top of page

Frankfurt marathon søndag med gode lokale løpere i prestisje duell?

Oppdatert: 29. okt. 2022


Frankfurt med en av kontinentets mest lettløpte løptraséer og med innendørs løpavslutning. FOTO: Arrangørfoto



Her fem lokale sprekinger ute på morgenjogg lørdag i Frankfurt hvor det meldes være litt for varmt over 20+ litt mer enn ideell temperatur + 14 som lå i plan ved avreise. Men pytt pytt


Mens løpet ble ett av mange som seneste to år ble avlyst pga covid samlet løpet over 20.000 deltakere i 2019 hvorav 10532 fullførte helmaraton


Når noen av kretsens beste maratonløpere har brukt vår, sommer og høst til å forberede seg til en større maratonklassiker, er spørsmålet hvor mange Rogalendinger som greier sub 2.40?


Frode Tjelta med fin utvikling etter at han med 2.42.40 i november 2020 ble nr 5 på Karmøy Maraton.


4 uker før løp han Sandnesløpets 21km på 1.17.02 og var da 1.03 bak vinner Eirik D. Skaale

FOTO: Arne Dag Myking, Kondis


Frode Tjeltas 1.12.04 i København og 1.15.41 på halvmaraton i Stavanger bekreftet vår 4 min prognose rundt vindforhold og forskjell løypeprofil Stavanger og Køben. Frode tapte over 30 sek opp til første kilometer passering i København grunnet logistikkmesige utfordringer.


Dermed løper Frode realistisk Frankfurt Maraton på 2.33, med mulighet for 2.31-2.32 dersom så vel dagsform som de ytre forhold er maksimale


Med slike tider vil Frode suse høyt opp i klasse 45-49 veteranstatistikk men å ta Jarle Risas norske årsbeste 2.30.51 tror vi ikke er innen rekkevidde foreløpig?


Den eldre garde av nyhetssidens lesere vil kanskje huske vi tidligere har skrevet en del om taretråleren Oddvar Hausken fra Torvastad på Karmøy. 47 år gammel vant London Maratons veteranklasse 45-49 år med tiden 2.26.59. Løpet gjennomført 23.april 1989.

Et par år senere inviterte vi Hausken til "byen" for å fortelle hvordan i svarteste verden han trente for å løpe på slike tider?


Det er nå enkelt det da svarte Hausken. Jeg er så mye på sjøen at jeg har ikke tid å trene så mye, så jeg er med Torvastad gjengen å løper intervall to ganger i uka 300 og 1000 metere og så tar jeg en god 2 timer langtur på søndagen. Og det vesentlige - som også Kristoffer Ingebrigtsen har fortalt om sin trening - fart på 1000m intervallene var omtrent identisk med hans gjennomsnittsfart på maratonløpet


Ja vel, men på langturene du har vel hjelp da til å sette ut drikke ville vi vite?


"Nei, eg drikke godt før eg går ut og så drikke eg godt ittepå"



Øystein Wergeland, Sandnes IL står med sterkest pers blant lokale mulige sub 2.40 løpere som skal gyve løs på hverandre søndag. 2.35.22 fra Frankfurt i 2019. Så kom covid, mye rundt Covid'en påvirket trening og motivasjon kanskje dalende uten å få dra utenlands på ny tokt?


Anyway, Øystein fikk gjennomført Rotterdam maraton på vårparten i år med 2.48.14 og er antagelig bedre rustet til helgens løp?



Vi har vel egentlig ikke peiling hvem de "noen andre" er som løper Frankfurt søndag. Denne kvartetten er klar for å komme med i en eller annen billedreportasje på Spirit nyhetene etter glimrende løping under Karmøy Maratons 21 km i november 2020.


Ubekreftede meldinger inn til redaksjonen som det heter forteller at Roy André Erland løp et halvmaraton nylig på 1.12 på trening. Vi ser ham til venstre i Spirit oransje men kjenner ikke til at han står på noen Frankfurt startliste, ei heller finner vi herrene Nicolaysen/Tveit der men man skal ikke se bort fra de dukker opp for revansjeoppgjør i Hinnaløpet, ja hvis begge tørr da?


John Gunnar Lutcherath i blå GTI t-skjorte skal imidertid være klar for Frankfurt. John Gunnar noterte 2.37.30 for ikke lenge siden og kan være en dark horse dersom neste par ut tuller det til for seg.



Eirik Dalva Skaale leverer helt nydelig av og til som her på vei tilbake etter vending v/Kvadrat under Sandnesløpets halvmaraton


Å vinne hoveddistansen i Sandnesløpet - et av regionens største mosjonsløp, er prestisje så det holder, men har den noen år eldre Frode Tjelta på 2.plass trent enda lurere enn Eirik, det får vi svar på søndag?



Sindre Jørgensen holder sterke tempoløpere som Roy Andre Erland og Rune Eie bak seg på Forus perseløp 21.mai 2020. Tider hhv 34.41, 34.44 og 35.11. Etter dette har alle løpt fortere


Sindre har i år 2.50.45 fra København Maraton i mai. Tiden er over 11 min svakere enn Eirik D. Skaales 2.39.38 fra fjorårets Rotterdam Maraton.


Om begge får opp tider under 2.40 tror vi begge er særdeles fornøyd



Per Andersen, Sandnes IL stiller også i Frankfurt, men slik vi forstår uten planer om sub 2.40





232 visninger
bottom of page