top of page

Jonas Lillejord 4.plass Norgesstatistikk e. strålende halvmaraton i Robustløpet

Oppdatert: 19. feb. 2023


Jonas Lillejord (25) fra Osterøy IL stod for en av dagens beste prestasjoner på Bryne da han med tiden 1.11.06 var kun 1,10 min bak fjorårets Berlin pers og synes være i god rute mot sitt mål om å gjøre et maraton godt under 2.30




Preben Aase fra Veidekke bil holdt følge med løpsvinner Jonas Lillejord til passering 2,5km - var 10 sekund bak ved passering 6,5km og holdt 2.plass helt frem til oppløpet på Bryne Torg.



Inn til Bryne Torg spurtet Frode Tjelta best og endte på 1.14.09 mens Heine Fjellhaug ble nr 4 med tiden 1.14.14, to sekunder bak Preben Aase.


10 km menn

Vi ble veldig imponert over løpingen til 41 år gamle Andreas Penne Nygård, Sandnes IL som med tiden 31.10 er kun 29 sek bak hans fjorårsnotering i Hytteplanmila som holdt til klar 1.plass på veteranstatistikkens klasse 40-44 år.


Penne Nygård løp Hoka Solastrandens 10km på 30.53 for fem uker siden men vi tør påstå at løpet på Bryne må være hans beste gateløp prestasjon tatt i betraktning at dagens løpstrasé synes være mer teknisk utfordrende enn nevnte to rett frem løyper på Sola og HP mila



Seierspall 10km. 31 år gamle Alexander Skurve fra GTI har banepers 31.57.72 fra Stadionmila i Kristiansand 2020 mens Spirits Thomas Asgautsen samme sesong løp 31.06 på kontrollmålt gateløp.


Når Penne Nygård knuser sine yngre konkurrenter med godt over to min forteller dette oss om en virkelig topp prestasjon


Før vi fremhever flere av de aktives prestasjoner ønsker vi gi mange kudos til arrangørene. Vi hørte meldt fra løperne om utmerket vakthold. Løpet gikk tilsynelatende på skinner. Speaker glemte riktignok å telle beste dameløper i mål på halvmaraton men her svikter arrangører av en eller annen grunn nesten hver gang.


Speaker viste seg likevel å være den fødte entertainer da han ba så vel jenter som gutter om dansemoves på seiersscenen og vi gir godkjent av den grunn.


Og det er på Jæren vi nå finner fylkets eneste reelle sentrumsløp av et visst format. Og med hele 551 påmeldte deltakere (ref eq timing) har Robustløpet på sine tre første år rukket å bli en størrelse blant leverandører av festlige mosjonsløp.


Utfordringene med å levere gjennom sentrumsgater barneløp, i tillegg tre gateløp på i år kontrollmålte distanser og i tillegg svinge opp med en stafett for imponerende mange lag - kan vi love er krevende.

Når Adele Norheim Henriksen fra Gular vinner kvinnenes halvmaraton med tiden 1.18.14 og er i underkant 4 minutter bak sin 1.14.18 pers fra København halvmaraton, kan dette skyldes at hun i København løp i sannsynligvis en av verdens absolutt raskeste halvmaraton traséer samt at vind meldt til stabilt 5-6 m/sek med opp mot 10-11 i kastene for løperne nok betyr noe mer på flate åpne Jæren enn i en København løype stappfullt av løpere og i store deler i ly for mulig vind



For å levere gode prestasjoner på langdistanseløp handler det om å løpe i jevn fart fra start til mål samt treffe på åpningsfart. Hverken Adele Henriksen eller Kristin Vabø var i nærheten av å treffe og dette er nok årsaken til at sluttiden for begge faktisk ble under middels.


Her etter ca 800m passerer de sekundet etter løpsmaskinen Frode Tjelta som holdt 3.31 fart løpet gjennom og som formodentlig hadde samme tempo også på åpningsstrekket som feil plassert tidtakermatte anslo til km fart 4.47.


3.32 fart gir 1.14.40 og 3.31 gir 1.14.19 på et halvmaraton. Frode Tjelta fullførte på 1.14.09. Well done.


Mens Adele etterhvert la seg til på 3.39/3.40 fart eller 7-8 sek bak åpningsfarten måtte Kristin opp på jevnt 3.46 som er hele 14 sek svakere enn antatt åpningsfart. Dette illustrerer forskjell på ungdommelig pågangsmot og rutinerte maratonløpere som alltid leverer solide løp

Robustløpet er først og fremst et mosjonsløp hvor nye talenter i alle aldre forsøker forbedre egne bestetider. Anders Haugen har langt fra følt seg som noe talent og følte seg bare helt elendig på sine tre siste fellestreninger i Spirit. Just do it ble vi likevel enig om og vi gledes av å se tommelen opp et godt stykke ut i løpet.


Anders løp 10km på Solastranden på 46.24, han løp Robustløpet på 45.14. Han ble en av få som løp fortere på Bryne enn langs Solastranden.


Det går likar no.



Bente Gyland er en annen over middels habil mosjonsløper som såvisst har funnet tilbake til gleden med å trene samt å delta i løp. Blir kanskje vel privat denne men etter sist mandags fellestrening rundt Vannassen skrev hun følgende på sms:


"Hei Einar! Må bare si at det er SÅ kjekt å være tilbake på trening! Først nå innser jeg hvor mye jeg egentlig har savnet fellestreningene; så tusen takk for at du alltid stiller opp, for alle!


En annen som meget gledelig er tilbake er tredobbelt norsk mester på 10.000m baneløp og halvmaraton Vienna Søyland Dahle fra Hommersåk og Sandnes IL. Det er bare rundt 1,5 år til det på Sandnes stadion ryddes vei for en nytt hoved NM i friidrett og vi velger å tro at en ny 10.000m kanskje frister nok en gang?



Litt inn fra siden midt under kakespisingen men tre NM jenter samlet på ett brett gjør susen uansett og fine prestasjoner av dem alle tre. Fra venstre Marie Kloster 38.02, Vienna 34.55 og Silje Torsvik 38.11.


Foreløpig er alle tre innenfor topp 10 på Norgesstatistikk 10km som lister tider under 42 min.


Så lenge det varer.



Tettpakket 10km felt av 33 og 34min løpere etter at løpets 3 beste Penne Nygård, Skurve og Asgautsen har passert. Også blant mannfolka fristes noen til tøff åpningsfart og straffes hardt så som nr 389 Roger Nevland som holdt i 2,5km samt i grønn Craft skjorte Lars Stangeland m 35.19 i sluttid.


Her i rekkefølge Tore Høien 34.40, Svein Olav Krakstad 34.14, André Pereira 33.38, 389 Roger Nevland som brøt etter 2,5km, Kristoffer Ingebrigtsen 33.41, Bjøro Nevland 34.13, Jarle Risa 34.39, skjult bak Risa Vienna Dahle 34.56, Lars Stangeland 35.19, Øystein Wergeland 34.22, Einar Sande 34.52, Sivert Hebnes 34.27, Steven Acarragui 35.39 og Carlo Brekken 35.20



ps.

feil tid angitt i EQ Timing for Spirits Steven Acarregui på 10km som på egen klokke løp på 35.39 uten at vi helt har fått klarlagt hvordan differanse har oppstått.

Løperglede i samtalefart langs park idyll hvor Gro Anita Tollefsen og Gezien Jongenburger har funnet tonen sammen slik de også gjorde runder Solastrandens 10km i januar. Og at det er mulig å prate seg i form er Gro Anita og Gezien et fint eksempel på.


På Solastrandens 10km løp de i mål på hhv 59.17 og 59.19, på Bryne inn til samme tid 58.06.


Gro Anita er leder for Spirits nye lavterskel joggegruppe hvor det også gis mulighet å holde høyere pratefart tempo men viktigst er ikke hvordan man gjør det men at man gjør det.


Blant 24 fullførende Spiritløpere her ytterligere to representanter som siste år har sluttet seg til klubben. Helena Hope 3.plass halvmaraton 1.27.30. Karoline Lien 4.plass med 1.28.10.


Helena Hope kun 33 sek bak sin notering fra Københavns "world class course" og tydeligvis i fortsatt fin utvikling med en klart bedre prestasjon enn i København.


Ny PB også for tidligere vinner av Solastranden halvmaraton Karoline Lien (1.30.25 i 2021) som da løper over 2 minutt raskere. Mon tro at fire siste mandagers langintervaller rundt Vannassen i snakkefart allerede er i ferd med å slå ut i full blomst?

Ellers merket vi oss at mange to uker før Egersund halvmaraton benyttet anledningen å teste form ved å velge 10km som nok samlet flest av regionens kvalitetsløpere. Blant disse fant vi vinneren av 40-44 klassen på Karmøy maratons halvmaraton Sveinar Vadla.


Hans tid 1.18.51 gir et marsjfart snitt på 3.44 mens Sveinars 36.46 i Robustløpets 10km gir et snitt på 3.40.6 som er hakket for sent til å forvente en eventuell ny pers i Egersund, men om vi trekker av ikke usannsynlig 4-5 sek pr km for vind og annet kjafs, så er vi der


Thomas Asgautsen fremholder jo da at Egersund må besitte en av verdens raskeste traséer for halvmaraton ettersom han i 2020 løp Egersund på 1.08.05 og ikke vært i nærheten disse tider. Ikke i Norge, ikke i Berlin.


LAVERE NIVÅ PÅ 5KM



-Etter å ha sjekket startlista på Robustløpets 5km ble det ikke til at denne del av Robustløpet ble prioritert. Også stevnespeaker merket vel knapt at løpet hadde noen vinnere idet beste herre og beste dame passerte mål.


- Far og datter Fjeldsbø fra Gjesdal IL ble løpsvinnere mens vår forhåndsannonserte "dark horse" fra Jørpeland ble nr 2 i herreklassen og hvor vi på 5.plass i kvinneklassen finner den ene av tre Spirit løpere som valgte valgte å melde seg på med annen eller uten lag identitet.


Kanskje tåler man ikke alt medie oppstuss som følger av å være en del av Spirit familien?


Oda Andersen Lundeby imidlertid elsker mediene og sammen med Tom Ole Dalsrud blant de mer fotokåte vi kjenner....Så selv om hun tok en pen 3.plass på 5km, selv om hun tydelig gjorde seg til kjenne under oppvarming samtidig som vi søkte bedre posisjon for noe bedre bilder fra 10km starten - så rakk vi ikke å få henne med i denne rundes løpsreportasje













509 visninger

Comments


bottom of page