Norgesstatistikk 21km: Rogalendinger topp 10 senior & veteran

Gunnar Aarseth, ikke usannsynlig den Rogalending med flest fullførte halvmaraton hvert år. Etter 20 fullførte halvmaraton så langt, en foreløpig 8.plass på veteran statistikk 60-64år.

Vienna Dahle (1.14.30), Kirsti Sønstabø (1.32.19) og Arne Horpestad (1.37.18) inntar hver sin 2.plass i foreløpig liste over løpere fra Rogaland topp 10 i Norge i sin konkurranseklasse

Kjellaug Egeland - hørt om henne før?

For en tøff dame fra Jæren har ikke vind å sånn så mye å si. Med 1.49.49 midtvinters under Solastranden halvmaraton inntar Kjellaug fra Kverneland Group og Time Sanitetsforening 4. plass i klasse KV 60-64.

Alle som løper, nybegynnere eller tidligere aktive som forsøker komme seg på bena igjen har gjerne halvmaraton som sitt høyeste mål.

Når Oslo, Bergen eller Stavanger arrangerer sine maraton er det halvmaraton distansen som er mest populær. Bildet ovenfor fra København hvor 22.000 løpere var påmelt

Skjalgs Vienna Dahle har hatt halvmaraton i København som ett av sesongens hovedmål og det ble et pangløp som Vienna leverte. Utenom Karoline Bjerkeli Grøvdal EM medaljør såvel på bane og i terrengløp er Vienna når alt fungerer blant landets beste langdistanseløpere.

Viennas 2.plass bak Karoline Grøvdal er eneste topp 3 fra Rogaland på seniornivå.

Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes holder en foreløpig 10.plass på seniorlista

10 menn og 5 kvinner fra Rogaland er foreløpig blant landets 10 beste halvmaraton løpere innen sin konkurranseklasse. Ettersom kun et fåtall helt unge løper de lengre distanser er jente og gutteklassene holdt utenfor

Utenom Vienna Dahles 2.plass på senior lista er Arne Horpestads 1.37.18 i klasse 65-69 og Kirsti Sønstabø (bildet) med sterke 1.32.19 i klasse 50-54 de 3 løpere fra Rogaland høyest plassert (2.plass) på årets foreløpige Norgesstatistikk halvmaraton

Alle 15 Rogalendinger innenfor topp 10 i Norge listet nederst i saken

Høyre kantspiller Svein Hammerø på et Viking lag som på 70 tallet tok 4 seriemesterskap, ustoppelig med sine mange løp med eller uten overlapp fra høyreback Anbjørn Ekeland. I 1991 bidro forøvrig nevnte Ekeland til at GTI fikk en av - den gang - landets beste Adidas kontrakter innen friidrett.

Og det hjalp. Flere norske rekorder sprintstafetter ble notert. Blant mottakere av sponsede Adidas sko var ellers GTIs kultur samarbeidspartnere Morten Abel & The September When.

Relativt få i Stavanger er klar over at GTIs spesial designede løpeprogram samt kvalitetssko fra Adidas sørget for at 4 av bandets 5 medlemmer på sin turné Norge rundt gikk i seriøs trening for å løpe New York Maraton. Den ene fikk legeforbud pga overtrening kne som ikke tålte belastningen, øvrige 3 bandmedlemmer fullførte New York Maraton. Alle 3 løp fortere enn GTI treners New York PB etter to forsøk

Alle digresjoner ferdig. Svein Hammerø var saken. 1.47.07 under Haugesund halvmaraton i mai holder til foreløpig 5.plass i klasse 70-74. I samme klasse Trygve Solvang fra Kopervik - en annen størrelse på 9.plass med 1.49.33. Hvis vi ikke tar mye feil har Solvang deltatt i Stavanger Maraton hvert år siden løpet ble flyttet fra Forus til sentrum

1 uke etter at Gunnar Aarseth i København ble beste norske løper i klasse 60-64, forbedrer han i Mandal sin bestenotering fra Køben med 10 sek til 1.31.46. Etter Mandal, København og Oslo hensyntatt gir dette en 8.plass på årets foreløpige Norgesstatistikk klasse MV 60-64.

Årene forut som Gunnar har representert Spirit oransje (2014-2017) er 23 - 37 - 22 og 23. plass hans statistikk plassering i sin konkurranseklasse.

Da Gunnar i 2016 forbedret sin årsbeste til 1.27.46 fra 1.29.18 året før, fikk han spørsmålet hvor lenge han ville holde på?

Svar:

"Så lenge jeg greier holde dattera bak meg skal jeg hvertfall holde på"

Så lenge det varer utover høsten får Gunnar kose seg med 8.plass i Norge i sin klasse mens dattera er helt nede på 15.plass

Mange av Rogalands beste løpere har enda ikke løpt et skikkelig halvmaraton fordi andre konkurranser har fristet mer. Helgen Egersund halvmaraton ble avviklet på Kirsti Skåtøy Johnsens hjemmebane, deltok Kirsti i innendørs veteran NM

I mylderet av ulike løp, klasser og prisutdelinger under Oslo Maraton ble det nesten glemt at Kirsti fra EIK friidrett gjorde en formidabel prestasjon da hun med en margin på nesten 1 time til nummer 2 vant trippelen under Oslo Maraton (bildet)

Kirsti er en klasseløper innen ultra og lengre distanseløp. Meget mulig vil hun havne innafor topp 10 når det blir mulighet å få løpt et halvmaraton og bare det. På maraton er hun med 3.17.15 på en foreløpig 6.plass i klasse KV40-44

Svein Magne Løvås giftet seg tidligere denne måned. Dette var grunnen til at han ikke rakk å løpe Spirits rekordraske 5km langs Solastranden. Med 1.18.39 inntar Løvås 9.plass i en av de tøffere konkurranseklassene MV45-49

Anja Kristin Lindanger hadde uansett årsklasse kun to herreløpere foran seg på resultatlista under Hålandsvannet halvmaraton. 1.26.20 i tøffe motbakker 3 ganger rundt Hålandsvannet er en sterk prestasjon. Hvorvidt 1.24.52 i Egersund er bedre er vel tvilsomt. Uansett er Anja en klasseløper noe hennes foreløpige 2.plass i klasse 40-44år bekrefter

Jarle Risa på toppen av pallen etter seier i langløypa under M44 Sentrumsløp på Bryne sist lørdag. Som i flere år en av landets ledende ultraløpere blir det mye trening for Undheim expressen. Et internasjonalt ultraløp kom litt for nær Berlin Maraton, Undheims faste reisemål hvert år i september. Firenze er istedet denne høstens fellestur (bildet under)

1.15.08 i Egersund halvmaraton er langt unna nivået Jarle Risa holder dersom halvmaraton løp var en prioritert oppgave. En foreløpig sterk 5.plass i klasse 40-44.

Utenom senior og veteranklassene er Oskar Pedersen til høyre på bildet også innafor topp 10 på en foreløpig 20-22 års klasse. Det er imidlertid flere minutters forbedring som må til dersom en U23 NM medalje skal være oppnåelig den 3.november

TOPP 10 ROGALAND - NORGESSTATISTIKK HALVMARATON 2018

Kvinner: Vienna Dahle 1.14.30 (2) København

Menn: Frew Zenebe Brkineh 1.06.59 (10) Stavanger

VETERANKLASSENE

40-44: Jarle Risa (5) 1.15.08 Egersund. Tom Ole Dalsrud (7) 1.16.35 Stavanger

40-44: Anja Kristin Lindanger (3) 1.24.52 Egersund.

70-74: Trygve Solvang (9) 1.49.33 Stavanger

Ennå gjenstår en rekke halvmaratonløp før sesongen endelig kan gjøres opp. Blant traséene som er blant de mest lettløpte er sykkelstien langs riksveien Kopervik-Åkrehamn og tilbake.

Det finnes dager også høst/vinterstid hvor vinden er medgjørlig. I løp type rett fremover og nesten uten skarpe svinger som i Karmøy Maraton - er det fortsatt muligheter

Ragnar Stølsmark var et godt stykke unna sitt beste nivå da han løp Ølmedalen rundt i mai. Ragnar og Ørjan Grønnevig (bildet) i fremskutt posisjon spilte en avgjørende rolle i oppstart av det store løpeeventyret i GTI fra sesongen 2010.

Selv om GTI står som arrangør av årets halvmaraton NM 3.november vil Ragnar neppe være noen trussel for en forskyvning av topp 10 i Norge klasse menn senior i 2018.

Mer forundret blir vi dersom Ørjan Grønnevig ikke blir å finne her når året er omme