mindre enn 70 sekunder i innspart tid dersom man skulle tro på reklamen. Også Ørjan ville stått med 28.10 som 10km pers.

Og nå er Ørjan i gang igjen. Utdanning og jobb har ledet til et hvileår. I motsetning til nær samtlige norske toppløpere har Ørjan gjennom sin foreløpig 10-årige karriere vært skadefri Trolig er Ørjan den norske løper som uten daglig coaching, uten et strukturert program har vært flinkest på egentrening. Disse forhold, i tillegg til å skape inspirasjon nødvendig Spirit for å forlenge sin rekke av 37 mesterskapsmedaljer i friidrett er hva som skal til.

Ørjan er klar. Kortsiktig mål: å utfordre landets beste gateløpere når hans egen klubb 6.april inviterer til internasjonalt gateløp på Forus

Ved siden av å kunne løpe i felt er løypeprofil med mulighet å løpe i sammenhengende jevn flyt, at man slipper å starte løpet påny grunnet stress momenter i traséen, en forutsetning for å løpe fort.

28.10 løpet på Jessheim startet først med at en bil feilparkert i første sving måtte rundes på utsiden av løypa. Zerei unngikk grøfta men ledet til stress, Zerei trøkket litt vel ekstra på. Vi klokket 1000m på 2.35, et åpningstempo som i samme fart ville gitt 25.50 på 10km eller vel 2 min bedre enn Jakob Ingebrigtsens norske rekord

Etter også et par halvsprekkende kryss & svingkurver alene i ekstrem høy fart passerte Zerei halveis i sin 10km på 13.50. Under de rådende forhold er dette klasse.

For mosjonister og løpere som ligger trygt og greitt bakover på rekke merkes dette i mindre grad. Jessheim løypa er en meget bra flat trasé men å løpe alene i 27-tempo er rett og slett for farlig. Humpetitten kryss ledet til at Zerei mistet sin flyt og rytme.

Når tempoet likevel tross utfordringer underveis ble øket de siste to kilometer forteller dette at hans uvirkelig sterke løp i august "Langs Åkrafjorden" ikke var noen tilfeldighet.

Gjennom alle tider har bare tre 10km løp gått fortere på norsk jord

Kun ett av Zereis 13 løp i 2020 har vært et max løp. Eksperter friidrett overbegeistres av hans prestasjon 22.august langs Åkrafjorden.

Friidrett.no 's ellers strålende reporter nevnte ikke løpet med ett ord. Dette forteller noe om hvor blind man er blitt for at å løpe runder rundt et (publikums tomt) friidrettsstadion er det viktige

Langdistanseløper Marius Vedvik med 9 individuelle NM gull har analysert Zereis 11km løp 22.august og kommet til at prestasjonen tilsier en 10km på 27.18. Lars Lunde fjorårsvinner og en som har løpt i samme løype flere ganger, har antydet en tid rundt 27.40

Uansett, også her løp Zerei nærmest totalt alene fra start til mål. Igjen hypotetisk men vi har satt 27.30 - en tid midt mellom de nøytrale eksperters analyse som 10km tid for Zerei.

Kenyas Daniel Simin Ebenyo løp gjennom Berlins langstrakte gater på 27.18 i september. En 4.plass på årets verdensstatistikk 10km gateløp

Med tiden 27.30 løp kenyanske Jakob Krop 10km i Valencias rekordraske trasé i januar. Det gir 5.plass på årets verdensstatistikk 10km gateløp. 7 løp under 28 minutter i samme løp.

Hytteplanmila 17.oktober ble sesongens siste løp for Zerei. Han avsluttet som han startet, en overbevisende seier på 10km gateløp. Da han knuste løyperekorden i Egersund i mars alene med noe vind som eneste utfordrer. I løpet på Røyse møtte han tidenes sterkeste løpsfelt på en norsk arena

Enda en gang, med Zerei i feltet er ingen villig til å sette fart. Et godt felt med muligheter til å løpe fort, klarte kunststykke i nær vindstille å åpne hele 24 sekunder saktere i 10km løpets første 2km enn da Zerei løp alene på Jessheim.

Zerei hadde fortsatt vist såpass formutvikling på trening i forkant "Hytteplanmila" at beskjed gitt på forhånd var å ligge i rygg på Filip og Jakob Ingebrigtsen eventuelt Narve G. Nordås frem til siste motbakke - for så å løpe fra i spurt

Narve Gilje Nordås har i noen av sine løp levert noen uimotståelige avslutninger. Samme har også Zerei. De har møtt hverandre seks ganger i duell. De kortere distanser har Narve fikset, på de lengre har Zerei tatt kaka. Stillingen Zerei-Narve 3-3. Stillingen Zerei-Svela 4-2.

Ut fra hendelser før og underveis i Norgesløpets 10km og med kunnskap om løypetrasé i HP mila, mener Zerei selv at han relativt greitt kunne løpt 10km solo her på 27.30.

Zerei er en fantastisk utøver å jobbe med. Følger programmet til punkt og prikke. Han måler ikke laktat, han har ikke vært på høydetrening, trener bestemmer hvordan det skal løpes på trening og i gjennomføring løp. Han fikk ikke lov å løpe fort fra start i Hytteplanmila. Med all respekt for Team Ingebrigtsen skulle det løpes avventende

Aldri noen gang året vi har fulgt Zerei på og utenfor trening har Zerei tatt munnen for full

En ny løperkonge herved presentert. Verdens 4. eller 5.beste løper innen 10km gateløp. En opplagt OL kandidat på 10.000m og maraton dersom han blir gitt en sjanse