Hålandsvannet halvmaraton 2021 med Oddveig Odland og Tom Ole Dalsrud - som tidenes nest raskeste

Oppdatert: 19. aug. 2021

90 startet på 7km, se egen sak under. Her bilderapporter halvmaraton. Foto: Steffen Thorsen

RESULTATER:

Oddveig Odland fra Varhaug IL har bare Anja Lindanger foran seg på en 2013-2021 statistikk kvinner halvmaraton rundt Hålandsvannet. Tirsdag leverte hun et gjennomført godt løp

Vinnertiden 1.31.49 indikerer at Oddveig kan være på vei til å nå sitt store mål ila. denne eller neste sesong. Mer om hvorfor nedover i saken

Kun en løper har seneste åtte år løpt fortere enn Tom Ole Dalsruds nesten utrolige vinnertid 1.14.18. Hålandsvannet halvmaratons løyperekord holdes av Tom Erik Halvorsen som i 2017 løp på 1.12.54.

Spiritløperne Roy André Erland med 1.19.02 på 2.plass og Fredrik Nordhaug på 3.plass med 1.19.31 forbedret i likhet med en rekke løpere sine tidligere bestetider i denne løypa

Fredrik Nordhaug som kom nærmere og nærmere Roy André utover i løpet og forbedret sin pers med hele 4,02 minutter

Tom Ole Dalsrud trener slik vi forstår relativt regelmessig i Skjalg. Veterangruppas tirsdags trening ble kansellert fordi det skulle heies på gruppas supermann Tom Ole som synes være bedre enn noen gang i voksen alder.

Tidligere i sommer løp han 46 år gammel 5000m på 15.52.68, landets nest beste notering på bane i klasse 45-49 år. Tirsdagens halvmaraton er om mulig en enda sterkere prestasjon.

"The winner takes it all" en velskrevet låt av Abba låtskriver Bjørn Ulvæus som forøvrig løp en halvmaraton hver morgen da ABBA i sin glanstid turnerte verden rundt.

Mer sjelden blir det plass til en kommentar rundt de mange deltakere som gjør at løping og arrangementene løpere ser frem til kan bli til noe.

Nr 1561 er selveste Thomas Fanebust fra Hafrsfjord. I fjor løp Thomas Hålandsvannet halv på 1.33.43. Ikke vet vi om det i år var medvind hele runden rundt, om årets nyvalgte sportsdrikke gjorde susen, eller om han - som mange andre - bare har funnet ut hvilken trening som virker

Det er egentlig ganske sterkt å greie denne halvmaraton på under halvannen time. Thomas greidde det, forbedret tidligere pers likegodt med over 4 minutter til 1.29.28. En 5.plass i en av regionens løpsklassikere er ikke å forakte

GTI er byens virkelig store breddeklubb for voksne. Også denne gang stilte mange av lagets løpere til start og blant de ivrigste og flinkeste er blinde Eline Øidven fra Strand i Ryfylke. At Anne Kate Sølversen så flott stiller opp sammen med Eline i trening og konkurranser er blant de forhold som gleder et idrettshjerte. Og begge trener bra, begge lett og elegant sub 2 t.

Uten et godt støtteapparat blir dette å levere gode mosjonsløp en umulighet. Spirit friidrett er usedvanlig stolt av å ha solide karer som Jan Grønnevig med på laget. I nær hvert eneste løp arrangement siden vi startet opp i 2013 har alltid positive Jan hjulpet til med etablering drikkestasjoner eller annet forefallende praktisk rundt løpene. Slike gutter vil Norge ha heter det visst...

Oddveig Odland satser først og fremst helmaraton. Uten at vi kjenner til hennes trening og mulige løpsstyrke i bakker, våger vi påstå at hennes gjennomføring tirsdag tyder på at svært mye god trening er gjennomført i sommer

Runden rundt Hålandsvannet består av tre relativt lettløpte bakker, en 200m lang noe mer krevende og to meget bratte bakker som hver måler 100m. Når traséen samlet består av tre runder, er dette å anse som en krevende halvmaraton.

Undheimløper Kjetil Bregaard deltok ikke i den 8.utgave av Hålandsvannet halvmaraton men da han som løpets første vinner i 2013 etter målpassering sa at sammenligning denne trasé med løypa på Sola som han løpte noen måneder tidligere, ville for ham gitt 4-5 min raskere tid på Sola med samme innsats. Dette basert på dagsform begge løp og Sola halvmaraton under ideelle forhold

For en teknisk løper begavelse som Tom Erik Dalsrud som i år i tillegg virker så gjennomtrent som mulig er for en 46 år gammel tidligere råsterk tempoløper, vil aldri differanser som nevnt over være aktuelt.

Om man skal konkludere noe rundt dette handler det om hvorvidt man faller helt gjennom som løper dersom man møter på krevende bakker, eller om styrke, spenst og bakkeløping er en del av treningsuka

Vi mener Oddveig tirsdag leverte en sterk løpsprestasjon. Hennes langsiktige mål - å kunne løpe helmaraton under 3 timer er nå ikke er urealistisk

I siste normal år - rekord sesongen 2019 - løp 25 norske kvinner under 3 timer på maraton. I år har foreløpig tre vært under 3 timer, mens seks kvinner løp under 3 timer i fjor

Anja Hoffmann fjorårets halvmaratonvinner fikk i år følge av Ingrid Landråk gjennom deler av løypa.

Mer bilderapporter følger om litt. Demob utstyr fortsatt pågående, denne torsdag morgen ligger avtale om retur TØRST målportal med mer i avtale rekken