top of page

Terreng EM show Ingebrigtsen og norsk laggull

Oppdatert: 12. des. 2018

EM terrengløp - frem til for få år siden har det for norske seniorutøvere vært nærmest umulig å ta en plass blant de 30 beste når alle kategorier løpere på og utenfor bane fra hele Europa møtes til duell. /// Håkon Stavik løp seg opp fra 58.plass til 22.plass og bidro til sensasjonelt norsk U20 laggull. /// En noe indisponert Henrik Ingebrigtsen fikk aldri vist frem sitt strålende nivå som beste Ingebrigtsen på treningene i høst, dermed steppet nestemann Ingebrigtsen inn i front av TV ruta. Filip Ingebrigtsen tok seg lekende lett til oppsiktsvekkende individuelt EM gull foran et hav av innkjøpte afrikane

Kondis mest profilerte løpsreportere Kjell Vigestad (tekst/bilder) og Per Inge Østmoen med tilsammen nær 2 meter kamerautstyr bærende over sine skuldre, er nå hjemme fra Tilburg. På lenke vist til ovenfor kan man ta seg frem til en skikkelig flott EM rapport med resultater i lagkampene og individuelt. Værsågod. Spirit utsendtes betraktninger følger nedenfor

Filip Ingebrigtsen med 7 afrikansk fødte løpere på slep. De fleste med 10.000 PB på 27 tallet. Delvis skjult italienske Yemaneberhan Crippa m/3 individuelle EM gull (jr+U23)/// I Berlin EM i sommer, bronse på 10.000 og 4.plass 5000. Adoptert 5 år gammel til Italia etter å ha mistet sine foreldre i Etiopia/Eritrea krigen. I mai løp Crippa på 27.44.21 i London.///Søndag fraløpt av Filip Ingebrigtsen med 25 sekunder.

Sammenlignet hvordan noen av Europas toppløpere kroket seg frem i den "back to nature" teknisk krevende rundløypa, var det en fryd å følge stilløperen Filip - hvordan han nærmest danset seg gjennom de snaue 10km uansett underlag

Det går aldeles fryktelig fort fra start og frem til 7-800m da det pleier å roe seg ned. I EM er det gjort målinger som forteller om åpningsfart på 60 sekunder de første 400.

Nederlands store løperhelt og blant forhåndsfavorittene Cifan Hassan ble syk ukene før EM og måtte melde forfall. Mens vi i klasse menn senior finner Nederlands to beste løpere på 28. og 38.plass, slo denne jenta Susan Krumins (sølv 10.000m i EM) til med en råsterk 4.plass

Karoline Bjerkeli Grøvdal litt vel hissig på grøten i sitt første terreng EM på seniornivå i 2013 (5.plass) men har etter dette vært den blant de norske vi alltid kan stole på gjør det bra, når hun først stiller opp. Bronsemedalje hvert år i 2015, 16, 17 og 2018.

Det var slettes ikke feil å være norsk supporter på en dag hvor Norge er den nasjon som tar flest antall EM gull, selv om vi deltok i knapt halvparten av EM konkurransene. Og å være en del av familien Grønnevig på en dag hvor Ørjan høstet respekt og anerkjennelse fra de høye herrer i Norges Friidrettsforbund for måten han gjennomførte, det varmet våre hjerter

Tilburg helt syd i Nederland 5km fra grensen til Belgia like ved Benelux landenes største zoologiske hage Beekse Bergen, ble et av kontinentets største terrengløp "Warandecross" i fjor flyttet hit grunnet stor deltakelse og løpets høye internasjonale kvalitet

I fem timer fra kl 1030 søndag morgen og frem til den avsluttende mixstafetten ble så EM terrengløp avviklet i den samme løypa. Løpernes GPS målere viste at løypa var noe kortere enn de oppgitte 10,3km - noe som forklarer hvordan det ble mulig med sluttider på 28 tallet

Norsk EM laggull. Det har bare skjedd en gang tidligere, i 2011 da Norge tok U23 EM gull med bl.a. 3 lokale løpere på laget, Henrik Ingebrigtsen, Lars Erik Malde og Ørjan Grønnevig.

I nordisk mesterskap tar Norge lag gull for junior omtrent hvert eneste år, hvis det er penger igjen på budsjettet til å sende lag. Nå har en ny æra startet, vi skal ta lag medaljer fremover også i EM

Simen Halle Haugen la seg til langt fremme fra start like bak Jakob Ingebrigtsen og når enda en norsk junior Håkon Stavik tok nordisk individuelt gull på Island ble det veldig spennende å følge første "norske" start menn junior.

Simen Halle Haugen har i noen år vært blant nordens ledende gutte og juniorløpere. I årets sesong har han tatt ytterligere steg og fremstår nå helt i toppen av Europas beste juniorer.

At årets dobbeltvinner på 1500m og 5000m i Berlin EM på seniornivå skulle vinne en junior klasse i terreng EM var egentlig helt bankers, Jakob bare lekte med konkurrentene og tok ikke ut mer enn nødvendig

Så ble det juniorene som takket være taktisk klokskap fra vår 3.beste junior Håkon Stavik som gjorde den norske dagen så strålende. Stavik la seg langt bak fra start i respekt for en meget ressurskrevende løype. For hver runde plukket han jevnt og trutt nye motstandere og i mål på 22.plass holdt til norsk gull. Vi antydet i vår forhåndsrapport et sterkt norsk lag i menn jr men at det holdt til gull, det var en overraskelse

Karoline Bjerkeli Grøvdal lå 8 sek bak ledende Can vel 500m før mål og hadde klart størst fart på oppløpet. Mulig ville hun tatt gull om spurten hadde startet litt før

Når Europas beste gateløpere, terrengløpere eller baneløpere på hinder, mellom- og lang- distanse alle slåss om å få representere sitt land under et EM i terrengløp er det stort bare å bli tatt ut på laget. Norge stilte med utøvere i 3 av mesterskapets 7 konkurranser.

Norge stilte med klart færre utøvere enn Danmark og Sverige. Kontyme for uttak er at man skal ha nivået inne for å bli sendt ut til internasjonale mesterskap. Vurderingen er at man skal kunne bidra til plasseringer i løpenes finaler (8 beste) individuelt eller som lag. Bedre å være hjemme å trene enn en reise for "å lære" / havne nedslående langt bak i en tøff konkurranse

For Ørjan var plan å løpe jevnt hardt løpet gjennom. Forsøke huske oppskriften fra sine store EM løp som endte med individuell 6.plass og 9.plass i U23 EM. Her etter 1600m i følge med danske Ole Hesselbjerg som avsluttet meget sterkt på 19.plass som beste danske sekundet bak Henrik Ingbrigtsen i mål.

Ørjan løp fornuftig de første to runder, la seg på 43.plass etter ca. 3000m før han på 3.runde startet å hente opp en del løpere og frem til spurten startet la seg til mellom 36. og 38.plass

Ørjan sliten mot mål men når han etterhvert skjønte at det neppe kunne bli noen lagmedalje ble han et relativt lett bytte å spurte i fra de siste hundre meter på oppløpet. Blant løperne som deltok i nordisk på Island var det kun danske Ole Hesselbjerg som Ørjan måtte slippe foran seg i mål.

Ørjan har all grunn til å være stolt over innsatsen og en stolt tante Wenche takker familiens stolhet for flott underholdning

Samtlige løpere foran Ørjan i mål har 5000m perser godt nede på 13 tallet og/eller 28 tallet på 10.000 baneløp. Han var 9 sek bak spanske Juan Perez med 13.28.30 i år på 5000, Ørjan var 7 sek bak beste løper fra Ukraina Vasyl Koval med 28.35.49 på 10.000 i år og han var 11 sekunder foran spanske Fernando Carro som med 8.19.30 er Europas nest beste på 3000m hinder i år.