top of page

Knut Kvalheim, en av tidenes største's treningsråd: øk ukentlig mengde og du blir vesentlig bedre


Ørjan Grønnevig løpte 240km i uka i sine første år som langdistanseløper. Han har enda ikke hatt en idrettsskade som følge av trening. Nå som Ørjan har rukket å bli 29, trenger kroppen usannsynlig mye mer tid til restitusjon.


obs. Ørjan til illustrasjon, vi startet senere, hadde ikke Kvalheim fotos liggende...


Den spesielle tid vi nå er inne i, samt på våre kanter - med verdens beste treningsmuligheter vinteren og våren gjennom, får Knut Kvalheims enkle prinsipper aldri nok aktualitet


Knut Kvalheim greidde noe så utrolig som å ta kongepokal i NM, dersom man valgte å drive med distanseløping. I 1978 tok Kvalheim NM gull på 27 tallet, sølv og bronse også under 29.


Kvalheim løp hver torsdag som USA student hurtig langtur på ca. 1 time. Han vet ikke sånn helt nøyaktig. Han brukte kun vekker klokka på nattbordet. Han tok aldri en laktat test, aldri puls, aldri nitidig føring av detaljerte tider på intervaller. Hans treningslogg bestod i 50 evt. 60 min "rolig" eller "jevnt". Men enkelte dager var han ikke redd for å løpe også en 3.dje økt. (I enkelte nord afrikanske land er tre daglige økter mer vanlig enn uvanlig på topp nivå)


Nå har klubblegenden i Tjalve blitt lei av mosjonisters mas om doble intervalløkter. Sist høst sluttet han som Tjalve trener
Denne helgen har landets største byers avishus under sin felles "sprek" kampanje formidlet denne artikkel om trening som weekend lektyre:
Poenget var, vi fristes henge oss opp i helt marginale ting som høydeopphold, for fort eller ikke for fort på intervall, i stedet for å gjøre det viktige: løpe mye mye mer. Samt lære seg å bli kjent med viktighet av hvile og balanse i treningen. Å løpe et hav av intervall økter uten å ha løpt ferdig basis grunnlag har liten eller ingen hensikt.


Som meget aktiv i junior årene og relativt aktiv av natur i 20-årene tåler kroppen usannsynlig mye trening. Er man over 30 må man begrense og er man over 40 er det bare unntaksvis det er lurt å trene hver dag. Hviletrening er imidlertid apetitt vekkende, hvis man da vet hvordan hviletrening utføres.
542 visninger

Comments


bottom of page